Đề luyện thi học sinh giỏi THPT lớp 12 từ nhiều tỉnh thành trên cả nước từ năm 2004-2011

     Tài liệu cần phải giới thiệu tại website Tài liệu diệu kỳ là "Tuyển tập đề thi, đề luyện thi học sinh giỏi THPT lớp 12 cấp tỉnh/thành phố từ trên cả nước từ năm 2004-2011 có đáp án". Đây là tài liệu rất hữu ích cho các học sinh lớp 12 chuẩn bị cho kỳ thi THPT Quốc gia với các đề thi được tuyển chọn kỹ càng và có đáp án chi tiết giúp học sinh có thể tự kiểm tra và cải thiện kỹ năng của mình.

     Tài liệu này bao gồm các đề thi từ các tỉnh thành trên toàn quốc, được sắp xếp theo từng năm học. Tất cả các đề đều có đáp án chi tiết giúp học sinh hiểu rõ từng bước giải quyết câu hỏi. Với nhiều đề thi khó và đòi hỏi sự tinh tế trong tư duy và phân tích, tài liệu này sẽ là một tài nguyên quý giá cho học sinh đang chuẩn bị cho kỳ thi THPT Quốc gia.

     Website Tài liệu diệu kỳ là một trang web chia sẻ kiến thức và tài liệu Tiếng Anh rất phổ biến và được đánh giá cao. Ngoài ra, trang web còn cung cấp các tài liệu khác như sách giáo khoa, tài liệu ôn thi, bài tập, v.v. trong nhiều lĩnh vực khác nhau.

     Một số tài liệu hữu ích khác có thể được tham khảo tại Tài liệu diệu kỳ bao gồm "1000 câu hỏi trắc nghiệm Tiếng Anh", "Từ điển Tiếng Anh-Việt, Việt-Anh", "Tài liệu luyện TOEIC", v.v.

     Từ khóa bao gồm: tuyển tập đề thi, đề luyện thi, học sinh giỏi, THPT lớp 12, THPT Quốc gia, đáp án, Tài liệu diệu kỳ, sách giáo khoa, ôn thi, TOEIC, từ điển Tiếng Anh-Việt.

Tải xuống tài liệu

ĐỀ LUYỆN HSG – 2010 – 2011 

Practice 1 

(Time allowed: 180 minutes) 

A. LISTENING. (15 points) 

You are going to hear a radio news broadcast. You will hear the news headlines, followed by the  news in details. Read the questions 1 – 15. 

For questions 1 -4, fill in the missing word in each headline. 

For the questions 5 – 15 tick whether the statements are true or false. 

I. Headlines: 

1. Fire follows ……………….chemical factory explosion. 

2. Serious ……………. crash in South Wales. 

3. Narrow escape from …………… ash. 

4. 16-year-old gets award as most promising ………………… . 

II. True or false. 



F

5.  

10 

11 

12 

13 

14 

15

The explosion occurred outside High town. 

Only two people were injured in the blast. 

500 residents had to go to emergency rest centres until the next morning. The coach was carrying the Cardiff football team. 

After the crash, some roads in the area were closed to traffic. 

Special equipment was needed to lift the wreckage. 

Yesterday a B. B. Jumbo jet had a narrow escape. 

One of the planes exploded when loading. 

An emergency landing took place in that area 6 weeks ago. 

Twelve awards went to the film. 

Susan had not been a film star before.

….. 

….. 

….. 

….. 

….. 

….. 

….. 

….. 

….. 

….. 

…..

…. 

…. 

…. 

…. 

…. 

…. 

…. 

…. 

…. 

…. 

….




B. PHONETICS (5 points) 

Find the word with the stress pattern different from that of the other three words in each question.  

16. A. obvious B. notorious C. credulous D. numerous 17. A. dialect B. diagram C. diagonal D. diamond 18. A. Europe B. monument C. province D. minority  

19. A. obsolete B. complete C. compete D. deplete 20. A. consent B. obstinacy C. condolence D. equality  B. VOCABULARY AND GRAMMAR  

I. Choose the word or phrase which best completes each sentence. (15 points) 

21. The greater ................. increase in population, the harder it is for people to find adequate housing.  A. of B. is the C. the D. is of the 

22. As soon as you buy a car, it starts falling in .................. 

 A. cost B. worth C. value D. price 23. – “Thank you very much for your lift” – “ …………………!” 

http://kinhhoa.violet.vn 1

A. That was all I could do B. I see C. Delighted I was able to help D.  Thank you. 

24. Since they aren't answering their telephone, they................... left 

 A. must have B. should have C. need have D. can have 

25. She ..................... $ 20 out of the bank every Monday. 

 A. pulls B. draws C. moves D. removes 

26. The thief was .......................... to six months' imprisonment. 

 A. given B. sent C. sentenced D. changed 

27. “Would you rather have wine or coke?” – “…………….” 

A. It doesn’t matter B. No problem C. Sure D. None, please. 28. Houses in big cities are expensive because land is in ................... supply. 

 A. short B. brief C. little D. slight 

29. He's not very sensible as far as money ................... are concerned. 

 A. matters B. objects C. things D. aspects 

30. He considers shares to be a good ...................... investment. 

 A. long-time B. long-term C. long-age D. long-run 31. There's no point in telephoning him. He's certain ..................... by now. 

 A. to leave B. to have left C. left D. having left 32. – “………………..” – “Thank you.” 

A. What a nice house!B. Thanks for coming C. Please help me with this D. Sorry 33. Giving up smoking is just one of the ways to ..................... heart disease. 

 A. push off B. put off C. ward off D. throw off 34. The windows don't fit very well and this makes the room awfully .....................  A. airy B. draughty C. breezy D. ventilated 35. –“May I go out?” – “ ……………….” 

A. Go ahead B. It doesn’t matter C. You may D. Be quick 

II. Supply the correct form of the word provided in brackets in each sentence. (10 points) 36. Doubts about the government’s policies are being expressed even by people who have been ………..  of the government in the past. ( SUPPORT) 

37. Paul is directly …………….. for the efficient running of the office. (RESPONSIBILITY) 38. Women often lose …………… when they stop work to have a baby. (CONFIDENT) 39. Students are expected to be quiet and ………… in the classroom. (OBEDIENCE) 40. Children need to feel …………… in order to do well at school. (SECURITY) 41. I’ve always thought of Jo as a very ……………… person. He is very helpful and always thinks about  what other people feel. (CARE) 

42. The English have a reputation for being ………………… . (RESERVE) 

43. Attempts are being made to ………….. the problem of waste disposal. (SOLUTION) 44. He wrote a book about the ……………… tricks of his ten-year-old daughter. (MISCHIEF) 45. If you are ………………. to fly at night, you can get a much cheaper ticket. (WILL) 

III. From the four underlined words or phrases (A), (B), (C), or (D), identify the one that is not http://kinhhoa.violet.vn 2

correct. (5 points) 

46. A good exercise program helps teach people to avoid the habits that might shorten the lives.  A B C  D 

47. Forgery, in law, is the fabrication or altering of a written document with the intent to deceive or  defraud

 A B C  

48. Since rats are destructive and may carry disease, therefore many cities try to exterminate them.  A B C D 

49. In that age of computers, it is difficult to imagine how tedious the work of accountants and clerks must  

 A B C  

have been in the past.  

 D 

50. Made up of more than 150 member countries, the organization known as the United Nations were established 

A B C after World War II to preserve international peace and security. 

 D  

C. READING (20 points) 

I. Read the passage and then decide which word (A, B, C, or D) best fits each space. (10 points) WHALING 

Rock carving suggest that Stone Age people were hunting whales for food as early as 2200 B.C. Such (1) ________ hunting is still practiced today in a number of (2) ________ including the Inuit people of Greenland and North America. 

Whaling became big business from the seventh century as the (3) ________ for whalebone and whale oil rose, and humpback and sperm whales were hunted in (4) ________ large numbers. But just as stocks of these species began to fall, the explosive harpoon-gun was (5) ________. This weapon, together with the development of steam-power ships, (6) ________ the whalers to hunt the fast-moving fin and blue whales. 

In 1905 the whaling (7) ________ moved to the waters of Antarctica. The introduction of massive factory ships enabled the whales to be processed at sea. As a result, the blue whale had (8) ________ disappeared by the 1950s. In 1946 the International Whaling Commission was established to maintain the declining whale populations. Quotas were (9) ________ but these were often (10)________ and numbers continued to fall. Hunting of many species continued until 1986 when the IWC finally responded to international pressure and a ban on commercial whaling was introduced. 

51. A. survival B. essential C. basic D. subsistence http://kinhhoa.violet.vn 3

52. A. groups B. societies C. races D. nationalities 53. A. demand B. desire C. request D. reliance 54. A. repeatedly B. frequently C. continually D. increasingly 55. A. invented B. discovered C. assembled D. applied 56. A. managed B. employed C. enabled D. empowered 57. A. lines B. troops C. staff D. fleets 58. A. virtually B. possibly C. uniquely D. commonly 59. A. made B. set C. placed D. done 60. A. refused B. denied C. ignored D. exempted 

II. Read the following passage carefully, then choose the ONE best answer to each question. Water scarcity is fast becoming one of the major limiting factors in world crop production. In many areas, poor agricultural practices have led to increasing desertification and the loss of formerly arable lands. Consequently, those plants species that are well adapted to survival in dry climates are being looked at for an answer in developing more efficient crops to grow on marginally arable lands. Plants uses several mechanisms to ensure their survival in desert environments. Some involve purely mechanical and physical adaptations, such as the shape of the plant’s surface, smaller leaf size, and extensive root systems. Some of the adaptations are related to chemical mechanisms. Many plants, such as cacti, have internal gums and mucilages which give them water-retaining properties. Another chemical mechanism is that of the epicuticular wax layer. This wax layer acts as an impervious cover to protect the plant. It prevents excessive loss of internal moisture. It also protects the plant from external aggression, which can come from inorganic agents such as gases, or organic agents which include bacteria ant plant pets. 

Researchers have proposed that synthetic waxes with similar protective abilities could be prepared based on knowledge of desert plants. If successfully developed, such a compound could be used to greatly increase a plant’s ability to maintain health in such adverse situations as inadequate water supply, limited fertilizers availability, attacked by pets, and poor storage after harvesting. 

61.This passage deals mainly with 

A. desertification B. decreasing water supply 

C. factors limiting crop production D. developing efficient plants 

62. The word “arable” is closest in meaning to 

A. fertile B. parched C. barren D. marsh 63. Which of the following is a mechanical or physical mechanism that desert plants use? A. The plant’s shape B. The small root system 

C. The vast leaf size D. The high water system 

64. The word “extensive” is closest in meaning to 

A. spongy B. shallow C. widespread D. comprehensive 65. Which is one of the ways in which the epicuticular wax protects the plant? 

A. It helps the plant to avoid excessive moisture intake B. It helps the plant to attack aggressors. 

C. It releases gases against plant pets. D. It guards against bacteria. http://kinhhoa.violet.vn 4

66. The word “it” refers to 

A. another chemical mechanism B. the epicuticular wax layer 

C. an impervious plantlike cover D. the loss of internal moisture 67. The word “aggression” is closest in meaning to 

A. attack B. agitation C. conditions D. surroundings 68. What is an example of an inorganic agent that may attack plants? 

A. Bacteria B. Insects C. Gas D. Pets 69. It can be inferred that synthetic simulated waxes 

A. have not been developed yet B. have not succeeded 

C. have been determined to be impervious to organic and inorganic agents. 

D. have the quality of causing bacteria. 

70. All of the following are examples of an adverse situation for crops except 

A. inadequate water B. insufficient fertilize C. pest aggression D. proper storage

D. WRITING (30 points) 

I. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it. (10 points) 

71. People say that the president wanted to be a film star. 

-> The president is ……………………………………………………………. . 

72. In the unlikely event of a fire, please do not use the lift. 

-> Should ……………………………………………………………………..

73. It’s impossible for them to have found him in that jungle. 

-> He ………………………………………………………………………….

74. I am very much looking forward to seeing my great grandson for the first time. -> What …………………………………………………………………………. . 

75. If you want to save your eyesight, we must operate immediately. 

-> Only by ………………………………………………………………………… . 

76. It was his own fault that he lost his job. He was lat for work every morning. 

-> If ………………………………………………………………………………….

77. Attendances at the exhibition have been down this year. 

-> The exhibition ………………………………………………………………..

78. I’m more interested in the people than the job. 

-> It’s not the ………………………………………………………………….. . 

79. They declared war on the pretext of defending their territorial rights. 

-> The excuse ………………………………………………………………………………….. . 80. Although Johnny Brax drives carefully on public roads, he is a terror on the race track. -> Johnny Brax is a …………………………………………………………………………… . II. Choose the sentence that is closest in meaning to the one in italics. (10 points) 81. The train came suddenly to a stop and some passengers were injured. 

A. Coming suddenly to a stop, some passengers were injured. 

B. Coming suddenly to a stop, the train made some passengers injured. 

C. Suddenly stopping running, some passengers were injured. 

http://kinhhoa.violet.vn 5

D. Suddenly stopped, some passengers injured themselves. 

82. No sooner had Alice registered for the course than she received the scholarship. A. As soon as Alice registered for the course, she received the scholarship. 

B. Registering for the course helped Alice receive the scholarship. 

C. Alice registered for the course soon after receiving the scholarship. 

D. Rather than receive the scholarship, Alice registered for the course. 

83. No one but you and me knows who the robber was. 

A. Only you know who the robber was. B. Only I know who the robber was. C. Only one knows who the robber was. D. Only you and I know who the robber was. 84. The sport of skiing owes much development to the Norwegians. 

A. The sport of skiing depends a lot on the Norwegians for it development. 

B. The sport of skiing developed due to the Norwegians. 

C. The sport of skiing owes much of its development to the Norwegians. 

D. The sport of skiing is developed since the Norwegians. 

85. The fare of my airline ticket costs more than the hotel. 

A. The fare of my airline ticket costs more than the hotel does. 

B. The fare of my airline ticket costs more than any hotel. 

C. The fare of my airline ticket costs more than the price of the hotel. 

D. The fare which I paid for my airline ticket was more than the hotel. 

86. The critics were bore with the play while I found it absorbing. 

A. The critics were bored with the play which I found it absorbing. 

B. The critics were bored with the play, therefore, I found it absorbing. 

C. The critics were bored with the play so I found it absorbing. 

D. The critics were bored with the play but I found it absorbing. 

87. I wish my English were fluent enough to go for the interview. 

A. My English were too fluent to go for the interview. B. My English is fluent enough to go for the interview. 

C. If only my English were fluent enough for me to go for the interview. 

D. My English were fluent enough and I could go for the interview. 

88. William runs faster than any boys in his class. 

A. No one in William’s class can run as fast as him. B. William is the quickest boy in his class. C. William is running faster than anyone else in his class. D. William runs the fastest in his school. 89. I’d prefer to go swimming rather than go surfing. 

A. Swimming is more interesting. B. I like going swimming to going surfing. C. I would like to go swimming, not go surfing. D. Swimming is better than surfing, in my opinion. 90. In order to settle the matter, I will accept their suggestion. 

A. To settle the matter, you should accept their suggestion. 

B. Settling the matter, I accept their suggestion. 

C. I will accept their suggestion in case the matter is settled. 

D. I will accept their suggestion to settle the matter. 

http://kinhhoa.violet.vn 6

III. Write a paragraph (100 – 120 words) about either the advantages or disadvantages of  computers. ( 10 points) 

 ……………………………………………………………………………………………………………… ……………….…… 

……………………………………………………………………………………………………………… ……………….……  

……………………………………………………………………………………………………………… …………….………  

……………………………………………………………………………………………………………… …………….………  

……………………………………………………………………………………………………………… ……………..………  

……………………………………………………………………………………………………………… …………….………  

……………………………………………………………………………………………………………… ……………..………  

……………………………………………………………………………………………………………… …………….………  

……………………………………………………………………………………………………………… …………….………  

……………………………………………………………………………………………………………… ………………….…  

……………………………………………………………………………………………………………… ………………….…  

KEYS TO ĐỀ LUYỆN HSG – 2010 – 2011 

Practice 1 

(Time allowed: 180 minutes) 

A. LISTENING. (15 points) 

You are going to hear a radio news broadcast. You will hear the news headlines, followed by the  news in details. Read the questions 1 – 15. 

For questions 1 -4, fill in the missing word in each headline. 

For the questions 5 – 15 tick whether the statements are true or false. 

I. Headlines: 

1. Fire follows …large…………….chemical factory explosion. 

2. Serious …coach…………. crash in South Wales. 

3. Narrow escape from …volcanic………… ash. 

4. 16-year-old gets award as most promising …actress……………… . 

II. True or false. 



F



http://kinhhoa.violet.vn 7

5.  

10 

11 

12 

13 

14 

15

The explosion occurred outside High town. -> in 

Only two people were injured in the blast. -> no one 

500 residents had to go to emergency rest centres until the next morning. The coach was carrying the Cardiff football team. -> a party of football fans After the crash, some roads in the area were closed to traffic. 

Special equipment was needed to lift the wreckage. 

Yesterday a B. B. Jumbo jet had a narrow escape. -> A. A. 

One of the planes exploded when loading. -> its engines 

An emergency landing took place in that area 6 weeks ago. 

Twelve awards went to the film. 

Susan had not been a film star before.

….. 

….. 

*….. 

….. 

*….. 

…*.. 

….. 

….. 

…*.. 

….*. 

…..*

…*. 

…*. 

…. 

…*. 

…. 

…. 

…*. 

…*. 

…. 

…. 

….



B. PHONETICS (5 points) 

Find the word with the stress pattern different from that of the other three words in each question.  

16. A. obvious B. notorious C. credulous D. numerous 17. A. dialect B. diagram C. diagonal D. diamond 18. A. Europe B. monument C. province D. minority 

19. A. obsolete B. complete C. compete D. deplete 20. A. consent B. obstinacy C. condolence D. equality  B. VOCABULARY AND GRAMMAR 

I. Choose the word or phrase which best completes each sentence.  

21. The greater ................. increase in population, the harder it is for people to find adequate housing.  A. of B. is the C. the D. is of the 

22. As soon as you buy a car, it starts falling in .................. 

 A. cost B. worth C. value D. price 23. – “Thank you very much for your lift” – “ …………………!” 

A. That was all I could do B. I see C. Delighted I was able to help D.  Thank you. 

24. Since they aren't answering their telephone, they................... left 

 A. must have B. should have C. need have D. can have 

25. She ..................... $ 20 out of the bank every Monday. 

 A. pulls B. draws C. moves D. removes 

26. The thief was .......................... to six months' imprisonment. 

 A. given B. sent C. sentenced D. changed 

27. “Would you rather have wine or coke?” – “…………….” 

A. It doesn’t matter B. No problem C. Sure D. None, please. 28. Houses in big cities are expensive because land is in ................... supply. 

 A. short B. brief C. little D. slight 

29. He's not very sensible as far as money ................... are concerned. 

 A. matters B. objects C. things D. aspects 

30. He considers shares to be a good ...................... investment. 

http://kinhhoa.violet.vn 8

 A. long-time B. long-term C. long-age D. long-run 31. There's no point in telephoning him. He's certain ..................... by now. 

 A. to leave B. to have left C. left D. having left 32. – “………………..” – “Thank you.” 

A. What a nice house! B. Thanks for coming C. Please help me with this D. Sorry 33. Giving up smoking is just one of the ways to ..................... heart disease. 

 A. push off B. put off C. ward off D. throw off 34. The windows don't fit very well and this makes the room awfully .....................  A. airy B. draughty C. breezy D. ventilated 35. –“May I go out?” – “ ……………….” 

A. Go ahead B. It doesn’t matter C. You may D. Be quick 

II. Supply the correct form of the word provided in brackets in each sentence. (10 points) 36. Doubts about the government’s policies are being expressed even by people who have been ………..  of the government in the past. ( SUPPORT) - > SUPPORTERS 

37. Paul is directly …………….. for the efficient running of the office. (RESPONSIBILITY) ->  RESPONSIBLE 

38. Women often lose …………… when they stop work to have a baby. (CONFIDENT) ->  CONFIDENCE 

39. Students are expected to be quiet and ………… in the classroom. (OBEDIENCE) -> OBIDIENT 40. Children need to feel …………… in order to do well at school. (SECURITY) -> SECURE 41. I’ve always thought of Jo as a very ……………… person. He is very helpful and always thinks about  what other people feel. (CARE) -> CARING 

42. The English have a reputation for being ………………… . (RESERVE) -> RESERVED 43. Attempts are being made to ………….. the problem of waste disposal. (SOLUTION) -> SOLVE 44. He wrote a book about the ……………… tricks of his ten-year-old daughter. (MISCHIEF) ->  MISCHIEVIOUS 

45. If you are ………………. to fly at night, you can get a much cheaper ticket. (WILL) -> WILLING 

III. From the four underlined words or phrases (A), (B), (C), or (D), identify the one that is not correct. (10 points) 

46. A good exercise program helps teach people to avoid the habits that might shorten the lives.  A B C 

47. Forgery, in law, is the fabrication or altering of a written document with the intent to deceive or  defraud

 A B C  

48. Since rats are destructive and may carry disease, therefore many cities try to exterminate them.  A B C

49. In that age of computers, it is difficult to imagine how tedious the work of accountants and clerks must  

http://kinhhoa.violet.vn 9

 A B C  

have been in the past.  

 D 

50. Made up of more than 150 member countries, the organization known as the United Nations were established 

A B C after World War II to preserve international peace and security. 

 D  

C. READING (35 points) 

I. Read the passage and then decide which word (A, B, C, or D) best fits each space. (10 points) WHALING 

Rock carving suggest that Stone Age people were hunting whales for food as early as 2200 B.C. Such (1) ________ hunting is still practiced today in a number of (2) ________ including the Inuit people of Greenland and North America. 

Whaling became big business from the seventh century as the (3) ________ for whalebone and whale oil rose, and humpback and sperm whales were hunted in (4) ________ large numbers. But just as stocks of these species began to fall, the explosive harpoon-gun was (5) ________. This weapon, together with the development of steam-power ships, (6) ________ the whalers to hunt the fast-moving fin and blue whales. 

In 1905 the whaling (7) ________ moved to the waters of Antarctica. The introduction of massive factory ships enabled the whales to be processed at sea. As a result, the blue whale had (8) ________ disappeared by the 1950s. In 1946 the International Whaling Commission was established to maintain the declining whale populations. Quotas were (9) ________ but these were often (10)________ and numbers continued to fall. Hunting of many species continued until 1986 when the IWC finally responded to international pressure and a ban on commercial whaling was introduced. 

51. A. survival B. essential C. basic D. subsistence 52. A. groups B. societies C. races D. nationalities 53. A. demand B. desire C. request D. reliance 54. A. repeatedly B. frequently C. continually D. increasingly 55. A. invented B. discovered C. assembled D. applied 56. A. managed B. employed C. enabled D. empowered 57. A. lines B. troops C. staff D. fleets 58. A. virtually B. possibly C. uniquely D. commonly 59. A. made B. set C. placed D. done 60. A. refused B. denied C. ignored D. exempted 

II. Read the following passages carefully, then choose the ONE best answer to each question  Water scarcity is fast becoming one of the major limiting factors in world crop production. In many areas, poor agricultural practices have led to increasing desertification and the loss of formerly arable 

http://kinhhoa.violet.vn 10

lands. Consequently, those plants species that are well adapted to survival in dry climates are being looked at for an answer in developing more efficient crops to grow on marginally arable lands. Plants uses several mechanisms to ensure their survival in desert environments. Some involve purely mechanical and physical adaptations, such as the shape of the plant’s surface, smaller leaf size, and extensive root systems. Some of the adaptations are related to chemical mechanisms. Many plants, such as cacti, have internal gums and mucilages which give them water-retaining properties. Another chemical mechanism is that of the epicuticular wax layer. This wax layer acts as an impervious cover to protect the plant. It prevents excessive loss of internal moisture. It also protects the plant from external aggression, which can come from inorganic agents such as gases, or organic agents which include bacteria ant plant pets. 

Researchers have proposed that synthetic waxes with similar protective abilities could be prepared based on knowledge of desert plants. If successfully developed, such a compound could be used to greatly increase a plant’s ability to maintain health in such adverse situations as inadequate water supply, limited fertilizers availability, attacked by pets, and poor storage after harvesting. 

1. This passage deals mainly with 

A. desertification B. decreasing water supply 

C. factors limiting crop production D. developing efficient plants 2. The word “arable” is closest in meaning to 

A. fertile B. parched C. barren D. marsh 3. Which of the following is a mechanical or physical mechanism that desert plants use? A. The plant’s shape B. The small root system 

C. The vast leaf size D. The high water system 

4. The word “extensive” is closest in meaning to 

A. spongy B. shallow C. widespread D. comprehensive 5. Which is one of the ways in which the epicuticular wax protects the plant? 

A. It helps the plant to avoid excessive moisture intake B. It helps the plant to attack aggressors. 

C. It releases gases against plant pets. D. It guards against bacteria. 6. The word “it” refers to 

A. another chemical mechanism B. the epicuticular wax layer 

C. an impervious plantlike cover D. the loss of internal moisture 7. The word “aggression” is closest in meaning to 

A. attack B. agitation C. conditions D. surroundings 8. What is an example of an inorganic agent that may attack plants? 

A. Bacteria B. Insects C. Gas D. Pets 9. It can be inferred that synthetic simulated waxes 

A. have not been developed yet B. have not succeeded 

C. have been determined to be impervious to organic and inorganic agents. 

D. have the quality of causing bacteria. 

10. All of the following are examples of an adverse situation for crops except 

A. inadequate water B. insufficient fertilize C. pest aggression D. proper storage http://kinhhoa.violet.vn 11

D. WRITING (30 points) 

I. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it. (10 points) 

1. People say that the president wanted to be a film star. 

-> The president is said to have wanted to be a film star . 

2. In the unlikely event of a fire, please do not use the lift. 

-> Should there be a fire, please do not use the lift..

3. It’s impossible for them to have found him in that jungle. 

-> He can’t have been found in that jungle

4. I am very much looking forward to seeing my great grandson for the first time. -> What I am very much looking forward to is seeing my great grandson for the first time . 5. If you want to save your eyesight, we must operate immediately. 

-> Only by operating immediately can we save your eyesight.. 

6. It was his own fault that he lost his job. He was lat for work every morning. 

-> If he hadn’t been late for work every morning, he wouldn’t have lost his job.

7. Attendances at the exhibition have been down this year. 

-> The exhibition has not been so well attended this year

8. I’m more interested in the people than the job. 

-> It’s not the job I’m interested in: it’s the people. 

9. They declared war on the pretext of defending their territorial rights. 

-> The excuse for the declaration of war was the defence of their territorial rights. 10. Although Johnny Brax drives carefully on public roads, he is a terror on the race track. -> Johnny Brax is a is a careful driver on public road but a terror on the race track. . II. Choose the sentence that is closest in meaning to the one in italics. (10 points) 1. The train came suddenly to a stop and some passengers were injured. 

A. Coming suddenly to a stop, some passengers were injured. 

B. Coming suddenly to a stop, the train made some passengers injured. 

C. Suddenly stopping running, some passengers were injured. 

D. Suddenly stopped, some passengers injured themselves. 

2. No sooner had Alice registered for the course than she received the scholarship. A. As soon as Alice registered for the course, she received the scholarship. 

B. Registering for the course helped Alice receive the scholarship. 

C. Alice registered for the course soon after receiving the scholarship. 

D. Rather than receive the scholarship, Alice registered for the course. 

3. No one but you and me knows who the robber was. 

A. Only you know who the robber was. B. Only I know who the robber was. C. Only one knows who the robber was. D. Only you and I know who the robber was. 4. The sport of skiing owes much development to the Norwegians. 

A. The sport of skiing depends a lot on the Norwegians for it development. 

B. The sport of skiing developed due to the Norwegians. 

C. The sport of skiing owes much of its development to the Norwegians. 

http://kinhhoa.violet.vn 12

D. The sport of skiing is developed since the Norwegians. 

5. The fare of my airline ticket costs more than the hotel. 

A. The fare of my airline ticket costs more than the hotel does. 

B. The fare of my airline ticket costs more than any hotel. 

C. The fare of my airline ticket costs more than the price of the hotel. 

D. The fare which I paid for my airline ticket was more than the hotel. 

6. The critics were bore with the play while I found it absorbing. 

A. The critics were bored with the play which I found it absorbing. 

B. The critics were bored with the play, therefore, I found it absorbing. 

C. The critics were bored with the play so I found it absorbing. 

D. The critics were bored with the play but I found it absorbing. 

7. I wish my English were fluent enough to go for the interview. 

A. My English were too fluent to go for the interview. B. My English is fluent enough to go for the interview. 

C. If only my English were fluent enough for me to go for the interview. 

D. My English were fluent enough and I could go for the interview. 

8. William runs faster than any boys in his class. 

A. No one in William’s class can run as fast as him. B. William is the quickest boy in his class. 

C. William is running faster than anyone else in his class. D. William runs the fastest in his school. 9. I’d prefer to go swimming rather than go surfing. 

A. Swimming is more interesting. B. I like going swimming to going surfing. C. I would like to go swimming, not go surfing. D. Swimming is better than surfing, in my opinion. 10. In order to settle the matter, I will accept their suggestion. 

A. To settle the matter, you should accept their suggestion. 

B. Settling the matter, I accept their suggestion. 

C. I will accept their suggestion in case the matter is settled. 

D. I will accept their suggestion to settle the matter. 

III. Write a paragraph (100 – 120 words) about either the advantages or disadvantages of  computers. ( 10 points) 

ĐỀ LUYỆN HSG – 2010

– 2011 

Practice 2 

http://kinhhoa.violet.vn 13

(Time allowed: 180 minutes) 

A. LISTENING. (15 points) 

Listen to a telephone conversation. Look at the questions 1- 15 and fill in the missing details on the  envelope in which the box office puts the caller’s tickets. You will hear the piece twice. 

Day: (1)  

………………………….

Date: (2)  

……………………….

Time: (3)  

…………………………



Title of the play: (4) ………………………………performed by the local (5)  

…………………………………….. 

Stage



 Stalls Stalls 

C

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  15

(6)  

£  

…….

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30

C

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30

H

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  15

(7) 

£  

…….

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30

E

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30

G

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30

H

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30




 Circle Circle 


C

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  15

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



(8) 

£  

…….



 

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30

C

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30




http://kinhhoa.violet.vn 14


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  15


16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30


E

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  15

(9) 

£ 

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30

E

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  15

…….

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30



Tickets: 

Row: (10) ……………………… 

Numbers: (11)  

………………………………..



For Mr. (12) ……………………………………………………………. . 

Tel. No. Townville (13) ……………………………………………….. . 

To be collected before: Day: (14) …………………………………. . Time: (15)  ……………………………….. . 

B. PHONETICS (5 points) 

Find the word with the stress pattern different from that of the other three words in each question.  16. A. furniture B. actual C. detective D. consonant 17. A. responsible B. positive C. solution D. exciting 18. A. dependent B. different C. interest D. crocodile 19. A. diplomatic B. destination C. artificial D. memorial 20. A. willingness B. violence C. diplomat D. millionaire B. VOCABULARY AND GRAMMAR  

I. Choose the word or phrase which best completes each sentence. (15 points) 21. It seem to be your boss who is ………………. fault in this case. 

A. under B. at C. with D. for 

22. I’ll be kind to her ……………. she decides to leave me. 

A. in case B. so that C. for fear that D. lest 

23. ………………., the catfish is prized for its taste. 

A. With ugly look B. As ugly looking C. Ugly looking as it is D. As it is ugly looking 24. –“What a lovely you have!” - “ …………………” 

http://kinhhoa.violet.vn 15

A. No problem B. I think so C. Thank you. Hope you will drop in. D. Of course not.  It’s not costly. 

25. –“Who broke the window?” – “ …………………” 

A. I am B. Sorry to hear that C. I did. Excuse me D. I did. Sorry. 26. – “Janet, make us some tea, will you?” – “……………………” 

A. No, I won’t B. Sorry, I don’t C. Don’t worry. Go ahead D. I can’t. I’m afraid. 27. – “Would you mind moving your bag from the seat?” – “……………………….” A. Yes, I would like. B. Don’t mention it C. Oh, sorry D. You shouldn’t say that 28. “I didn’t get the job!” – “……………………” 

A. Good heavens! B. Bless you! C. That’s brilliant! D. Never mind, better luck next time! 29. Mr. Gump supposes, …………………., that he will retire at 60. 

A. like most people did B. as most of people C. like most people do D. as do most  people 

30. Children can be difficult to teach because of their short attention ……………… . A. limit B. duration C. span D. time 31. It really gets me …………….. having to work so much overtime. 

A. up B. on C. by D. down 

32. …………………., I would give a party. 

A. Were she to come next month B. She were to come next month 

A. If she come next month D. Should she come next month 

33. The parcel I sent you ………………… by now. 

A. is supposed to arrive B. should arrive C. should have arrived D. would arrive 

34. You are too old to carry on working. It’s time you called it a …………….. . 

A. year B. month C. week D. day 

35. On the battle field ………………………… . 

A. the tanks lay B. did the tanks lie C. lay the tanks D. lied the  tanks 

II. Supply the correct form of the word provided in brackets in each sentence. (10 points) 36. It’s …………………….. when people won’t believe things that are obviously true. (FURY) 37. This statue ……………. The soldiers who died in the war. (MEMORY) 

38. The world champion was ……………. by a younger Russian challenger. (THRONE) http://kinhhoa.violet.vn 16

39. …………….., we could still win, but it’s not very likely. (THEORY) 

40. Newts, frogs and toads are ………………………. Animals. (AMPHIBIAN) 41. They never dare to leave their only child …………….. for even a moment. (ATTEND) 

42. The place where you can wash your clothes with coin-operated washing machines is called …. .  (LAUNDRY) 

43. They live in a remote area, ……………………… except by car. (ACCESS) 

44. He was taken to court for …………………… . (PAY) 

45. Many countries have agreed on the …………………… treaty. (ARM) 

III. From the four underlined words or phrases (A), (B), (C), or (D), identify the one that is not correct. (10 points) 

46. If the (A) water level had (B)raised any (C) higher, the dam would (D) probably have broken. 47. (A) As soon as 8000 B.C, people (B)began to experiment (C) with methods of helping (D) the sick

48. (A) The Concorde can fly (B) across the Atlantic without re-fueling and (C) carrying 11 tons of (D)  freight. 

49. The problem of (A) inadequate salaries for teachers (B) not only exists in a smaller (C) communities  but also (D) in large cities. 

50. The American soprano Mary Gardour, (A) who had one of the greatest operatic voices of her (B) era,  retired (C) at the height of (D) the career. 

C. READING (20 points) 

I. Read the passage and then decide which word (A, B, C, or D) best fits each space. (10 points) Fun and Games 

Do you think computer games are just for kids? Then you should think again. You might be  surprised to learn that the games industry now makes more money than Hollywood. (51) ……………….  A family buy a new PC, all they really want to do is to play games. 

It is (52) ……………. Surprising that video gaming has become one of the most popular (53)  …………… of entertainment today. A good game is like a good film; it will hold your (54) ……………,  (55) ……………… your imagination and play with your emotions. 

The big difference, however, is that watching a movie is a passive (56) ………………. You have  no say in how the (57) …………. Develops or which characters dominate the story. With computer  games, you direct the action and that is (58) ………………. Makes them so exciting. Finding the (59)  ……………….. game is likely to signal the beginning of a lasting love affair with the interactive world of make-believe. 

It is wrong to think of gaming as something simply for children and teenagers. In fact, the (60)  ……………. Growth area of the market is the 25-35 age group. 

http://kinhhoa.violet.vn 17

51. A. As soon as B. As well as C. As far as D. As long as 52. A. whatever B. no C. hardly D. barely 53. A. makes B. means C. sorts D. forms 54. A. feelings B. attention C. breath D. control 

55. A. hold B. capture C. grasp D. clutch 

56. A. pastime B. action C. passion D. fun 

57. A. event B. content C. account D. plot 

58. A. thing B. which C. what D. part that 59. A. accurate B. right C. complete D. proper 60. A. broadest B. widest C. biggest D. farthest 

II. Read the following passages carefully, then choose the ONE best answer to each question (10  points) 

Supernovas are the most powerful and spectacular outbursts known in nature. What is called a Type  II supernova is due to the collapse of a massive star, at least eight times as massive as the sun, that has  used up its main nuclear fuel and produced a nickel-iron core. When this core can no longer support the  pressure of the star’s outer layer, it collapses to form a neutron star of immense density. Over 2,500  million tons of neutron star packed into a matchbox. Its temperature is around 100,000 million degrees  centigrade. Multitudes of neutrons are produced in the collapsed star, which pass directly through the star  into space, and this release of neutrons causes the core to respond with a shock wave that moves outward.  When it meets the material that is falling inward, the result is a catastrophic explosion. Sometimes most  of the star’s material is blown away, leaving only a small, incredibly dense remnant that may be a neutron star or, in extreme cases, a black hole. 

A supernova is often more than 500 million times as luminous as the sun. A supernova remnant  (SNR) may be detectable as a pulsar, an example of which is the Crab Nebula, known to be a remnant of  the supernova observed in the year 1054. The 1987 supernova in the Large Cloud of Magellan had a low  peak luminosity by supernova standards, only about 250 million times that of the sun. As its brightest the  supernova shone as a star between magnitudes 2 and 3, even though it was 170,000 light-years away. 

61. What is the main topic of the passage? 

A. The heat of supernovas B. The formation and power of a supernova C. The role of shock waves in a supernova D. The density of a neutron star. 

62. The word “it” refers to ……………….. . 

A. core of the collapsed B. neutron star C. shock wave D.  catastrophic explosion 

63. According to the passage, which of the following is TRUE about the 1987 supernova? http://kinhhoa.violet.vn 18

A. It was the brightest supernova B. It was brighter than the sun 

C. It shone as a star between magnitudes 3 and 4 D. It had the lowest peak  luminously 

64. The word “detectable” is closest in meaning to ……………… . 

A. assumed B. known C. perceptible D. audible 65. Which of the following words can best be substituted for “remnant”? 

A. characteristic B. relic C. specter D. remainder 66. The author of this passage is most likely ……………… . 

A. an astronomer B. an economist C. a mathematician D. a botanist 67. The word “multitudes” is closest in meaning to ………………….. . 

A. small numbers B. groups C. lots D. temperatures 68. The word “luminous” is closest in meaning to ………………….. . 

A. powerful B. bright C. hot D. distant 69. What can be inferred from the passage about supernovas? 

A. They sometimes result in a black hole B. The sun is a remnant of a supernova C. They occur when two stars collide D. They only happen to pulsars 

70. According to the passage, what marks the beginning of a supernova? 

A. The neutrons of a star become very dense B. A massive star uses up its main nuclear fuel 

C. A star has grown too big D. A star is born. 

D. WRITING (30 points) 

I. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it. (10 points) 

71. “You’ve done really well to pass your driving test so quickly” -> She congratulated  ……………………………. 

72. This is the first time that I have seen an eclipse of the sun.-> Never  

……………………………………………… . 

73. No situation is more depressing than being unemployed.-> Being  

………………………………………………….

74. If you should get caught doing this. You will go to prison. -> Were  

…………………………………………….…

75. I admit he’s clever, but I don’t think he’ll solve this problem.-> However  

………………………………………….

http://kinhhoa.violet.vn 19

76. The thinking is that he has been targeted to succeed the president.-> He is  

…………………………………..

77. The house collapsed because of faulty building work. -> It was  

…………………………………………………… . 

78. They are not going to reach an agreement before it’s too late.-> By the time  

……………………………………. . 

79. Many people died because of the lack of medical facilities. -> It  

…………………………………………………. . 

80. He managed to complete the sculpture although his eyesight was failing.-> Despite  ……………………………. . 

II. Choose the sentence that is closest in meaning to the one in italics. (10 points) 81. Cocaine will destroy more people and the environment as it spreads to other countries. A. Cocaine spreads to other countries after destroying people and the environment. B. Spreading to other countries, cocaine will destroy more people and environment. C. Cocaine destroys more countries with people and environment. 

D. Cocaine will spread to countries and destroy the environment. 

82. The clouds covered the moon so thickly that we couldn’t find our way back to the cottage. A. We couldn’t find our way back to the cottage because the clouds covered the moon thickly. B. The clouds were too thick to find their way back to the cottage. 

C. The moon was covered so thickly that it couldn’t find the way out. 

D. The way back to the cottage couldn’t be found as the clouds were so thickly covered. 83. Colour is an important facet of nature, influencing the life of almost every creature. A. Influencing the life of almost every creature in nature, colour is important. 

B. As important as every creature in nature, colour influences every facet of nature. C. Colour, which is an important facet of nature, influences the life of almost every creature. D. Colour influences the life of almost every important creature in a facet of nature. 84. She feels happy because of her coming birthday party. 

A. Her coming birthday party makes her happy. B. Because she was born, she feels happy. C. She feels happy to come to a birthday party. D. Her birthday party will happily come. 85. Only with careful environmental planning can we protect the world in which we live. A. Careful environmental planning protects the world we live in. 

B. We can protect the world we live in only with careful environmental planning. http://kinhhoa.violet.vn 20

C. Protecting the world we live in, we plan the environment carefully. 

D. Planning the environment carefully, we can protect the world in which we live. 

86. My brother and I dressed as quickly as we could, but we missed the school bus and were late for  school today. 

A. My brother and I were late for school because we dressed too quickly. 

B. My brother and I dressed quickly but we were late for school because we missed the school bus. C. My brother and I missed the school bus so we were late for school. 

D. My brother and I could dress quickly but could not be in time for school. 

87. Doing more than checking out books, the city librarian must help to plan puppet shows for children. A. Checking out more books than puppet shows is what the city librarian must do. B. The city librarian checks out books and puppets for children in the city. 

C. Helping to plan puppet shows for children is the main duty of the city librarian, not checking out of  books. 

D. The librarian must help to plan puppet shows for children in addition to checking out of books. 

88. If you are disappointed with an inexpensive bicycle, then save your money for a more expensive  model. 

A. You should save up to buy a more expensive bicycle if your inexpensive one disappoints you. B. An inexpensive bicycle is disappointing, so buy an expensive one. 

C. A more expensive bicycle saves you so much money, so don’t buy an inexpensive model. D. You’d better buy an inexpensive bicycle to save more money. 

89. You should take regular exercises in stead of sitting in front of the television all day. A. Sitting in front of the television all day and taking exercises are advisable. 

B. Don’t take regular exercises, just sit in front of the television all day in stead. C. Sitting in front of the television all day helps you take regular exercises. 

D. Taking regular exercises is better than sitting in front of the television all day. 90. Who made you work so hard yesterday? 

A. Why did you work so hard yesterday? B. What made you work so hard yesterday? 

C. Who forced you to work so hard yesterday? D. How could you work so hard yesterday? III. Write a paragraph (150 – 200 words) about the important of family in a person’s life. ( 10  points) 

KEYS TO ĐỀ LUYỆN HSG – 2010 – 2011 

Practice 2 

http://kinhhoa.violet.vn 21

(Time allowed: 180 minutes) 

A. LISTENING. (15 points) 

Listen to a telephone conversation. Look at the questions 1- 15 and fill in the missing details on the  envelope in which the box office puts the caller’s tickets. You will hear the piece twice. 

Day: (1)  

………………………….

Date: (2)  

……………………….

Time: (3)  

…………………………



Title of the play: (4) ………………………………performed by the local (5)  …………………………………….. 

Stage



 Stalls  

Stalls 

C

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  15

(6)  

£ …….

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30

C

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30

H

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  15

(7) 

£ …….

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30

E

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30

G

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30

H

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30




 Circle  

Circle 


B

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  15



(8)



 

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30

B




http://kinhhoa.violet.vn 22

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15


16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30

C

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30

E

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  15

(9) 

£ …….

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30

E

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  15


16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  29 30



Tickets:  

Row: (10) ……………………… 

Numbers: (11) ………………………………..



For Mr. (12) ……………………………………………………………. . 

Tel. No. Townville (13) ……………………………………………….. . 

To be collected before: Day: (14) …………………………………. . Time: (15)  ……………………………….. . 

B. PHONETICS (5 points) 

Find the word with the stress pattern different from that of the other three words in each question.  16. A. furniture B. actual C. detective D. consonant 17. A. responsible B. positive C. solution D. exciting 18. A. dependent B. different C. interest D. crocodile 19. A. diplomatic B. destination C. artificial D. memorial 20. A. willingness B. violence C. diplomat D. millionaire C. VOCABULARY AND GRAMMAR  

I. Choose the word or phrase which best completes each sentence. (15 points) 21. It seem to be your boss who is ………………. fault in this case. 

A. under B. at C. with D. for 

22. I’ll be kind to her ……………. she decides to leave me. 

A. in case B. so that C. for fear that D. lest 

23. ………………., the catfish is prized for its taste. 

A. With ugly look B. As ugly looking C. Ugly looking as it is D. As it is ugly looking 24. –“What a lovely house you have!” - “ …………………” 

http://kinhhoa.violet.vn 23

A. No problem B. I think so C. Thank you. Hope you will drop in. D. Of course not.  It’s not costly. 

25. –“Who broke the window?” – “ …………………” 

A. I am B. Sorry to hear that C. I did. Excuse me D. I did. Sorry. 26. – “Janet, make us some tea, will you?” – “……………………” 

A. No, I won’t B. Sorry, I don’t C. Don’t worry. Go ahead D. I can’t. I’m afraid. 27. – “Would you mind moving your bag from the seat?” – “……………………….” A. Yes, I would like. B. Don’t mention it C. Oh, sorry D. You shouldn’t say that 28. “I didn’t get the job!” – “……………………” 

A. Good heavens! B. Bless you! C. That’s brilliant! D. Never mind, better luck next  time! 

29. Mr. Gump supposes, …………………., that he will retire at 60. 

A. like most people did B. as most of people C. like most people do D. as do most  people 

30. Children can be difficult to teach because of their short attention ……………… . A. limit B. duration C. span D. time 31. It really gets me …………….. having to work so much overtime. 

A. up B. on C. by D. down 

32. …………………., I would give a party. 

A. Were she to come next month B. She were to come next month 

A. If she come next month D. Should she come next month 

33. The parcel I sent you ………………… by now. 

A. is supposed to arrive B. should arrive C. should have arrived D. would arrive 

34. You are too old to carry on working. It’s time you called it a …………….. . 

A. year B. month C. week D. day 

35. On the battle field ………………………… . 

A. the tanks lay B. did the tanks lie C. lay the tanks D. lied the  tanks 

II. Supply the correct form of the word provided in brackets in each sentence. (10 points) 51. It’s …infuriating.. when people won’t believe things that are obviously true. (FURY) 52. This statue ……commemorate………. the soldiers who died in the war. (MEMORY) tuong niem 

http://kinhhoa.violet.vn 24

53. The world champion was ……dethroned………. by a younger Russian challenger. (THRONE) phe  truat ngoi vi 

54. …Theoretically………….., we could still win, but it’s not very likely. (THEORY) 55. Newts, frogs and toads are ……amphibious………………….animals. (AMPHIBIAN) 56. They never dare to leave their only child ……unattended……….. for even a moment. (ATTEND) 

57. The place where you can wash your clothes with coin-operated washing machines is called … laundrette/ laundromat. . (LAUNDRY) 

58. They live in a remote area, …inaccessible…………………… except by car. (ACCESS) 59. He was taken to court for ……non- payment……………… . (PAY) 

60. Many countries have agreed on the …disarmamemt………………… treaty. (ARM) 

III. From the four underlined words or phrases (A), (B), (C), or (D), identify the one that is not correct. (10 points) 

61. If the (A) water level had (B)raised any (C) higher, the dam would (D) probably have broken. ->  risen 

62. (A) As soon as 8000 B.C, people (B)began to experiment (C) with methods of helping (D) the sick.  -> by 

63. (A) The Concorde can fly (B) across the Atlantic without re-fueling and (C) carrying 11 tons of (D)  freight. 

64. The problem of (A) inadequate salaries for teachers (B) not only exists in a smaller (C) communities  but also (D) in large cities. 

65. The American soprano Mary Gardour, (A) who had one of the greatest operatic voices of her (B) era,  retired (C) at the height of (D) the career. -> her 

C. READING (20 points) 

I. Read the passage and then decide which word (A, B, C, or D) best fits each space. (10 points) Fun and Games 

Do you think computer games are just for kids? Then you should think again. You might be surprised to  learn that the games industry now makes more money than Hollywood. (51) …………. A family buy a  new PC, all they really want to do is to play games. 

It is (52) ………surprising that video gaming has become one of the most popular (53) ………… of  entertainment today. A good game is like a good film; it will hold your (54) ……………, (55) …………  your imagination and play with your emotions. 

The big difference, however, is that watching a movie is a passive (56) …. You have no say in how the  (57) …… develops or which characters dominate the story. With computer games, you direct the action  and that is (58) ……. makes them so exciting. Finding the (59) ……. game is likely to signal the  beginning of a lasting love affair with the interactive world of make-believe. 

http://kinhhoa.violet.vn 25

It is wrong to think of gaming as something simply for children and teenagers. In fact, the (60) ……….  growth area of the market is the 25-35 age group. 

51. A. As soon as B. As well as C. As far as D. As long as 52. A. whatever B. no C. hardly D. barely 53. A. makes B. means C. sorts D. forms 54. A. feelings B. attention C. breath D. control 

55. A. hold B. capture C. grasp D. clutch 

56. A. pastime B. action C. passion D. fun 57. A. event B. content C. account D. plot 

58. A. thing B. which C. what D. part that 59. A. accurate B. right C. complete D. proper 60. A.

  1. broadest B. widest C. biggest D. farthest 

II. Read the following passages carefully, then choose the ONE best answer to each question (10  points) 

Supernovas are the most powerful and spectacular outbursts known in nature. What is called a Type II  supernova is due to the collapse of a massive star, at least eight times as massive as the sun, that has used  up its main nuclear fuel and produced a nickel-iron core. When this core can no longer support the  pressure of the star’s outer layer, it collapses to form a neutron star of immense density. Over 2,500  million tons of neutron star packed into a matchbox. Its temperature is around 100,000 million degrees  centigrade. Multitudes of neutrons are produced in the collapsed star, which pass directly through the star  into space, and this release of neutrons causes the core to respond with a shock wave that moves outward.  When it meets the material that is falling inward, the result is a catastrophic explosion. Sometimes most  of the star’s material is blown away, leaving only a small, incredibly dense remnant that may be a neutron star or, in extreme cases, a black hole. 

A supernova is often more than 500 million times as luminous as the sun. A supernova remnant (SNR)  may be detectable as a pulsar, an example of which is the Crab Nebula, known to be a remnant of the  supernova observed in the year 1054. The 1987 supernova in the Large Cloud of Magellan had a low peak luminosity by supernova standards, only about 250 million times that of the sun. As its brightest the  supernova shone as a star between magnitudes 2 and 3, even though it was 170,000 light-years away. 

61. What is the main topic of the passage? 

A. The heat of supernovas B. The formation and power of a supernova C. The role of shock waves in a supernova D. The density of a neutron star. 

62. The word “it” refers to ……………….. . 

A. core of the collapsed B. neutron star C. shock wave D.  catastrophic explosion 

63. According to the passage, which of the following is TRUE about the 1987 supernova? http://kinhhoa.violet.vn 26

A. It was the brightest supernova B. It was brighter than the sun 

C. It shone as a star between magnitudes 3 and 4 D. It had the lowest peak  luminously 

64. The word “detectable” is closest in meaning to ……………… . 

A. assumed B. known C. perceptible D. audible 65. Which of the following words can best be substituted for “remnant”? 

A. characteristic B. relic C. specter D. remainder 66. The author of this passage is most likely ……………… . 

A. an astronomer B. an economist C. a mathematician D. a botanist 67. The word “multitudes” is closest in meaning to ………………….. . 

A. small numbers B. groups C. lots D. temperatures 68. The word “luminous” is closest in meaning to ………………….. . 

A. powerful B. bright C. hot D. distant 69. What can be inferred from the passage about supernovas? 

A. They sometimes result in a black hole B. The sun is a remnant of a supernova C. They occur when two stars collide D. They only happen to pulsars 

70. According to the passage, what marks the beginning of a supernova? 

A. The neutrons of a star become very dense B. A massive star uses up its main nuclear fuel C. A star has grown too big D. A star is born. 

D. WRITING (30 points) 

I. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it. (10 points) 

71. “You’ve done really well to pass your driving test so quickly” -> She congratulated me on passing my driving test so quickly. 

72. This is the first time that I have seen an eclipse of the sun.-> Never before have I seen an eclipse of  the sun. 

73. No situation is more depressing than being unemployed.-> Being unemployed is the most depressing  situation

74. If you should get caught doing this. You will go to prison. -> Were you to get caught doing this, you  would go to prison

75. I admit he’s clever, but I don’t think he’ll solve this problem.-> However clever he may be, I don’t  think he’ll solve this problem. 

76. The thinking is that he has been targeted to succeed the president.-> He is thought to have been  targeted to succeed the president

http://kinhhoa.violet.vn 27

77. The house collapsed because of faulty building work. -> It was faulty building work that caused the  building to collapsed of the building . 

78. They are not going to reach an agreement before it’s too late.-> By the time they reach an agreement,  it will be too late 

79. Many people died because of the lack of medical facilities. -> It was the lack of medical facilities that cause the death of many people/ many people to die. 

80. He managed to complete the sculpture although his eyesight was failing.-> Despite his failing  eyesight, he managed to complete the sculture . 

II. Choose the sentence that is closest in meaning to the one in italics. (10 points) 81. Cocaine will destroy more people and the environment as it spreads to other countries. A. Cocaine spreads to other countries after destroying people and the environment. B. Spreading to other countries, cocaine will destroy more people and environment. C. Cocaine destroys more countries with people and environment. 

D. Cocaine will spread to countries and destroy the environment. 

82. The clouds covered the moon so thickly that we couldn’t find our way back to the cottage. A. We couldn’t find our way back to the cottage because the clouds covered the moon thickly. B. The clouds were too thick to find their way back to the cottage. 

C. The moon was covered so thickly that it couldn’t find the way out. 

D. The way back to the cottage couldn’t be found as the clouds were so thickly covered. 83. Colour is an important facet of nature, influencing the life of almost every creature. A. Influencing the life of almost every creature in nature, colour is important. 

B. As important as every creature in nature, colour influences every facet of nature. C. Colour, which is an important facet of nature, influences the life of almost every creature. D. Colour influences the life of almost every important creature in a facet of nature. 84. She feels happy because of her coming birthday party. 

A. Her coming birthday party makes her happy. B. Because she was born, she feels happy. C. She feels happy to come to a birthday party. D. Her birthday party will happily come. 85. Only with careful environmental planning can we protect the world in which we live. A. Careful environmental planning protects the world we live in. 

B. We can protect the world we live in only with careful environmental planning. C. Protecting the world we live in, we plan the environment carefully. 

D. Planning the environment carefully, we can protect the world in which we live. http://kinhhoa.violet.vn 28

86. My brother and I dressed as quickly as we could, but we missed the school bus and were late for  school today. 

A. My brother and I were late for school because we dressed too quickly. 

B. My brother and I dressed quickly but we were late for school because we missed the school bus. C. My brother and I missed the school bus so we were late for school. 

D. My brother and I could dress quickly but could not be in time for school. 

87. Doing more than checking out books, the city librarian must help to plan puppet shows for children. A. Checking out more books than puppet shows is what the city librarian must do. B. The city librarian checks out books and puppets for children in the city. 

C. Helping to plan puppet shows for children is the main duty of the city librarian, not checking out of  books. 

D. The librarian must help to plan puppet shows for children in addition to checking out of books. 

88. If you are disappointed with an inexpensive bicycle, then save your money for a more expensive  model. 

A. You should save up to buy a more expensive bicycle if your inexpensive one disappoints you. B. An inexpensive bicycle is disappointing, so buy an expensive one. 

C. A more expensive bicycle saves you so much money, so don’t buy an inexpensive model. D. You’d better buy an inexpensive bicycle to save more money. 

89. You should take regular exercises in stead of sitting in front of the television all day. A. Sitting in front of the television all day and taking exercises are advisable. 

B. Don’t take regular exercises, just sit in front of the television all day in stead. C. Sitting in front of the television all day helps you take regular exercises. 

D. Taking regular exercises is better than sitting in front of the television all day. 90. Who made you work so hard yesterday? 

A. Why did you work so hard yesterday? B. What made you work so hard yesterday? C. Who forced you to work so hard yesterday? D. How could you work so hard yesterday? 

III. Write a paragraph (150 – 200 words) about the important of family in a person’s life. ( 10  points) 

http://kinhhoa.violet.vn 29

ĐỀ KHẢO SÁT HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH 

http://kinhhoa.violet.vn 30

THỜI GIAN 120 PHÚT 

A. LISTENING. (15 points) 

You will listen to a conversation about some customs in some countries. Listen and do the tasks that  follow. 

I. Complete the table below: 

Festival 

Chusok 

Setsubun 

St. Anthony’s Day

Country 

(1) ………………….. 

(2)  

……………………..

(3) ……………………

Date 

(4) ………………… 

(5) ……………………. 

(6) ……………………



II. Mark True (T) or False (F): 

7. On Chusok, people often thank their ancestors for a happy year. 

8. On Chusok people often have go to their ancestors’ graves and do some clean up. 9. Setsubun is a time to give thank to the new harvest. 

10. On Setsubun, people often throw dried beans around their home. 

11. On Setsubun, people often try to take better care of their pets. 

12. On St. Anthony’s Day, animals are dressed up and taken to church. 

13. St. Anthony’s day is a time to celebrate the beginning of spring. 

14. On Setsubun, people eat rice cakes. 

15. People can ask for protection of their animals on St. Anthony’s Day. 

B. Phonetics (5 points) 

Find the word with the stress pattern different from that of the other three words in each question.  1. A. essential B. attention C. appearance D. photograph 2. A. education B. comparative C. receptionist D. appropriate 3. A. dominate B. business C. employee D. grandchildren 4. A. traditional B. appliances C. complicated D. convenience 5. A. significant B. integration C. conversation D. independence C. VOCABULARY AND GRAMMAR  

I. Choose the word or phrase which best completes each sentence. (15 points) 

1. He set on alarm clock for five o’clock and the other for five past so as to ……….. that he did not  oversleep. 

A. assure B. ensure C. insure D. reassure 

http://kinhhoa.violet.vn 31

2. The son and the moon are often ……….. in poetry. 

A. personified B. personalized C. personal D. privatized 3. The ceiling fans were on but unfortunately they ……….. the hot, humid air. 

A. stirred up B. poured through C. turned into D. cut back 

4. The tension was becoming unbearable, …….. I wanted to scream. 

A. therefore B. and C. but D. then 

5. It looks ………… the game will be cancelled ……….the rain stops. 

A. like/ unless B. that/ as long as C. as/ for fear that D. as if/ unless 

6. “………?” “Sorry, he has gone to Japan. But he will be back in two days.” 

A. Who is Jack B. May I speak to Jack C. How is Jack today D. What’s wrong with Jack 

7. “Can I get some chalk for you, Mr. Smith? “………” 

A. Not at all B. With pleasure C. No problem D. That’s very nice of you 8. “ It’s kind of you to give me a ride to the station?” “ ………….” 

A. Not at all. It was a pleasure B. never mind C. It doesn’t matter D. Don’t mention it 9. “ Hello, may I speak to John Smith?” “……………….” 

A. I’m John Smith B. My name is John Smith C. John Smith is me D. This is John Smith speaking. 

10. . “ …………?” “ I’d like to see that red dress.” 

A. What do you like B. do you want anything C. What can I do for you D. What will you do 11. It’s imperative that this letter …………….. immediately. 

A. were sent B. sent C. be sent D. send 

12. Most people in cities should …….. cycling instead of using cars. 

A. rely on B. take up C. set up D. get round to 13. ………….further rioting to occur, the government would be forced to use its emergency powers. A. Should B. Did C. Were D. Had 

14. I was astonished that he turned down the job – I ……………….. it would have been ideal for him. A. have thought B. would have thought C. am thinking D. had been thinking 15. It turned out that we …….. rushed to the airport as the plane was delayed by several hours. A. hadn’t B. should have C. needn’t have D. mustn’t 

II. Supply the correct form of the word provided in brackets in each sentence. (10 points) 

1. ………….is the ongoing process that deepens and broadens the relationships and interdependence  among countries. (globe

2. These students voluntarily spent their summer vacations helping the ………… . (advantage) 3. What happened to Harold? I find his behavior quite…………. . (comprehend) 4. The cost of …………… to the show is reasonable. (admit) 

http://kinhhoa.violet.vn 32

5. ………….., there are black holes in space. (theory

6. ………… parked cars usually get a ticket and sometimes towed away. (legal) 7. It seems ………… to change the timetable so often. (logic

8. It was a long, slow film. I nearly died of …………… . (bore) 

9. He suffered from constant ………………… . (sleep

10. I’ll always remember that journey – it was an ………….. experience. (forget

III. From the four underlined words or phrases (A), (B), (C), or (D), identify the one that is not correct. (5 points) 

1. To (A)make out the lost time, we (B)booked a (C)direct flight from California (D)to New York. 

2. Among the (A)earliest telescopes (B) were Galilean telescopes, modeled after the simple  instrument (C) built by Galileo, the first person (D) having used telescopes to study the stars and  planets. 

3. It was (A) her(B) who suggested that he (C) go to New York in order (D) to get a direct flight. 

4. Malnutrition (A) is a major cause of death (B) in those countries where the cultivation of rice (C)  have been impeded by (D) recurrent drought

5. Isabella (A)danced in her (B)bare feet and wore loose-fitting (C)clothing garments that allowed  her (D)freedom of movement. 

C. READING (20 points) 

I. Read the passage and then decide which word (A, B, C, or D) best fits each space. (10 points) 

Reports that the government is about to (1) …………….. the go ahead to plans for the building of a new  run away at London’s Gatwick airport have angered local residents and raised fears of increased noise and exhaust pollution. The (2) ……….plans also include permission for additional night flight and will (3)  ……………. the compulsory purchase of farmland, as well as the demolition of a number of private  homes. According to sources close to the Ministry of Transport, the government is known to be concerned by the increasing (4) …………. of traffic at London Heathrow, where there are no plans for further  runaways in the foreseeable (5) …………….. . Gatwick is widely (6) ……..as a better (7) ……….for  expansion than London’s third airport, Stansted, which is still suffers from poor transport links. A  spokesperson for the Keep Gatwick Quiet association, (8) ……………. up of local people, accused the  government of going back on promises made before the General Election. “We were told then that the  airport authority had no (9) …………. of building another runaway, and we believe that the government  has duty to (10) …………..its pledges.” Prominent figures in the government are also believed to be  concerned at the news, although the Prime Minister, interviewed last night, is quoted as saying that  reports were ‘misleading’. However, he would not give an assurance that plans for building a runaway  had definitely been rejected. 

1. A. sign B. make C. give D. approve 

http://kinhhoa.violet.vn 33

2. A. controversial B. debatable C. notorious D. doubtful 

3. A. involve B. concern C. assume D. need 

4. A. sum B. size C. volume D. length 

5. A. years B. period C. time D. future 

6. A. regarded B. believed C. felt D. held 

7. A. potential B. outlook C. prospect D. likelihood 8. A. made B. set C. brought D. taken 

9. A. desire B. intention C. wish D. objective 

10. A. bear out B. count on C. pull off D. stand by 

II. Read the following passages carefully, then choose the ONE best answer to each question (10  points) 

 The principle of use and disuse states that those parts of organisms’ bodies that are used grow larger.  Those parts that are not tend to whither away. It is an observed fact that when you exercise particular  muscles, they grow. Those that are never used diminish. By examining a man’s body, we can tell which  muscles he uses and which he does not. We may even be able to guess his profession or his recreation.  Enthusiasts of “body-building” cult make use of the principle of use and disuse to build their bodies,  almost like a piece of sculpture, into whatever unnatural shape is demanded by fashion in this peculiar  minority culture. Muscles are not the only parts of the body that respond to use in this kind of way. Walk  barefoot and you acquire harder skin on your soles. It is easy to tell a farmer from a bank teller by looking at their hands alone. The farmer’s hands are horny, hardened by long exposure to rough work. The  teller’s hands are relatively soft. The principle of use and disuse enable animals to become better at the  job of surviving in their world, progressively better during their lifetime as a result of living in that world. Humans, through direct exposure to sun light, or lack of it, develop a skin color which equips them better  to survive in the particular local conditions. Too much sunlight is dangerous. Enthusiastic sunbathers with very fair skins are susceptible to skin cancer. Too little sunlight, on the other hand, leads to vitamin-D  deficiency and rickets. The brown pigment melanin which is synthesized under the influence of sunlight  make a screen to protect the underlying tissues from the harmful effects of further sunlight. If a suntanned person moves to a less sunny climate, the melanin disappears, and the body is able to benefit from what  little sun there is. This can be represented as an instance of the principle use and disuse: skin goes brown  when it is used, and fades to white when it is not. 

1. What does the passage mainly discuss? 

A. How principle of use and disuse change people’s concepts of themselves. 

B. The way in which people change themselves to conform to fashion. 

C. The changes that occur according to the principle of use and disuse. 

D. The effects of the sun on the principle of use and disuse. 

http://kinhhoa.violet.vn 34

2. The phrase “whither away” is closest in meaning to: 

A. split B. rot C. perish D. shrink 

3. The word “those” refers to …………. . 

A. organisms B. bodies C. parts D. muscles 4. According to the passage, men who body build …………….. . 

A. appear like sculptures B. change their appearance 

C. belong to strange cults D. are very fashionable 

5. From the passage, it can be inferred that the author views body building …………. . A. with enthusiasm B. as an artistic form 

C. with scientific interest D. of doubtful benefit 

6. The word “horny” is closest in meaning to ……………. . 

A. firm B. strong C. tough D. dense 7. From the passage, it can be inferred that the principle of use and disuse enable organisms to…… A. change their existence B. automatically benefit 

C. survive in any conditions D. improve their lifetime 

8. The author suggests that melanin……………. . 

A. is necessary for the production of vitamin D B. is beneficial in sunless climates C. helps protect fair-skinned people D. is a synthetic product 9. In the passage the author mentions sun tanning as an example of …………….. . A. humans improving their local condition. B. humans surviving in adverse condition. C. humans using the principle of use and disuse. D. humans running the risk of skin cancer. 10. The word “susceptible” could be best replaced by ………….. . 

A. condemned B. vulnerable C. allergic D. suggestible E. Writing: I. Choose the best option to complete the sentences. (10 points) 

1. George belongs to the ………………………. . 

A. class of the upper middle B. upper middle class 

C. class from the center up D. high medium class 

2. Jane changed her major from French to business, ……………………… . 

A. with hopes to be able easier to locate employment B. hoping she can easier get a job. C. with the hope for being able to find better a job. D. hoping to find a job more easily. 

3. He has received several scholarships …………………………………. . 

http://kinhhoa.violet.vn 35

A. not only because of his artistic but his academic ability. 

B. for both his academic ability as well as his artistic. 

C. because of his academic and artistic ability. 

D. as resulting of his ability in the art and the academy. 

4. Of the two new workers, one is experienced and ………….. . 

A. the others are not B. another is experienced C. the other is not D. other lacks  experience 

5. Deep in the Rio Beck area of Mexico’s Yucatan Peninsula ………………… . 

A. does a 1,250-year-old pyramid lie B. a 1,250-year-old pyramid lie 

C. lies a 1250 -year-old pyramid D. is a 1,250-year-old pyramid lying 

6. ………………………., Luxor did not reach preeminence until about 2,000 B.C. A. Many centuries earlier it was founded B. The city founded centuries earlier C. Although founded many centuries earlier D. Founding the city centuries earlier 

7. ……………….. often serve as places of public entertainment and festivals, they can also be places  where people can find peace and solitude. 

A. Even though city parks B. City parks C. City parks that D. There are city parks which 8. Harvey will wash the clothes, …………………………………. . 

A. iron the shirts, prepare the meal, dusting the furniture 

B. ironing the shirts, preparing the meal, and dusting the furniture 

C. iron the shirts, prepare the meal, and dust the furniture 

D. to iron the shirts, prepare the meal, and dust the furniture 

9. The doctor insisted that his patient ………………………. . 

A. that he not work to hard for three month B. take it easy for three months C. taking it easy for three months D. to take some vacations for three months 10. Captain Henry, ……………….., crept slowly through the under bush. 

A. being remote from the enemy B. attempting to not encounter the enemy C. trying to avoid the enemy D. not involving himself in the enemy 

II. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it. (10 points) 

1. “What a lovely new Ao dai you are wearing, Mai” said her friend. -> Mai’s friend  ………………………………… . 

http://kinhhoa.violet.vn 36

2. It would have been a super weekend if it hadn’t been for the weather. -> But  

………………………………..

3. We weren’t surprised by his success. -> It came ……………………………………………………………. . 

4. It’s a waste of time to try and explain anything to Tony. -> It’s not  

…………………………………………………… . 

5. Not having heard the weather forecast, John was surprised by the snow. -> As  …………………………………. . 

6. With the exception of Maggie’s husband, everyone is here. -> Apart ……………………………………….. . 

7. I am absolutely sure he took the money on purpose. -> He couldn’t  

……………………………………………. . 

8. His disabilities did not prevent him from sailing around the world. -> Despite the fact  ……………………….. . 

9. Her success went beyond her expectation. -> Never  

had……………………………………………………………

10. You didn’t think carefully enough before you decided. -> You ought  

…………………………………………….. . 

III. Write a paragraph about 150 words to develop this topic sentence: (10 points) 

Some Vietnamese family traditions have been lost in the nuclear family nowadays.  ………………………. 

…………………………………………………………………………………………………………………… ….. 

http://kinhhoa.violet.vn 37

Keys: Đế khảo sát hsg 

Phonetics: 

1. D 2. A 3. C 4. C 5. A 

Vocabulary and grammar. 

i. 1. B 2. A 3. A 4. B 5. D 6. B 7. D 8. A 9. D 10. C 11. C 12. B 13. C 14. D 15. C ii. 1. Globalization 2. disadvantaged 3. incomprehensible 4. admission 5. Theoretically  6. illegally 7. illogical 8. boredom 9. sleeplessness 10. unforgetable III. 1. A. make up for 2. D. to have used 3. A. she 4. C. has been 5. garments C. Reading: 

I. 1. C 2. A 3. A 4. C 5. D 

 6. A 7. C 8. A 9. B 10. D 

II. 1. C 2. D 3. D 4. C 5. D 

 6. C 7. C 8. C 9. C 10. B 

D. Writing: 

I. Choose the best option to complete the sentences. 

1. B 2. D 3. C 4. C 5. C 6. C 7. B 8. C 9. B 10. C 

II.  

1. Mai’s friend complimented her on her lovely new Ao dai./ Mai’s friend praised her for  her lovely new Ao dai. 

2. 2. But for the weather, it would have been a super weekend.. the weeken would have  been super. 

3. It’s not worth trying to explain anything to Tony. 

4. It came as no surprise to us that he was/ had been successful. 

5. As John hadn’t heard the weather forecast, he was surprised by the snow. 

6. Apart from Meggie’s husband, everyone is here. 

http://kinhhoa.violet.vn 38

7. He couldn’t possibly have taken the money by mistakes/ chance/ accident/ coincidence. 8. Despite the fact that he was disabled, he managed to sail around the world. 9. Never had she expected that she was so successful. 

10. You ought to have thought more carefully before you decided. 

ĐỀ LUYỆN HSG – 2010 – 2011 

PRACTICE 3 

A. LISTENING. (15 points) 

I. Listen to the first recording twice:  

Circle the best answer. 

1. This is …………. . 

A. a survey B. an interview C. a face-to-face conversationD. a small talk 2. The people talking ……………….. . 

A. are co-workers B. are friends C. do not know each other D. teacher and student 3. They are ……………… . 

A. in an office B. at an airport C. at a hotel D. at school Complete the information on the form. 

Missing Baggage Details 

Flight number: (4) ………………… . From: (5) ……………….… Passenger Name: (6) ………………… . Mr./ Ms. (7) ……………. Number of Bags: (8) ……………….. .Phone (9) …………………. Local Address: (10) …………………………………………….…..



II. Listen to the second recording and answer the questions: 

1. Where was Bill Daniel’s office in Chicago?  

………………………………………………………………………………………………… 2. Why couldn’t they go down when the building was on fire?  

………………………………………………………..………………………………………. 3. How was he rescued? 

……………….. ………………………………………………………………………………. 

4. What disaster did Martha survive? ………………………………….….. 

………………………………………………………………… . 

5. What did she see people doing when the disaster happened?  

……………………………………………………………………………………………….. B. PHONETICS (5 POINTS) 

Find the word with the stress pattern different from that of the other three words in each question.  http://kinhhoa.violet.vn 39

1. A. education B. authority C. achievement D. environment 2. A. historian B. certificate C. academic D. curriculum 3. A. algebra B. general C. disruptive D. competence  4. A. access B. behave C. final D. video 5. A. scientific B. systematic C. particular D. independent C. VOCABULARY AND GRAMMAR  

I. Choose the word or phrase which best completes each sentence. (15 points) 1. When he woke up, he realized that the things he had dreamt about could not ……….. have happened. A. possibly B. likely C. certainly D. potentially 2. - “Do you think the book is expensive?” - “Yes, it’s not ………… what we paid for it.” A. worthy B. worth of C. worth D. valuable 

3. The new system didn’t ………….. expectations. 

A. catch up with B. bring about C. come across D. come up to 4. They are going to make …………… excursion next month. 

A. a two-week B. two-week C. two weeks’ D. a two-week’s 5. This is a very important decision. All our lives are …………………….. stake. A. on B. out C. at D. out 

6. I reckon Martin is ………… of a nervous breakdown. 

A. in charge B. under suspicion C. on the verge D. indicative 

7. It had been announced that the proposed new office block …………….. because of the current  economic situation. 

A. will not be now built B. will now not be built C. will not now be built D. now  will not be built 

8. …….20th century, technological advances expanded the definition of the book to include audio books  and electronic books or e-books. 

A. In the mid- and late B. In mid-and late C. Mid- and late D. Middle and  later 

9. His life style was ………… that everyone knew he was rich. 

A. so much B. such C. so D. like 10. He uses a stick ……………. It would be hard for him to walk. 

A. in case B. for fear that C. without which D. without it 11. “Shall we have a drink when you finish your talk?” “…………..” 

A. No, you can’t B. All right C. You’re welcome D. You needn’t do that 12. . “……………………….” “Thanks, I will” 

A. Wish you a happy journey.B. Give my best wishes to your parents 

C. Thank you for your help. D. You got the first prize. Congratulation! 

13. . “I lost my wallet on my way to school this morning.” 

“……………! You must be careful next time.” 

http://kinhhoa.violet.vn 40

A. Take care B. Excuse me C. What a pity D. You’re welcome 

14. “Hi, Bob. How’s your family?” “……………..” 

A. Fine, thank you B. It’s a big one 

C. Not at all D. They’re having breakfast 

15. “ Could you come, please? I want some help.” “……………” 

A. Yes, I couldB. You’re welcome C. Sure, I’m coming now D. That’s right II. Supply the correct form of the word provided in brackets in each sentence. (10 points) 1. I was annoyed at his …………… to co-operate. (REFUSE) 

2. The book doesn’t say much about prices, but it is very …………. about everything else.  (INFORM) 

3. The noise …………… as the plane got father away. (LESS) 

4. He lost in the election because he was a weak and …………… leader. (DECIDE) 5. I couldn’t help it. The accident was ………….. . (AVOID) 

6. She was ………………knowledgeable about the history of China. (EXTREME) 7. He was very …………….. when his cat was run over. (SET) 

8. Jackson had another violent ………….with the referee. (AGREE) 

9. Many people were buried …………. after the earthquake. (LIVE) 

10. She studied ……………… at university. (ECONOMY) 

III. From the four underlined words or phrases (A), (B), (C), or (D), identify the one that is not correct. (5 points) 

1. We insist on (A)you (B) leaving the meeting (C) before any (D)further outburst. 

2. Nine of (A) every ten people in the world (B) lives in the country (C) in which they (D) were  born

3. (A)It is necessary that the doctor (B) will sign all the (C) copies, not just the (D) top one

4. Please send me the (A)smallest, most (B)recently published, and (C)less expensive dictionary that  you have (D)available

5. The (A)carefulness with which she (B)prepared the thesis was (C)evident to the (D) committee. I. Read the passage and then decide which word (A, B, C, or D) best fits each space. (10 points) 

Earthquakes are amongst the most (1) …………….natural disasters. They usually (2) …………  without any warning and result in a great (3) ……………… of life and an enormous demolition of  buildings. Additionally, they may cause devastating landslides or create gigantic tidal waves which, in  fact, are colossal walls of water smashing into seashores with such force that they are (4) ………… of  destroying coastal cities. However, the (5) ………… majority of fatalities and serious injuries come (6)  …………when buildings (7) ……………. . 

Most frequently, the earthquakes lasts 30 to 60 seconds, so usually there is no time to avert the  mortal upshot once the shaking starts. The savage forces of an earthquake trigger off a complex chain (8)  …………… in the building structure when it is shaken, lifted, pushed or pulled. A building’s height, its  shape and construction materials are the most significant (9) ……………… deciding about the survival  or collapse of the structure and, consequently, about the life or death of its (10) ………………. . 

1. A. destruction B. destructive C. destroying D. destroyed http://kinhhoa.violet.vn 41

2. A. assault B. beat C. strike D. attack 

3. A. fatality B. loss C. harm D. waste 4. A. potential B. conceivable C. capable D. possible 

5. A. wide B. broad C. full D. vast 

6. A. in B. about C. over D. on 

7. A. collapse B. jumble C. destroy D. demolish 

8. A. activity B. motion C. progress D. reaction 

9. A. factors B. phenomena C. points D. ingredients 10. A. settlers B. citizens C. inhabitants D. burghers 

II. Read the following passage carefully, then choose the ONE best answer to each question (10  points) 

Foot racing is a popular activity in the United States. It is seen not only as a competitive sport but also as a way to exercise, to enjoy the camaraderie of like-minded people, and to donate money to a good cause. Though serious runners may spend months training to compete, other runners and walkers might not train at all. Those not competing to win might run in an effort to beat their own time or simply to enjoy the fun and exercise. People of all ages, from those of less than one year (who may be pushed in strollers) to those in their eighties, enter into this sport. The races are held on city streets, on college campuses, through parks, and in suburban areas, and they are commonly 5 to 10 kilometers in length.  

The largest footrace in the world is the 12-kilometer Bay to Breakers race that is held in San Francisco every spring. This race begins on the east side of the city near San Francisco Bay and ends on the west side at the Pacific Ocean. There may be 80,000 or more people running in this race through the streets and hills of San Francisco. In the front are the serious runners who compete to win and who might finish in as little as 34 minutes. Behind them are the thousands who take several hours to finish. In the back of the race are those who dress in costumes and come just for fun. One year there was a group of men who dressed like Elvis Presley, and another group consisted of firefighters who were tied together in a long line and who were carrying a fire hose. There was even a bridal party, in which the bride was dressed in a long white gown and the groom wore a tuxedo. The bride and groom threw flowers to bystanders, and they were actually married at some point along the route. 

1.The main purpose of this passage is to 

A. encourage people to exercise B. describe a popular activity 

C. make fun of runners in costume D. give reasons for the popularity of footrace 2.The word "activity" is most similar to which of the following? 

A. pursuit B. motion C. pilgrimage D. expectation 3. The word "camaraderie" could be best replaced by which of the following? 

A. games B. companionship C. jokes D. views 

4. The phrase "to a good cause" could be best replaced by which of the following? A. for an award B. to reward the winner  

C. for a good purpose D. to protect a wise investment 

5. Which of the following is NOT implied by the author? 

A. Footraces appeal to a variety of people. 

B. Walkers can compete for prizes. 

C. Entering a race is a way to give support to an organization. 

http://kinhhoa.violet.vn 42

D. Running is a good way to strengthen the heart. 

6. The word "beat" as used in line 6 could be best replaced by which of the following? 

A. incline B. overturn C. outdo D. undermine 7. As used in the passage the word "strollers" refers to 

A. cribs B. wheelchairs C. wagons D. carriages 8. In what lines does the author give reasons for why people enter footraces? 

A. Foot racing . . . and exercise. B. People of all ages . . . in length. C. The largest . . . 34 minutes. D. Behind them . . . a fire hose. 

9. Which of the following is NOT mentioned in this passage? 

A. Some runners looked like Elvis Presley. B. Some runners were ready to put out a fire. C. Some runners were participating in a wedding. D. Some runners were serious about winning. 

10. Which of the following best describes the organization of this passage? 

A. chronological order B. specific to general 

C. cause and result D. statement and example 

D. WRITING 

I. Choose the sentence that is closest in meaning to the one in italics. (10 points) 1. “Is it raining outside?” said Mum. 

A. Mum told me if it was raining outside. B. Mum wanted to know it was raining outside or not. C. Mum asked me if it was raining outside. D. Mum wanted to know whether it was raining outside. 2. They stayed for hours, which tired us. 

A. We are tired from their staying for hours. B. That they stayed for hours made us tired. C. Staying for hours with us them tired. D. We were tired so they stayed for hours. 3. Take advantage of every chance to practise English if you want to make progress. A. To make progress in English, practise every chance. 

B. Every chance to practise English is an Advantage to you. 

C. Practise English whenever possible if you want to make progress. 

D. The advantage of practising English is the progress of every chance. 

4. He took the food eagerly because he had eaten nothing since dawn. 

A. He had eaten nothing since dawn although he took the food eagerly. 

B. having eaten nothing since dawn, he took the food eagerly. 

C. He had eaten something before but he took the food eagerly. 

D. The food was taken at dawn and he had nothing to eat then. 

5. However hard you work, you will never be promoted. 

A. Although you work very hard, you will never be promoted. 

B. You will be promoted here because you work hard. 

C. You don’t work hard. However, you will be promoted. 

D. No matter how you work, you will never be promoted. 

6. Unlike my friends, I prefer an independent life. 

http://kinhhoa.violet.vn 43

A. I prefer an independent life but my friends do not. 

B. I am different from my friends because I don’t like an independent life. 

C. I don’t like my friends to live an independent life. 

D. My friends prefer an independent life but I don’t. 

7. He last met his old classmate s two years ago. 

A. Two years have passed and he has met his classmates recently. 

B. He hasn’t met his old classmates since two years. 

C. His classmates and he didn’t meet two years ago. 

D. It is two years since he last met his old classmates. 

8. You can borrow this book as long as you return it within two weeks. 

A. Borrow this book within two weeks. 

B. I want to borrow this book within two weeks if possible. 

C. You can borrow this book provided that you return it within two weeks. 

D. As long as you borrow this book, I will return it soon. 

9. You won’t have a seat unless you book in advance. 

A. If you don’t book in advance, you can have a seat. B. If you book in advance, you will have a seat. C. Have a seat and read a book. D. Although you don’t book in advance, you will have a seat. 10. There’s no point in persuading him to change his optional subject. 

A. There’s no use to persuade him to change his optional subject. 

B. You should persuade him to change his optional subject. 

C. It’s a waste of time persuading him to change his optional subject. 

D. It is unnecessary to change his optional subject. 

II. Finish each of the sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed  before it. (10 points) 

1.They believe the students were educated in Canada. 

 -> The students ……………………………… . 

2.I really like her voice but not her choice of songs. 

 -> Much as ………………………………….

3.Keeping calm is the secret of passing your driving test. 

 -> As long as ……………………………. . 

4.You think that fat people are always jolly, but you are wrong.  

-> Contrary ………………………. . 

5.Thanks to his aunt’s legacy of $10,000 he was able to buy the house he wanted.  -> Had his …….. 

6.This pudding can be cooked in its tin. 

 -> You don’t have to ……………………………….. . 

7.Phillips’s inability to make decisions dates from his accident. 

http://kinhhoa.violet.vn 44

 -> Ever ………………………… . 

8. “Please don’t drive so fast!” Ann begged her boy friend.  

-> Ann pleaded ……………………… . 

9.The only thing that kept us out of prison was the way he spoke the local dialect.  -> But for his command ………………………………………………………. . 

10. Please check for the damage before signing the contract.  

-> Don’t …………………………….. . 

III. Write a paragraph (150 words) about some of the traditions and customs of your own country or of another that you know. 

 …………………………………………………………………………………………………………..  …………………………………………………………………………………………………………..  …………………………………………………………………………………………………………...  …………………………………………………………………………………………………………..  …………………………………………………………………………………………………………..  …………………………………………………………………………………………………………..  …………………………………………………………………………………………………………. 

 …………………………………………………………………………………………………………..  …………………………………………………………………………………………………………..   …………………………………………………………………………………………………………..  ………………………………………………………………………………………………………….  ………………………………………………………………………………………………………….  …………………………………………………………………………………………………………. The end 

Try your best. Practice makes perfect! 

ĐỀ LUYỆN HSG – 2010 – 2011 

PRACTICE 4 

A. LISTENING. (15 points) 

Listen to the first recording, a radio program. Mark the statements (T) or false (F). 1. ……..The reporter’s first name is Sandra. 

2……… The reporter’s family name is Johnson. 

3. …….. Dan remembers disco music. 

4. …….. A blue mood ring show anger. 

5. ……..Dan thinks he may have a smile button. 

6. ……..Skateboards are not popular nowadays. 

7. ……..People got into fights trying to buy Cabbage Patch dolls. 

8. ……..The reporter never had a Cabbage Patch dolls. 

http://kinhhoa.violet.vn 45

Listen to the second recording and answer the questions. 

9. Why is education so important in Japan?  

…………………………………………………………………….. 

10. “Children must do well at school” Why? 

…………………………………………………………………….. 

11. At what age do they start to work hard? 

…………………………………………………………………….. 

12. What do they do in class? 

…………………………………………………………………….. 

13. What do they do in the evening? 

…………………………………………………………………….. 

14. Do they have long holiday? 

…………………………………………………………………….. 

15. How do they spend their weekends and holidays?  

…………………………………………………………………….. 

B. PHONETICS (5 POINTS) 

Find the word with the stress pattern different from that of the other three words in each question.  1. A. appliance B. ancestor C. ancestry D. absolute 2. A. innocent B. criminal C. reaction D. specialist 3. A. predict B. surgeon C. salary D. perfect 

4. A. suspect ion B. facilitate C. convey D. separate 

5. A. ambitious B. assemble C. equivalent D. vacancy C. VOCABULARY AND GRAMMAR  

I. Choose the word or phrase which best completes each sentence. (15 points) 1. Marine reptiles are among the few creatures that are known to have possible life span greater than ….. . A. man B. the man C. the one of the man’s D. that of man 2. They go to the seaside ……………. they should be disturbed by the noise of the city. A. in order that B. so that C. for D. lest 

3. …………..that she burst into tears. 

A. Such was angry girl B. So angry she was C. She was angry so D. Her anger was such 4. On ………….. he had won, he jumped for joy. 

A. telling B. he was told C. being told D. having told 5. The company has to …………. ways of reducing costs. 

A. take in B. think over C. work out D. look out 

6. She takes great pride ………… her work. 

A. in B. of C. on D. with 

7. …………… that he passes all his exams first time, he’ll be qualified in under four years. A. Considering B. Assuming C. Hoping D. Speculating 8. I got everyone in the family ……………… Jane’s birthday card before I sent it to her. 

http://kinhhoa.violet.vn 46

A. sign B. signed C. to sign D. having signed 9. Are there any household chores for …………… men are better ………than women? A. whose/ suited B. which/ suit C. that/ suit D. which/ suited 10. If he’s in trouble, it’s his own fault, I personally wouldn’t ……….a finger to help him. A. lift B. turn C. bend D. raise 

11. “What is Johnson’s family like?” “……….” 

A. His family is just like me B. They all like sports and games 

C. Oh, it’s really a big one D. They are all warm-hearted and helpful 

12. . “Could you look after my baby while I’m away?” “…………..” 

A. With pleasure B. It’s doesn’t matter C. That’s all right D. Thank you 13. A. “I’m sorry” – B. “ …………………….” 

A. No problem B. Don’t be sorry again C. You’re welcome D. It doesn’t matter 14. “…………………?.” “ yes, a bit cold, though.” 

A. Cold weather isn’t it? B. Bad weather, don’t you think 

C. Freezing, isn’t it D. Nice day, isn’t it 

15. “ How are things going with you?” “…………” 

A. Quite well, thank you B. Don’t ask me the problem. 

C. Good, and you? D. Please to tell you 

II. Supply the correct form of the word provided in brackets in each sentence. (10 points) 1. His busy schedule made him completely …………. to his students. (ACCESS) 2. He works for UNESCO in a purely …………role. (ADVICE) 

3. ……………, he survived the crash without injury. (MIRACLE) 

4. Video recorders have ………….. my life. (REVOLUTION) 

5. Are there any …………… rivers left in the world? (POLLUTE) 

6. They were brought up to behave in a …………….way in public. (CIVILIZATION) 

7. Her words are totally ………; therefore we could not make out what she really meant to say.  (AUDIBLE) 

8. Incredibly one car in five is left …………………. . (LOCK) 

9. She is training to become a …………. . (BEAUTY) 

10. Standing among so many strangers, the frightened child began to sob ………. . (CONTROL) 

III. From the four underlined words or phrases (A), (B), (C), or (D), identify the one that is not correct. (5 points) 

1. (A)Wealthy people have always desired (B) and wear precious stones because (C) their beauty is (D)lasting.  

2. The tongue is the (A)principle organ (B)of taste, and (C) is crucial for chewing, (D) swallowed, and speaking. 

3. (A)Some conifers, (B) that is, (C) tree that have cones, (D) are able to thrive on poor, thin soil. 4. You should know (A) by now that I cannot (B) stand it when my steak is not (C) cooked properly 

http://kinhhoa.violet.vn 47

as I always have mine (D) well-made

5. I didn’t mean (A)offending her, but she (B) took my comments (C) amiss and now will not talk (D) to me

D. Reading 

I. Read the passage and then decide which word (A, B, C, or D) best fits each space. (10 points) Garbage 

(1)…………. of the garbage we produce everyday is a major problem in cities around the world. In  the United States, over 160 million tons of garbage are produced every year. Ten per cent is recycled,  the per cent is burned, and the rest is put in landfills. But finding (2) ………….for new landfills is  becoming more difficult. A city that has solved this problem in an unusual way is Michida, in Tokyo,  Japan. They have developed a totally new (3) ……………to garbage disposal. The (4) ………… to  the operation is public cooperation. Families must divide their garbage into six categories: 

1. Garbage that can be easily burned (that is, combustible garbage), such as kitchen and garbage trash. 2. Noncombustible garbage, such as small electrical appliances, plastic tools and plastic toys. 

3. Products that are poisonous or that (5) ……………..pollution, such as batteries and fluorescent  lights. 

4. Bottles and grass containers that can be recycled. 

5. Metal containers that can be recycled. 

6. Large item, such as furniture and bicycles. 

The items in category 1 to 5 are collected (6) ………….. different days. (Large items are collected upon request). Then the garbage is taken to a center that looks like a clean new office building or hospital. Inside the center, special equipment is used to sort and (7) the garbage. Almost everything can be reused: garden or kitchen trash become fertilizer; combustible garbage is burned to (8) …………….electricity; metal containers and bottles are recycled; and old furniture, clothing, and other useful items are cleaned, repaired, and resold cheaply or given away. The work provides (9) ……………. for handicapped persons and gives them (10) ………… to learn new skills. 

Nowadays, officials from cities around the world visit Machida to see whether they can use some of  these ideas and techniques to solve their own garbage disposal problems. 

1. A. Disposing B. Dealing C. Contriving D. Ridding 2. A. land B. soil C. earth D. position 3. A. method B. process C. technique D. approach 

4. A. answer B. solution C. key D. way 

5. A. produce B. generate C. originate D. cause 

6. A. on B. in C. by D. over 7. A. process B. create C. manipulate D. mould 

8. A. cause B. exit C. produce D. emit 

9. A. positions B. careers C. situation D. employment 10. A. time B. moment C. occasion D. chance 

II. Read the following passage carefully, then choose the ONE best answer to each question (10  points

As heart disease continues to be the number-one killer in the United States, researchers have  become increasingly interested in identifying the potential risk factors that trigger heart attacks. High-fat  

http://kinhhoa.violet.vn 48

diets and "life in the fast lane" have long been known to contribute to the high incidence of heart failure.  But according to new studies, the list of risk factors may be significantly longer and quite surprising.  Heart failure, for example, appears to have seasonal and temporal patterns. A higher percentage of  heart attacks occur in cold weather, and more people experience heart failure on Monday than on any  other day of the week. In addition, people are more susceptible to heart attacks in the first few hours after  waking. Cardiologists first observed this morning phenomenon in the mid-1980, and have since  discovered a number of possible causes. An early-morning rise in blood pressure, heart rate, and  concentration of heart stimulating hormones, plus a reduction of blood flow to the heart, may all  contribute to the higher incidence of heart attacks between the hours of 8:00 A.M. and 10:00 A.M.  In other studies, both birthdays and bachelorhood have been implicated as risk factors. Statistics  reveal that heart attack rates increase significantly for both females and males in the few days  immediately preceding and following their birthdays. And unmarried men are more at risk for heart  attacks than their married counterparts. Though stress is thought to be linked in some way to all of the  aforementioned risk factors, intense research continues in the hope of further comprehending why and  how heart failure is triggered. 

1. What does the passage mainly discuss? 

A. risk factors in heart attacks B. seasonal and temporal patterns of heart attacks 

C. cardiology in the 1980s D. diet and stress as factors in heart attacks 2. In line 3, the word "potential" could best be re-placed by which of the following? 

A. harmful B. primary C. unknown D. possible 

3. The word "trigger" as used in line 3 is closest in meaning to which of the following? 

A. involve B. affect C. cause D. encounter 4. Which of the following could best replace the word "incidence" as used in line 5? 

A. increase B. rate C. chance D. factor 

5. The word "temporal" means 

A. affected by B. of a certain date C. expected D. regularly 

6. The phrase "susceptible to" could best be replaced by 

A. aware of B. affected by C. accustomed D. prone to 

7. According to the passage, which of the following is NOT a possible cause of many heart attacks? A. decreased blood flow to the heart B. increased blood pressure 

C. lower heart rate D. increase in hormones 

8. The word "phenomenon" in line 14 refers to which of the following? 

A. habit B. illness C. occurrence D. activity 

9. The word "implicated" in line 21 could best be replaced by which of the following? 

A. indicated B. disregarded C. investigated D. discovered 10. Which of the following does the passage infer? 

A. We now fully understand how risk factors trigger heart attacks. 

B. We recently began to study how risk factors trigger heart attacks. 

C. We have not identified many risk factors associated with heart attacks. 

D. We do not fully understand how risk factors trigger heart attacks. 

E. WRITING:  

I. Choose the best option to complete the sentences. (10 points) 

1. All scientists follow the same basic research principles as they pose questions, consider possible  answers, and …………….. . 

http://kinhhoa.violet.vn 49

A. with gathering evidence B. evidence is gathered C. evidence gathers there D. gather evidence 2. The grand Canyon, ……………., is located in Northwestern Arizona. 

A. one of the eight wonders of the world B. having the eighth wonder of the world C. is one of the world’s eight wonder D. is one of the eight wonders of the world. 3. … that increasing numbers of compact-disc players will be bought by consumers in the years to come. A. They are anticipated B. In anticipation C. Anticipating D. It is anticipated 4. According to the conditions of my scholarship, after finishing my degree ……………. . A. my education will be employed by the university 

B. employment will be given to me by the university 

C. the university will employ me 

D. I will be employed by the university. 

5. Only after food has been dried and canned ……………………………. . 

A. that it should be stored for later consumption. B. should it be stored for later consumption. C. should be stored for later consumption. D. it should be stored for later consumption. 6. The fact that space exploration has increased dramatically in the past thirty years ………….. . A. is an evidence of us wanting to know more of our solar system. 

B. indicates that we are very eager to learn all we can about our solar system 

C. how we want to learn more about the solar system. 

D. is pointing to evidence of our intention to know a lot more about what is called our solar system. 7. California relies heavily on income from fruit crops, and …………….. . 

A. Florida also B. Florida as well C. Florida too D. so does Florida 8. The chairman requested that ………………….. . 

A. the members studied more carefully the problem 

B. the members study the problem more carefully 

C. with more carefulness the problem could be study. 

D. the problem was more carefulnessly studied 

9. This car has many features including ………………….. . 

A. stereo, safety devices, air condition, and it saves gas. 

B. good music, safe devices, air conditioning, and gas 

C. stereo, safety devices, air conditioned, and good gas 

D. stereo, safety devices, air conditioning, and low gas mileage. 

10. Public television stations are different from commercial stations ………………. . A. because they receive money differently and different types of shows. 

B. for money and programme types. 

C. in the areas of funding and programming 

D. because the former receives money and has programs differently from the later. II. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the  sentence printed before it. (10 points) 

http://kinhhoa.violet.vn 50

1. It was wrong of you to scare your mother like that. 

-> You oughtn’t ………………………………………………………………………. . 2. “I never told anyone about your scheme,” he said. 

-> He denied …………………………………………………………………………… . 3. I didn’t realise how much he was influenced by his brother. 

-> I didn’t realise the extent …………………………………………………………… . 4. Although he was tired, he agreed to play tennis. 

-> Tired ………………………………………………………………………………… . 5. Ann was afraid the neighbours would despise her for not having a washing machine. -> Ann was afraid the neighbours would look ………………………………………………….. . 6. It is in my opinion that there is no advantage in further discussion. 

-> As I see ………………………………………………………………………………………… . 7. The manager is not to be disturbed. 

-> On no account ………………………………………………………………………………….. . 8. Although the dog appeared harmless, it was in fact, quite dangerous. 

-> Contrary ………………………………………………………………………………………… . 9. If only you had tried harder, you might have passed the exam. 

-> If only you had made ………………………………………………………………………………. . 10. I wonder if you could possibly open the door for me? 

-> Would you ………………………………………………………………………………….? III. Write a passage in about 200 words about the following topic: (10 pts) 

Do you agree or disagree with the following statement? “Parents are the best teachers.”Use  specific reasons and examples to support your answer. 

…………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………… 

http://kinhhoa.violet.vn 51

ĐỀ LUYỆN HSG – 2010 – 2011 

Practice 5 

A. Listening(15 points) 

I. Listen to people discussing plans for the weekend. Tick the letter representing the phrase that describes their plans. 

1. Lisa 

A. meet a friend at the pool B. go out on a date C. go out with Cathy 2. Kim 

A. go to a movie B. go to a football gameC. meet some friend 3. Kate 

A. meet friends at the airport B. go to a party C. go to Mary’s house 4. Jeff 

A. study for exams B. meet Clint D. go to a movie 

5. Jenny 

A. paint the kitchen with Tony B. paint Tony’s kitchen C. clean up the kitchen 6. Christy 

A. stay in town B. visit cousins D. visit friends 

II. Listen to some people talking about their jobs and decide these statements are true or false. 6. Diane is a teacher. 

7. Diane is not very happy with her work. 

8. Diane eats a lot. 

9. Tracy doesn’t like the kind of work she does. 

10. Tracy likes her boss. 

11. Greg is not too busy at work these days. 

12. Greg’s friend doesn’t drive. 

13. Joe enjoys working with young people. 

14. Joe and his friend are going out for lunch. 

15. Joe’s friend’s phone number is 534-2332

B. Phonetics: Pick out the word whose stress pattern is different from that of the others in each group.  

1. A. romanticism B. majority C. attitude D. contractual 2. A. oblige B. maintain C. reject D. survey 3. A. partnership B. marriage C. summary D. attractive 

http://kinhhoa.violet.vn 52

4. A. protect B. process C. polite D. confide 5. A. ceremony B. celebration C. composition D. generation C. Grammar and vocabulary. 

I. Choose the word or phrase which best complete each sentence. 

1. He traveled ………………. in Europe. 

A. effectively B. exclusively C. extensively D. exhaustively 

2. I like him very much. He is …………………… . 

A. so good a man B. quite a good man C. quite good man D. A or B 3. Hadn’t you watched the movie last night, you ………………. sleepy now. 

A. wouldn’t have been B. might have not been C. wouldn’t beD. wouldn’t have being 4. The village had been flooded the year before so it ……………. plenty of green pasturage then.  A. contained B. contains C. has contained D would have contained 5. When we return home from work, we found the door …………….. . 

A. unlocking B. unlocked C. to be unlocked D. have unlocked 

6. ……….. you discover the weakness, the easier the task should become. 

A. Quicker B. The more quickly C. The fastest D. The easiest 

7. I wish I’d ……………this calculator before I bought it. It doesn’t seem to be working. A. tried on B. tried out C. worked on D. worked out 8. He said he was ……debt and asked me ……a loan ……$50. 

A. on/ for/ of B. in/ for/ withC. on/ by/ of D. in/ for/ of 

9. It is vital that we .................... a change in people's attitudes. 

 A. bring down B. bring back C. bring about D. look after 

10.  

II. Supply the correct form of the word provided in brackets in each sentence. (10 points) 1. Third time lucky! After two ………….. attempts, Mark’s finally passed his driving test. (success) 2. The new comer is …………with the area around him or her. (familiar) 

3. People usually have hobbies for ………….. . (enjoy) 

4. They imagined that they made the rules, but in …………, they were mere puppets. (real) 5. Street noise is one of the ………..of living in the city. (advantage) 

6. Studies show that smoking is ……………… . (health) 

7. Some universities in the United States have ………….dormitories. (co-educate) 8. A ……………person is one who is kind. (think) 

9. There are various …………. for the party. (possible) 

10. The author gives three examples of the ………….. culture shock. (orient) 

III. From the four underlined words or phrases (A), (B), (C), or (D), identify the one that is not http://kinhhoa.violet.vn 53

correct. (5 points) 

1. (A) In warm (B) weather , a caterpillar (C)will spend (D)fewer time in pupa stage. 

2. (A)Folding fans arrived in Europe in the sixteenth century from China, where they (B)had been (C)  common used for (D) more than 500 years. 

3. Volcanologists (A)make the jot (B) of (C)classifying volcanoes (D)as extinct, dormant, or active. 

4. (A)Artificial sweetened (B)known as cyclamates (C) banned because of evidence that they caused  cancer in (D) laboratory rats. 

5. The opossum (A) plays (B) dead, (C) when it is, in fact, (D) live

D. Reading 

I. Read the passage and then decide which word (A, B, C, or D) best fits each space. (10 points) 

 It is the nature of athletic records that they are broken and their place is taken by others. Yet many in  sports (1)………………., there is a mark which is not significant in itself, but which becomes a legend as  athletes (2)………… to break it. The most public of these is the attempt to run a mile in less than four  minutes. 

In 1945, the mile record was broken down to four minutes, 1.5 seconds. And there, for nine years, it  stuck. Then, in 1954, a medical student (3)………….. Roger Bannister decided to try and break the  record. He had been (4) ……….. for this day since running the mile in 4 minutes, 2 seconds the (5) …………….year. 

Two other runners set the pace for him and in 250 yards to go he burst ahead for the finish. He wrote (6) …………..: ‘ My body had exhausted all its energy, but it (7)………… on running the same…. Those (8) …………. few seconds seemed never-ending. I could see the line of the fishing tape…like a man making  a desperate attempt to save himself from danger...’ 

Bannister’s time was three minutes, 59.4 seconds. (9) …………. This record has been broken on many  (10)………. since, Bannister’s achievement will never be forgotten. 

1. A. happenings B. events C. games D. matches 2. A. try B. try on C try out D try for 3. A. entitled B. called C nicknamed D known 4. A. trying B. studying C running D training  5. A. early B. previous C past D. former 6. A. afterwards B. then C next D first 7. A went B. continue C ran D got