Tuyển tập 100 trang đề thi chọn học sinh giỏi lớp 9 THCS có đáp án

     Nếu bạn đang tìm kiếm tài liệu ôn tập cho kỳ thi chọn học sinh giỏi lớp 9 THCS, thì Tài liệu diệu kỳ là một trang web rất phù hợp để tham khảo. Tại đây, bạn có thể tải xuống file PDF của Tuyển tập 100 trang đề thi chọn học sinh giỏi lớp 9 THCS có đáp án, một tài liệu cực hay để ôn tập và luyện thi.

     Website Tài liệu diệu kỳ được đánh giá là một trang web chia sẻ kiến thức chất lượng, với rất nhiều tài liệu phù hợp cho nhiều đối tượng khác nhau, từ học sinh cấp 1 đến cấp 3 và cả người đi làm. Tất cả các tài liệu trên trang web đều được cập nhật liên tục, đảm bảo mang đến cho bạn những thông tin mới nhất và chính xác nhất.

     Ngoài Tuyển tập 100 trang đề thi chọn học sinh giỏi lớp 9 THCS, trên trang web Tài liệu diệu kỳ còn có rất nhiều tài liệu ôn tập và luyện thi khác phù hợp cho nhiều kỳ thi khác nhau, từ kỳ thi THPT Quốc gia đến các kỳ thi chứng chỉ Tiếng Anh quốc tế.

     Từ khóa: đề thi HSG Anh 9 cấp huyện, đề thi chọn học sinh giỏi Tiếng Anh 9 có đáp án, PDF, có đáp án, đề thi chọn học sinh giỏi Tiếng Anh 9 mới nhất, cấp trường, luyện thi HSG tiếng Anh 9 cấp huyện.

Tải xuống tài liệu

PHÒNG GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI LỚP 9  HUYỆN HOẰNG HÓA Năm học: 2011 – 2012  MÔN THI: TIẾNG ANH 

Ngày thi: 06/12/2011 

 Thời gian: 150 phút (Không kể thời gian giao đề) 

 (Đề thi này gồm 04 trang) 

Question 1: Phonetics 

A- Choose the word whose underlined part is differently from that of the others. 1. A- death B- cream C- ready D- peasant 2. A- used B- worked C- watched D- practiced 3. A- chemistry B- prepare C- receive D- degree 

B- Choose the word whose main stress partern is placed differently from the others. 1. A. background B. career C. secondary D. private 2.A. design B. prefer C.mention D. inspire 

Question 2: Choose the word or phrase (A, B, C or D) that best fits the blank space in each  sentence. 

1. You will be surprised at how...............John is in French after a year. 

A. fluently B. fluent C. fluency D.influence 2. I am afraid this vase is anything but antique. In fact, it is ............... 

A. pointless B.worthless C.meaningless D.hopeless 3. When I was a child, .............. the violin. 

A. I was playing B. I am playing C.I have played D.I played 4. Should all motorcyclists be ................to wear helmets ? 

A.interested B. dangerous C.impressed D. compulsory 5. Sarah didn’t hear the phone. She ................. 

A. sleeps B. slept C. used to sleep D.was sleeping 6. - Can’t we do something about the situation? – Something..............right now. A.is doing B.is done C.is being done D. has been done 7. We rarely see each other anymore.  

A. sometimes B.occasionally C.frequently D.seldom 8. She got ..............as soon as the clock went................. 

A.over/on B. up/out C.up/off D.on/off 9. Vietnam is a rice-..........country. 

A.export B.exported C.exporting D.exports 10. Let’s go swimming, ....? The weather is beautiful today. 

A.shall we B.don’t we C. will you D. won’t you 11. Hoa prefers colorful dances in Thailand..........shadow puppet shows in Indonesia. A.to B. than C.as D.for 12. Do you know when .............. ? 

A. did Thomas Edison born B. was Thomas Edison born C. Thomas Edison was born D. born was Thomas Edison 13. ............... seeing beautiful sites, visitors can enjoy traditional food. 

A. According to B. Apart C. Together D. As well as 14. Uncle Ho was born .................... 

A. at 1890, in May B.on May, 1890 C.1890, at May D.in May, 1890 15. People in Asia often drink................. 

A.some tea B. the tea C. tea D. many tea 

Question 3: Supply the correct form of the words in the brackets to complete the sentences below. 1. Trinh Cong Son is one of the most well-known ________ in Vietnam. (music) 2. They live in a ________ area in the North-east of the country. (mountain) 3. The Internet has________developed in every field. (increase) 4. His sudden ________ must be a shock to your family. (die) 

5. When she was young, Mrs Nhung wanted to be an________ (act) 

6. The scouts also help the ________ and street children. (old) 

7. It was very ________ of you to leave the medicine where the children could get it. (care) 8. The company will invest 2 million dollars to ________its factories (modern) 9. You don’t have to do that work. In other words, it’s ________ for you. (necessity) 10. Is there anything ________ on TV tonight? (interest) 

Question 4: Supply the correct form of the verbs in the brackets to complete the sentences below. 1. Minh (know) a little English, so he wishes he (can) speak it fluently. 

2. I (have) my car (steal) when I parked it in the street. 

3. Whenever we meet, we stop (talk). 

4. Nothing (do) since I (move) here. 

5. Listen to those people! What language they (speak)? 

6. To avoid (recognise), the movie star wore dark glasses when he (go) out. 

Question 5 : Fill in each blank with one suitable preposition. 

1. The passage was written ________ English. 

2. Vietnamese women usually wear the Aodai, sometimes ________work, and especially  ________ special occasions. 

3. She raised no objection ________ going back to London. 

4. Famous designers often make their own styles________ clothes ________ their own labels  ________ them. 

5. Since graduating ________ school, he has got very interested ________ environmental issues. 6. Let’s look these new words ________ in a dictionary. 

Question 6: Each sentence below has one mistake, find and correct it. 

1. We took part in a six-hours journey to the eastern coast. 

2. There are a little activities that we can do after the meeting. 

3. The boy spoke English too fast that I couldn’t understand what he meant. 

4. Different kinds of newspapers are arranging on the shelves. 

5. You’ll get used to drive on the left when you come to live in Great Britain. 6. They left for Hanoi in a beautiful morning. 

7. These windows are very dirty. They need to clean immediately. 

8. I found a lot of mans shouting outside the stadium. 

9. Uncle John said that he would go to Nha Trang tomorrow. 

10. Wearing casually clothes like jeans and T-shirts, students feel more comfortable.

Question 7: Read the text carefully and choose the correct answer (A, B, C or D) 

REBECCA STEVENS 

Rebecca Stevens was the first woman to climb Mount Everest. Before she went up the highest mountain in the world, she was a journalist and lived in a small apartment in south London. In 1993, Rebecca left her job and her family and travelled to Asia with some other climbers. She found that life on Everest is hard. “You must carry everything on your back,” she explained, “so you can only take things that you will need. You can’t wash on the mountain, and in the end I didn’t even take a toothbrush. I am usually a clean person but there is no water, only snow. Water is very heavy so you only take enough to drink!” 

When Rebecca reached the top of Mount Everest on May 17th 1993, it was the best moment of her life. Suddenly she became famous. 

Now she is writing a book about the trip and people often ask her to talk about it. She has a new job too, on a science program on TV. 

Rebecca is well-known today and she has more money, but she still lives in the little apartment in south London among her pictures and books about mountains! 

1. Rebecca went to Everest with ............. 

A. her family B. her husband C. a climbing group D. no one 

2. Rebecca didn’t take much luggage because she ................... 

A. didn’t have many things B. had a bad back 

C. was too weak D. had to carry it herself. 

3. Rebecca didn’t wash on Everest because .........  

A. it was too cold B. there was not enough water 

C. she is a dirty person D. she didn’t like it 

4. Rebecca became famous when she ........ 

A. got to the highest place in the world B. wrote a book about her trip 

C. was on a television program D. appeared in newspapers. 

5. After her trip, Rebecca ....  

A. earned the same money B. stayed in the same apartment 

C. did the same job D. bought a bigger house 

Question 8: Complete the text below by filling the blanks with the suitable words. For many people, travelling by plane is an exciting experience. Others, however, find the whole idea quite terrifying, (1) ________flying is no more dangerous (2) ________ any other form of travel and some experts say it is considerably safer. It is known, however, that most accidents occur (3) ________ take-off and landing when a (4) ________ decisions are vitally important. The people (5) ________job is to look (6) ________ the passengers – the stewards andstewardesses – play an important part in helping passengers to (7) ________ safe and comfortable. In deed for many passengers being (8) ________ such care of is all parts of the total experience.   (9) ________ other form of travel involves waiting on people in quite the same (10) ________, with food, drink, newspapers, magazines, music and even video films. 

Question 9: Rewrite the following sentences, beginning as showns, so that the meaning stays the  same. 

1. He has just sold his old car. 

His..................................................................................................... 

2. He spends an hour a day looking after the dog.

Looking............................................................................................... 

3. You will catch a cold if you don’t keep your feet dry 

Unless................................................................................................ 

4. He grows up more. He is more intelligent. 

The more........................................................................................... 

5. Mr. John is a better driver than Mr. Pike. 

Mr Pike can’t ...................................................................................... 

6. When he is asked about his past, he hates it. 

He hates ............................................................................................ 

7. “If I were you, I wouldn’t attend this course.” Lan said to me. 

Lan advised ........................................................................................... 

8. Although Macy was sad at losing the contest, she managed to smile. 

In spite.............................................................................................. 

9. It is a pity that the weather isn’t fine today. 

I wish .............................................................................................. 

10. Walking in the rain gives my pen pal pleasure. 

My pen pal.......................................................................................... 

Question 10: Use the words given to the complete the sentences. 

1. I/ not/ see/ grandfather/ since / I / leave / school. 

2. He / can’t / go / work/ bike / because / he / live / far / factory. 

3. exercises / too difficult / students/ do / without / make / mistakes. 

4. English / French / speak / Canada. 

5. If / Bob/ have / a lot / money / he / buy / car / and / travel/ around / world. 

Question 11: Write a paragragh of about from 80 to 100 words to say about the importance of  English in our life. 

THE END 

Sửa lỗi sai: Ex4: 

1. Because not food is as nutritious for a baby as its mother's milk, many women are returning to the  practice of breast feeding. 

2. There are many different ways of comparing the economy of one nation with those ofanother. 3. Until diamonds are cut and polished, they just like look small-grey stones. 4. I wish I have a car. It would make life so much easier. 

5. Will you like something to eat? 

6. Harvey never pays his bills on time, and his brother does too. 

7. Drug addiction has resulted of many destroyed careers, and expulsions from school or college. 8. The train was supposed arriving at 11.30, but it was an hour late. 

9. I don't like people told me what to do. 

10. For more than 450 years, Mexico City has been the economic, culture, and political center of  the Mexican people. 

PHÒNG GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐÁP ÁN ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI

 HUYỆN HOẰNG HÓA Năm học: 2011-2012  Môn: Tiếng Anh 

 Ngày thi: 06/12/2011 

 Thời gian: 150 phút 

Thang điểm 20. 

 Tổng điểm các câu, các phần làm đúng 

Điểm bài thi =  

 5 

Question 1: (5 pts) 

A. 1. B 2. A 3. A 

B. 1. B 2. C 

Question 2: (15 pts ) 

 1. B 2. B 3.D 4.D 5.D 6.C 7.D 8.C 9.C 10. A   11.A 12.C 13. D 14. D 15. C 

Question 3: (10 pts) 

1. musicians 

2. mountainous 

3. increasingly 

4. death 

5. actress 

Question 4: (10 pts) 

1. knows/could 

2. had/stolen 

3. to talk 

4. has been done/ moved 5. are...speaking 

6. being recognized/ went Question 5: (10 pts) 

1. in 

2. at/on 

3. to 

4. of/ with/on 

5. from/ in 

6. up 

6. elderly 

7. careless 

8. modernize 9. unnecessary 10.interesting 

Question 6: (10 pts) (Tìm ra lỗi và sửa đúng được 1 điểm, nếu chỉ tìm ra lỗi  được 0.5 điểm ) 

1. six-hours six-hour 

2. a little a few 

3. too so 

4. arranging arranged 

5. drive driving 

6. in on 

7. to clean to be cleaned/ cleaning 

8. mans men 

9. tomorrow the next day/ the following day/ the day after 10. casually casual 

Question 7: (5 pts)

1.C 2.D 3.B 4.A 5.B Question 8: (10 pts) 

1. although/though 

2. than 

3. during 

4. pilot’s 

5. whose 

6. after 

7. feel 

8. taken 

9. No 

10.way

Question 9: (10 pts) 

1. His old car has just been sold.  

2. Looking after the dog takes him an hour a day. 

3. Unless you keep your feet dry, you will catch a cold . 

or Unless you don’t keep your feet, you won’t catch a cold. 

4. The more he grows up, the more intelligent he is. 

5. Mr Pike can’t drive as well as Mr John. 

6. He hates being asked about his past. 

7. Lan advised me not to attend that/the course. 

8. In spite of being sad at losing the contest, she managed to smile.  In spite of Macy’s sadness at losing the contest, she managed to smile.  In spite of the fact that Macy was sad at losing the contest, she managed to  smile. 

9. I wish the weather were fine today. 

10.My pen pal enjoys/likes/ is interested in walking in the rain. Question 10: (5 pts): 

1. I haven’t seen my grandfather since I left school. 

2. He can’t go to work by bike because he lives far (away)from the/ his  factory. 

3. The/ These/ Those exerecises were/are difficult for the students to do  without making mistakes. 

4. English and French are spoken in Canada. 

5. If Bob has a lot of money, he will buy a car and travel around the world. Or If Bob had a lot of money, he would buy a car and travel around the world. Question 11: (10 pts) 

- Phải kÓ ra được tầm quan trọng của Tiếng Anh cũng như việc học Tiếng  Anh. 

- Câu, từ phải đúng chính tả, ngữ pháp. 

- Trình bày sạch, đẹp. 

- Viết đúng quy định của đề bài. 

Question 7: (5 pts) 

1.C 2.D 3.B 4.A 5.B 

Question 8: (10 pts) 

1.although/though 2.than 

3.during 

4.pilot’s 

5.whose 

6.after 

7.feel 

8.taken 9.No 

10.way

PHÒNG GIÁO DỤC & ĐÀO TẠO HUYỆN BÁ THƯỚC 

KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 9 CẤP HUYỆN NĂM HỌC 2011 - 2012 



 A. calls B. calling C. called D. call 14. It's time you …………. home ………………. school. 

 A. left/ to B. to leave/ for C. leaved/ to D. left/ for 15. He speaks ……… good English that it is a pleasure to talk with him.  A. so B. very C. such a D. such  16. She said she................14 the following week. 

 A. was B. will be C. would be D. is 17. Phuong is a good friend of ............................ 

 A. me B. I am C. mine D. my 18. I’m going to wait for you until you...................................your work.  A. will finish B. finish C. have finished D. finished 19. She’d like to have............................because she lives alone.  A. money B. company C. colleague D. love 20. Can you speak English ? - Just................................ 

 A. a few B. few C. a little D. little  Question IV. There is a mistake in the underlined parts of each sentence.  Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C or D. (5.0  points) 

1. The holiday was very disappointing, so they decided to ask about their  money back. A B C D 2. If you want to attend the course, you must pass the speaking test first.  A B C D 3. With interactive TV, viewers can be able to ask questions about the   A B C  show by using their remote controls. 

4. The ao dai is the traditional dress of Vietnamese women. It consists of  a long silk tunic that is slit on the side and worn over loose pants.  A B C D 

5. The landlady wanted to know what sort of carpet I want to replace.  A B C D Question V. Supply the correct form of the words in capital. (5.0 point) 

1."Time of our lives" was the .............song of the World Cup 2006. OFFICE 2. When we took an exam last year, we met a very strict .................. EXAM 3. After taking an aspirin, her headache ..................................... APPEAR 4. My teacher usually ...................... me to take part in the IOE. COURAGE 5. I find this piece of music very ................................................ REST 

Question VI. Give the correct form of the verbs in the brackets. (8.0 points) 1. The ao dai (mention) ………….. …….. in poems and songs for centuries.

2. He wishes that he (be)…………… ...…… a famous designer one day. 3. People always (blame) ………….their circumstances for what they are. 4. They didn’t permit (camp) ………….......................………..in this wood. 5. She locked the door so as (not disturb) ……… ...................…………… 6. Mrs White (walk)………….. home from work when she (see)…............. the child fall off the bridge. 

7. The car needs (repair)………. It (buy)……..……….. two years ago. 8. I was just about (leave) ……………the office when the phone rang.  Question VII. Complete the passage below by choosing the most suitable  word. (10 points) 

The Nobel Prize was founded by a……….… (1) inventor, Alfred Nobel. He was born in Stockholm, Sweden, in 1833. His father was …………(2) an inventor. Under his influence, the young Nobel was very eager to ……………(3) his knowledge. Unfortuntely, Nobel, as a child he didn’t ………….……(4) a school.  

As a…….(5), his father had his school lessons……(6) by a private………….(7) so he learned…………(8) to read and write at home. 

 Nobel felt curious (9)…… everything whenever he had a problem, he would study …….(10) he could understand it throughly. He would do an experiment over and over again in his library until he finally invented explosive. 

1. A. Swedish B. Spanish C. English D. British 2. A. even B. only C. still D. also 

3. A. enable B. equal C. enrich D. enter 4. A. go B. arrive C. come D. attend 5. A. cause B. reason C. fact D. result 

6. A. taught B. studied C. instructed D. learnt  7. A. professor B. teacher C. headmaster D. tutor 8. A. what B. which C. how D. why 9. A. at B. for C. about D. to 

10. A. toward B. until C. when D. while  Question VIII. Read this passage carefully and then choose the best answers to the questions below by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (5.0 points) 

Although speech is the most advanced form of communication, there are many ways of communicating without using speech. Signals, signs, symbols, and gestures may be found in every known culture. The main function of a signal is to impinge upon the environment in such a way that it attracts attention, as for example, the dots and dashes of a telegraph circuit. Coded to refer to speech, the potential for communication is very great. Less adaptable to the codification of words, signs also contain meaning in and of themselves. A stop sign or a barber pole conveys meaning quickly and more difficult to describe than either signals or signs because of their intricate relationship with the receiver’s cultural perceptions. In some cultures, applauding in a theatre provides performers with an auditory symbol of approval. Gestures such as waving and handshaking also communicate certain cultural messages. 

Although signals, signs, symbols, and gestures are very useful, they do have a major disadvantage. They usually do not allow ideas to be shared without the

sender being directly adjacent to the receiver. As a result, means of communication intended to be used for long distances and extended periods are based on speech. Radio, television, and the telephone are only a few. 

1. Which of the following would be the best title for the passage?  A. Signs, Signals, and Symbols B. Gestures  C. Communication D. Speech 

2. What does the author say about speech? 

 A. That it is the only true form of communication. 

 B. That it is dependent upon the advances made by inventors.  C. That it is necessary for communication to occur. 

 D. That it is the most advanced form of communication. 

3. Applauding was cited as an example of 

 A. a sign B. a signal C. a symbol D. a gesture 4. Why were the telephone, radio, and TV invented? 

 A. Because people were unable to understand signs, symbols, and signals.  B. Because people wanted to communicate across long distances.  C. Because people believed that signals, and symbols were obsolete.  D. Because people wanted new forms of entertainment. 

5. It may be concluded from this passage that 

 A. signals, signs, symbols, and gestures are forms of communication.  B. symbols are very easy to define and interpret. 

 C. only some cultures have signals and symbols. 

 D. waving and handshaking are not related to culture. 

Question IX. Finish the second sentence in such a way that it means the same as the sentence printed before it. (10 points) 

1. Although his leg was broken, he managed to get out of the car. In spite…………………………………………………………………… 2. Your brother is the most punctual person I’ve ever met. 

I’ve ………………………………………………..………………….… 3. You remembered to post the letter, didn’t you? 

You didn’t ……………………………………………………………..? 4. Nam and his family went on a trip to their home village for two days. Nam and his family had.………………………………………………….. 5. A laptop is very necessary for me but it’s a pity I don’t have it now. I wish……………………………………….…………………….… 6. Their teacher is making them study hard. 

They are ………………………………………………………………. 7. The friendliness of Thanh Son people made an impression on the visitors. The visitors………………………..……….……………………………… 8. Unless she hurries, she will miss the train. 

If ………………………………………………….……….…………… 9. “ Where are you working now, John?” Peter said. 

Peter wanted…………………………………………………………... 10. She’ll never forget seeing her boy friend at the first time. 

Seeing her boy friend at the first time will always………………………

Question X. Make all the changes and additions if necessary to make  meaningful sentences. (7 points) 

1. These exercises/ too difficult/ students/ do/ without/ mistakes. .................................................................................... ............................................. 2. brother/ wish/ that/ can speak English/ fluent/ as/ native speaker. ... .............................................................................................................................. 3. We / not use / wear / jeans / when / study / primary school. 

................................................................... ............................................................. 4. sister / wear / new skirt / only twice / since / she / buy / it. 

...................................................................... .......................................................... 5. If / you / want / lose weight / you / shouldn’t / eat / too much/ fatty food . ........................................................................ ....................................................... 6. It/ advisable/ that children/ learn/ write/ not use/ ball point pens.  ................................................................................................................................ 7. The air/ full/ dust/ because/ roads/ repair. 

............................................................................................ ....................................

PHÒNG GIÁO DỤC & ĐÀO TẠO HUYỆN BÁ THƯỚC 

KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 9 CẤP HUYỆN NĂM HỌC 2011 - 2012 





ĐÁP ÁN MÔN: TIẾNG ANH ( Thời gian làm bài 150 phút ) 

Question I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (5.0 points) 1. C. pear 2. B. clothes 3. B. gone 4. A. teenage 5. D. closed  Question II. Choose the word whose stress pattern is different from that of the others. (5.0 pointS) 

1. C. federation 2. C. correspond 3. C. minority 4. B. visit 5. A. adjective  Question III. Choose the one word or phrase that best completes the sentence. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (20 points ) 

10

B

11 

12 

13 

14 

15 

16 

17 

18 

19 

20

C



 Question IV. There is a mistake in the underlined parts of each sentence.  Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C or D. (5.0  points) 

1. D 2. D 3. B 4. C 5. D 

Question V. Supply the correct form of the words in capital. (5.0 points) 1. OFFICIAL 2. EXAMINER 3. DISAPPEARED 4. ENCOURAGES 5. RESTFUL 

Question VI. Give the correct form of the verb in brackets. (8.0 points) 1. has been mentioned 2. would be 3. are always blaming 4. camping 5. not to be disturbed 6. was walking/ saw  

7. repairing ( to be repaired)/ was bought 8. to leave 

 Question VII. Complete the passage below by choosing the most suitable  word. (10 points) 

1. A. Swedish 2. D. also 3. C. enrich 4. D. Attend 5. D. result 6. A. taught 7. D. tutor 8. C. how 9. C. about 10. B. until 

 Question VIII. Read this passage carefully and then choose the best answers to the questions below by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (5.0 points) 

1. D. Speech 

2. D. That it is the most advanced form of communication. 

3. C. a symbol 

4. B. Because people wanted to communicate across long distances.

5. A. signals, signs, symbols, and gestures are forms of communication. Question IX. Finish the second sentence in such a way that it means the same as the sentence printed before it. (10 points) 

1. In spite of his broken leg, he managed to get out of the car.  (In spite of the fact that his leg was broken, he managed to get out of the car) 

2. I’ve never met a more punctual person than your brother. 3. You didn’t forget to post the letter, did you? 

4. Nam and his family had a two- day trip to their home village. 5. I wish I had a laptop. 

6. They are being made to study hard by their teacher. 

7. The visitors were impressed by the friendliness of Thanh Son people 8. If she doesn’t hurry, she will miss the train. 

9. Peter wanted to know where John was working then. 

10. Seeing her boy friend at the first time will always stay in her memory. 

Question X. Make all the changes and additions if necessary to make  meaningful sentences. (7 points) 

1. These exercises are (were) too difficult for the students to do without (any)  mistakes. 

2. My brother wishes that he could speak English as fluently as a native speaker. 3. We did not use to wear jeans when we studied at primary school. 4. My sister has worn her new skirt only twice since she bought it. 5. If you want to lose weight, you shouldn’t eat too much fatty food. 6. It is advisable that children who are learning to write shouldn’t use ball point  pens. (It is advisable that children learning to write shouldn’t use ball point pens) 7. The air is full of dust because the roads are being repaired. 

 Tổng điểm các câu đúng 

Điểm bài thi =  

 

Phßng gi¸o dôc & ®µo t¹o HuyÖn Ho»ng Ho¸ 

Question 1: Pronunciation 

§Ò thi häc sinh giái líp 9 cÊp huyÖn Năm học 2010- 2011 

M«n thi: tiÕng anh 

Ngày thi:  

Thời gian: 120 phút ( Không kể thời gian giao đề) (Đề thi gồm 3 trang

A/ Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others. 1. A. rather B. although C.ethnic D. without  2. A. hobby B. deny C. poetry D. primary 3. A. played B. called C. examined D. decided 

B/ Choose the word whose main stress pattern is placed differently from the others. 1. A. compulsory B. convenient C.correspond D. communicate 2. A. carrer B.teacher C. writer D. worker 

Question 2: Choose the word or phrase (A, B, C or D) that best fits the blank space in each sentence. 

1 ............. you do better work than this, you won’t pass the exam. 

A. Although B. If C. Unless D. When 

2. He spent all the money he had won ............. new clothes. 

A. on B. for C. with D.from 3. I have never ............. any experience of living in the country. 

A. had B. wished C. done D. made 

4. Don’t you get tired .......... watching every night ? 

A. with B. by C. of D. at 

5. I’m very busy at the moment so it may take a ............... time to answer your letter A. little B. few C. small D. some 

6. There was nothing special about him ............. from his flowery tie. 

A. but B. except C. other D. apart 

7. I had to wear ............ uniform when I worked in the hotel. 

A. a B. some C. any D. an 

8. He likes to sit ........... the river and fish. 

A. at B. next C. beside D. along 

9. Take this road and you will .............. at the hotel in five minutes. 

A. come B. arrive C. find D. reach 

10. His child has never told lies, ............? 

A. hasn’t he? B. did he? C. has he? D. was he? 

Question 3: Supply the correct form of the verbs in the brackets. 

1. The Sun (rise) in the East. Look! It (rise) now 

2. Mary (travel) to Vietnam 3 times ? 

3. The children prefer (watch) TV to (read) books 

4. You (be) late for work if you (not get) up early. 

5. The Aodai (mention) in poems and songs for centuries and nowdays they (wear) by many Vietnamese women at work. 

6. I’ d rather you (not tell) him what I told you. 

Question 4: Supply the correct form of the words in the brackets. 

1. You must be .................when you drive a car (care) 

2. It’s .............of you to cheat in the exam. (honest) 

3. I’m Chinese. What’s your ....................? (nation) 

4. Should English be a ............ foreign language in our country? (compel)

5. He cut himself and it’s ...................quite badly (blood) 

6. .............., their parents died when they were kids (fortune) 

7. Ba’s sense os humor .............him from other students (distinct) 

8. We have had a lot of ............ from customers today (complain) 

9. HoChiMinh is the ................... City in Vietnam (big) 

10.The Internet has ............. developed in every field. (increase) 

Question 5: Fill in the blanks with the suitable prepositions. 

1. Today young generation is still fond ..... wearing jeans 

2. Sales of Aodai went ......... and the shopkeepers got a lot of money 

3. Mr Nam isn’t here at the moment. He’ll be back ..... a few minutes 

4. I was really impressed ............... the beauty of the countryside 

5. They suffer ................. a lack of confidence 

6. I am extremely grateful ............ all the teachers .......... their help 

7. This red shirt is different ............... that blue one 

8. It’s very good ........you to help your friends............... their homework. Question 6: Read the passage and choose the best answer. 

It is very important to have healthy teeth. Good teeth help us to chew our food. They also help us to look nice. How does a tooth go bad? The decay begins in a little crack in the enamed covering of the tooth. This happens after germs and bits of food have collected there. Then the decay slowly spreads inside the tooth. Eventually, poison goes into blood, and we may feel quite ill. 

 How can we keep our teeth healthy?. Firstly, we ought to visit our dentist twice a year. He can fill the small holes in our teeth before they destroy the teeth. He can examine our teeth to check that they are growing in the right way. Unfortunately, many people wait until they have toothache before they see a dentist.  

 Secondly, we should brush our teeth with a toothbrush and fluoride toothpaste at least twice a day- once after breakfast and once before we go to bed. We can also use wooden toothpicks to clean between our teeth after a meal. 

 Thirdly, we should eat food that is good for our teeth and our body: milk, cheese, fish, brown bread, potatoes, red rice, raw vegetables and fresh fruit. Chocolate, sweets, biscuits and cakes are bad, especially when we eat them between meals. They are harmful because they stick to our teeth and cause decay. 

1. Good teeth help us to ................ 

A. be nice B. have a good eyesight. 

C. chew our food D. be important 

2. When food and germs collect in a small crack, our teeth ............ 

A. become hard B. begin to decay. 

C. send poison into the blood. D. makes us feel quite ill. 

3. A lot of people visit a dentist only when .............. 

A. their teeth grow properly B. they have holes in their teeth C. they have toothache D. they have brushed their teeth. 4. We ought to try clean our teeth ............... 

A. once a day B. at least twice a day 

C. between meals D. before breakfast. 

5. We shouldn’t eat a lot of ............... 

A. red rice B. fresh fruit 

C. fish D. chocolate.

Question 7: Use the following sets of words and phrases to write complete sentences. 1. When / I /arrive / the students / already gone / class. 

2. boss / ask / me / work overtime 

3. I / promise /do so / and / have to keep / promise 

4. Manager / get long well with/ employees. 

5. Teachers always / make / children / stay in / seats. 

Question 8: Rewrite the sentences below beginning as shown, so that the meaning stays the same. 

1. “ Please turn down the radio for me ”, said my mother 

My mother asked .................................................................................. 

2. Mathew is not old enough to join the dancing club 

Mathew is ............................................................................................ 

3. If she doesn’t hurry, she’ll miss the last train 

Unless................................................................................................. 

4. Mr Peter lives in a small house and he doesn’t like it 

Mr Peter wishes ...................................................................................... 5. It was such rotten meat that I threw it away 

The meat ............................................................................................. 

6. She grows up more. She is more beautiful 

The more.............................................................................................. 

7. I have never read such a romantic story 

This is ................................................................................................. 

8. Noone has lived in that house for years 

That house ........................................................................................... 

9. My English friend finds using chopsticks difficult 

My English friend isn’t ............................................................................ 10.Because he behaves well, everybody loves him 

Because of ........................................................................................... 

Question 9: Choose the underlined word or phrase (A,B,C,D) that needs correcting.   

 1- My sister is studying very hard in order getting scholarship at university.  A B C D 

 2- What happens to the grass when it is sending to the factory 

 A B C D 

 3- If the victim gets shocked, don't give him many food and drink 

 A B C D 

 4- Do you mind if I took a photo? 

 A B C D 

 5- The ambulance be there for about ten minutes 

 A B C D  

Question 10: Put one suitable word in each space in the passage below.  Living in the modern world. 

Living in our modern world (1)...........different (2) .............what living (3).............. our grandfather(4)..............young. Learning to use machines is very important today. Only a (5) ........... years ago, most of the work of the world was done by (6)............... Today we use when machines for everything, both for working and (7)......................... 

Machines(8) ..................affected in some way the lives of people all the world. They have made possible mass(9) ...............................of all kinds of manufactured goods. Now more

families everywhere can buy cars, refrigerators, washing machines, television sets, factory made clothing and (10)...............of other things, which our grandfather didn’t have . 

Phßng gi¸o dôc & ®µo t¹o  HuyÖn Ho»ng Ho¸ 

Question 1: ( 5 điểm) 

híng dÉn chÊm 

§Ò thi häc sinh giái líp 9 cÊp huyÖn N¨m häc 2009-2010 

M«n : tiÕng anh 

Hướng dẫn chấm thi 

A/ Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others. 1. C 2. B 3. D 

B/ Choose the word whose main stress pattern is placed differently from the others. 1. C 2. A 

Question 2: Choose the word or phrase (A, B, C or D) that best fits the blank space in each sentence. (10 điếm) 

1. C 2. A 3. A 4. C 5. A 

6. D 7. A 8. C 9. B 10. C 

Question 3: Supply the correct form of the verbs in the brackets.(10 ®iÓm) 

1. Rises / is rising 

2. Has...travelled? 

3. Watching / reading 

4. Will be/ don’t get 

5. Has been mentioned / are worn 

6. Didn’t tell 

Question 4: Supply the correct form of the words in the brackets.(10 ®iÓm) 1. Careful 6. unfortunately 

2. Dishonest 7. distinguishes 

3. Nationality 8. complaints 

4. Compulsory 9. biggest 

5. Bleeding 10. increasingly 

Question 5: Fill in the blanks with the suitable prepositions.(10 ®iÓm) 

1.of 2.up 3.in 4. by  

5.from 6.to/for 7.from 8.of/with 

Question 6: Read the passage and choose the best answer.(5 ®iÓm) 

1. C 2. B 3.C 4. B 5.D 

Question 7: Use the following sets of words and phrases to write complete sentences.(5 ®iÓm) 1. When I arrived, the students had already gone into class. 

2. My boss asked me to work overtime 

3. I have promised to do so and I have to keep my promise 

4. The manager should get long well with the/his employees. 

5. Teachers always make children stay in their seats.

Question 8: Rewrite the sentences below beginning as shown, so that the meaning stays the same. (10 ®iÓm) 

1. My mother asked me to turn down the radio for her. 

2. Mathew is too young to join the dancing club. 

3. Unless she hurries, she’ll miss the last train. 

4. Mr Peter wishes he lived in a big (bigger) flat. 

Or Mr Peter wishes he didn’t live in a small flat. 

5. The meat was so rotten that I threw it away. 

6. The more she grows up, the more beautiful she is. 

7. This is the most romantic story that I have ever read. 

8. That house hasn’t been lived for years. 

9. My English friends isn’t used to using chopsticks. 

10.Because of he good behavior, everbodyloves him. 

Question 9: Choose the underlined word or phrase (A,B,C,D) that needs correcting 

1. D 4. C 

2. C 5. B 

3. D 

Question 10: Put one suitable word in each space in the passage below.(10 ®iÓm) 

1. is 2. from 3. was 4. were 5. few  

6. hand 7. Playing 8. have 9. production 10. lots 

  

The end 

Hướng dẫn chấm 

Thang điểm 20 

Tổng số điểm đạt được 

Điểm thực tế bài làm = --------------------------------- 

 4

PHÒNG GIÁO DỤC&ĐÀO TẠO KỲ THI HỌC SINH GIỎI CẤP HUYỆN  HUYỆN HOẰNG HOÁ NĂM HỌC: 2008-2009  ĐỀ CHÍNH THỨC MÔN THI: TIẾNG ANH  Ngµy thi: 20/ 12/ 2008 

Số báo danh



 Thêi gian 120 phót (không kể thời gian giao đề)   Đề thi gồm có 3 trang  ĐỀ BÀI 

I. Phonetics: 

A. Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from the others. 1. A. pens B. books C. rulers D. beds 2. A. closed B. finished C. watched D. liked 3. A. town B. cow C. how D. grow 

B. Choose the word whose the main stress is placed differently from the others in each group 4. A. certificate B. appreciate C. apologize D. classify 5. A. builder B. writer C. career D. teacher II. Supply the correct forms of the verbs in the brackets 

6. This time next month I (sit) _________________ on the beach 

7. If only I (have) __________________ money with me, I would lend you some 8. Listen. Someone (sing) _____________________over there 

9. Look at those black clouds. It (rain)_______________. 

10. Nothing (do) _________________about this problem for months. 

11. This film is exciting. This is the first time I (see)___________________ it. 12. Neither she nor I ( be) _________________ a journalist 

13. I am looking forward to (take) ________________ a vacation 

14. This house must (rebuild) __________________ next week 

15. I wish she (be) ___________________ here now 

III. Choose the best option to complete the following sentences. 

16. The town crier shouted the latest news ______ he was walking 

 A. since B. as C. therefore D. because 17. I don't like iced- tea, and _________ 

 A. either doesn't she B. neither does she C. she doesn't to D. she doesn't neither 18. Students have _________each day 

A. a 15-minute break B. an 15- minutes break C. an 15-mitutes break D. a 15-mitutes break 19. My trousers are a bit short. I want to have them ___________ 

A. long B. length C. lengthen D. lengthened 20. The house _________he is living was built 100 years ago 

A. where B. which C. that D. of which 21. Jane stopped the car ___________a newspaper 

A. buying B. to buy C. buy D. bought 22. We won't go out _________it stops raining 

A. if B. as C. unless D. when 23. Let’s go for a walk, _________ we? 

A. won't B. will C. shall D. do

24. Laura doesn't remember _________the front door when she left home this morning A. to lock B. to have locked C. locked D. locking 25. My mom asked me ______TV too much 

A. to watch B. to not watch C. not to watch D. to watching 26. This town is not an interesting place to visit, so __________tourists come here A. few B. a little C. little D. a few 27. How much time do you spend ________ the web a day? 

A. using B. surfing C. posting D. sending 28. She didn't go to school, _________ she was too tired 

A. so B. therefore C. although D. because 29. My father gets used _________ up late 

A. to stay B. to staying C. stay D. staying 30. If you want to attend the course, you _______ pass the examination 

A. have to B. has to C. had to D. could  IV: Fill in each gap with a suitable preposition. 

31. Translate this article _________ English for me, please. 

32. It has rained _________ 2 o'clock. 

33. My dress is different ________ yours. 

34. You remind me _________ my cousin 

35. I can communicate __________ my friends by means of e-mail or chatting  V. Supply the correct forms of the words in the brackets 

36. Internet is a wonderful ___________ of modern life ( invent ) 37. Women nowadays have more __________to participate on social activities ( free ) 38. These shoes look smart but they're so ____________ (comfort ) 39. I am sorry I have __________ what you meant ( understand ) 40. Easter is a joyful festival which is ________in many countries (celebration) 41. Ao dai is the _________ dress of Vietnamese women ( tradition) 42. A fairy appeared and _________ changed her old clothes ( magic) 43. I would like to book a ___________ to Hong Kong ( fly) VI. Each sentence has one mistake. Find and correct it. 

44. In spite of it rained heavily, we went on a picnic 

 A B C D 

45. My aunt has lived in Hanoi for her husband died 

 A B C D 

46. There were so much beautiful flowers that I couldn't decide what to buy 

 A B C D 

47. She will come back for a few minutes 

 A B C D 

48. I'd like to go out for dinner, but I don't feel like to eat tonight 

A B C D 

49. It was so a hard cake that I couldn't eat it 

 A B C D 

50. Because my broken Sony TV set couldn’t be repaired so I bought a LG one instead  A B C D VII. Read the passage below and choose the correct word for each space. 

 Wales has a population of about three million. English is the main language and only twenty percent speak both Welsh and English. Every year(51).................... August there is a Welsh- speaking festival. It (52) .............place in a different town each year so everyone has the chance for it to be near them. Local people (53).................years making plans for when the festival will be in (54).............town. Each festival is (55)..................by about 160,000 people. They travel not only from nearby towns and villages (56)....................also from the rest of the British Isles and (57)............ from abroad. There are concerts, plays, and (58)...............to find best singers, poets, writers, and so on. Shops sell Welsh music,

pictures and clothes as (59)....................as food and drink. The festival provides a chance for Welsh speaking people to be together for a whole week, with (60)...................Welsh language all around them. 51. A. on B. by C. in D. at. 52. A. takes B. finds C. has D. makes 53. A. pass B. put C. spend D. do. 54. A. our B. their C. his D. its 55. A. arrived B. attended C. joined D. come. 56. A. but B. and C. since D. however. 57. A. just B. hardly C. quite D. even 58. A. tests B. examination C. competitions D. races. 59. A. long B. far C. good D. well. 60. A. one B. a C. the D. some VIII. Read the passage the choose the best answer A,B,C,D for the questions.  New York City is located in the southeastern part of New York State. The city was found by the Dutch in 1624. At first it was called Fort Amsterdam, and then New Amsterdam. In 1664, the English took over the city and renamed it New York. With the population of more than 7 million in the city and 19 million in the metropolitan region, New York is the largest city in the United State. It is divided into five parts, which are Manhattan, the Bronx, Brooklyn, Queens, and Staten Island. The total area of these parts is 946 square kilometers. Visitors to New York are all attracted by places such as the Statue of Liberty, the Empire State Building, Wall street, and Broadway theater district. New York is also where tourists can visit some world famous art galleries and museums. 

61. Where is the New York City? 

A. in the south of New York State B. in the east of New York State. C. in the southeast of New York State D. in the north of New York State. 62. What was the city called at first? 

A. Fort Amsterdam B. New York 

C. New Amsterdam D. New York City. 

63. What is its population? 

A. seven million B. nineteen million 

C. twenty-six million D. ninety million. 

64. How many parts are there in the city? 

A. four B. five C. six D. seven. 65. What can tourists also visit in New York? 

A. Statue of Liberty B. art galleries  

C. art galleries and museums. D.museums 

IX. Rewrite the sentences below, beginning with the words given so that the meaning keeps  unchanged 

66. Spending the weekend in the countryside is very wonderful 

It's ....................................................................................................................... 67. Mary spends 2 hours doing her homework every day 

It takes.................................................................................................................. 68. "What do you have for this breakfast" 

Nam asked me.......................................................................................................... 69. Your hair is long. You'd better have it cut 

Your hair needs ...................................................................................................... 70. We couldn't buy the house because it was very expensive 

The house was too .................................................................................................... 71. It’s a pity you didn't tell us about this 

I wish

.................................................................................................................. 72. It's not necessary for you to do this homework 

You don't .......... ................................................................................................... 73. We couldn't go out because of the fog 

The fog prevented us.................................................................................................

74. No one in the class is more intelligent than Hoa 

Hoa is .................................................................................................................. 75. Have you ever eaten this kind of food before? 

Is this the first time .................................................................................................. X. Complete the sentences, using the given cues 

76. It / two months / since / he/ leave / his / village 

77. This video film / so / interesting/ I / see / it/ twice 

78. She/ not/ old / enough / drive / car 

79. If I / be / him/ I / choose/ English / learn 

80. Mai/ good / at / Math / than / Lan Anh 

................................. HÕt................................... 

Thí sinh không được sử dụng tài liệu, giám thị không giải thích gì thêm

PHÒNG GIÁO DỤC&ĐÀO TẠO HƯỚNG DẪN CHẤM VÀ BIỂU ĐIỂM   Huyện Hoằng Hoá HỌC SINH GIỎI LỚP 9 - THCS  MÔN THI: TIẾNG ANH   NĂM HỌC: 2008-2009 

I. (5 points) 

A. 1. B 2. A 3. D 

B. 4. D 5. C 

II. (10 points) 

6. will be sitting 11. have seen 

7. had 12. am 

8. is singing 13. taking 

9. is going to rain 14. be rebuilt 

10. has been done 15. were 

III. (15 points) 

16. B 21. B 26. A 

17. B 22. C 27. B 

18. A 23. C 28. D 

19. D 24. D 29. B 

20. A 25. C 30. A 

IV. (5 points) 

 31. into 32. since 33. from 34. of 35. with V. ( 8 points)  

 36. invention 40. celebrated 

 37. freedom 41. traditional 

 38. uncomfortable 42. magically 

 39. misunderstood 43. flight 

VI. (7 points). 

 44. A although 48. D eating 

 45. C since 49. B such 

 46. A many 50. C an 

 47. B. in 

VII. (10 points) 

 51. C 52. A 53. C 54.B 55.B  56. A 57. D 58. C 59. D 60. C VIII. ( 5 points ) 

 61. C 62. A 63. C 64. B 65. C IX. (10 points ) 

 66. It's very wonderful to spend the weekend in the countryside

 67. It takes Mary 2 hours to do her homework every day  68. Nam asked me what I had for that breakfast  69.Your hair needs cutting/ to be cut 

 70. The house was too expensive for me to buy  71. I wish you had told us about this 

 72. You don't have to / need to do this homework  73. The fog prevented us from going out 

 74. Hoa is the most intelligent (student) in the class  75. Is this the first time you have eaten this kind of food? X. (5 points) 

 76. It's two months since he left his village 

 77. This video film is so interesting that I have seen it twice  78. She is not old enough to drive a car 

 79. If I were him, I would choose English to learn  80. Mai is better at Math than Lan Anh 

HƯỚNG DẪN CHẤM 

- Tổng điểm toàn bài: 80 points 

- Thang điểm 20 

 Tổng những phần, câu làm đúng 

- Điểm bài thi = -------------------------------------------  4 

 

Kì thi chọn học sinh giỏi huyện Hoằng Hóa Năm học 2007- 2008 . Lớp 9. 

Môn : Tiếng Anh. 

Thời gian : 150 phút (Không kể thời gian giao đề) 

Đề chính thức



Họ và tên:.............................................................. 

Ngày sinh:........................................................ 

Số báo danh:..................................................... 

Điểm bằng số:.....................................  Điểm bằng chữ:................................... .................................................................

Chữ kí của người chấm thi:....................... ................................................................. ..................................................................



(Đề thi này gồm có 4 trang)  

SECTION A: PHONETICS

 I. Choose the word whose underlined part is pronounced different from the other.  1. A. loved B. stayed C. brushed D. planned  2. A. Germany B. gift C. geography D. Biology  3. A. respond B. homeless C. clever D. decide  4. A. needed B. watched C. laughed D. stopped  5. A. holiday B. may C. delay D. Tuesday  6. A. house B. hour C. hose D. hello  7. A. their B. thank C. that D. the  8. A. honey B. brother C. lose D. love  9. A. chair B. cheap C. chorus D. child  10. A. cease B. chase C. increase D. raise  Answer: 1......; 2.......; 3........; 4......; 5........; 6.........; 7........; 8........; 9.......; 10........  SECTION B: VOCABULARY & STRUCTURE  II. Choose the correct answer A,B,C, or D to complete the sentences 1. The Blacks live in the house .......................... the green doors. 

A. have B. with C. which D. where  2. The train will leave ........................ ten minutes. 

A. in B. for C. at D. about  3. What is the ................................ of your country? 

A. introduction B. population C separation D. pollution  4. Did Lan use to ......................to Maryam?

A. write B. written C. writing D. wrote 

 5. Is there .......................... for every one? 

A. wine enough B. enough wine C. enough of wine D. of wine enough  6. Does the grass need ...................................? 

A. be cut B. cut C. cutting D. to cut 

 7. You ‘d better .......................... harder. 

A. working B. worked C. to work D. work 

 8. We are all ...................... by the football match. 

A. decorated B. to decorate C. decorating D. decorate  9. I wanted some coffee but there was .......................... in the pot. 

A. any B. no C. out D. nothing  10. they have made a lot of progress.............. the country became independent. A. for B. since C. before D. until 

Answer: 1......; 2.......; 3........; 4......; 5........; 6.........; 7........; 8........; 9.......; 10........  III. Give the correct form of the words in brackets

1. I had a marvelous holidays and our trip in Nha Trang was..........................  (FORGET) 2. Minh’s ..................has turned him into a confident person.(SUCCESSFUL) 3. He has worked well and has produced some..................... essays. (INTEREST) 4. Doctors and ............................ have reported on how we are all affected by the  

noise around us. (SCIENCE) 5. A lot of ................. come to Ho Chi Minh ‘ s mausoleum everyday. (VISIT) Answer : 1................................ ; 2............................ 

 3.................................; 4........................; 5.................................   IV. Give the correct form of the verbs in brackets

1. I’m not used to (get)............................ up early. 

2. She really hates anyone (listen)....................... when she phones. 3. please come on time. I dislike being kept(wait)........................... 4. If she studies her lesson more carefully, she(get)..................... better marks. 5. Don’t forget (send)......... ............. me a letter when you arrive in Hanoi. Answer : 1.................... ; 2...................... ;3 ..........................;4....................  SECTION C: SPEAKING 

 V . Put the interchanges in the box in order to have a meaning conversation. (Two  extra ones are not used. 

  

A. Where do you come from Nga? 

B. Why are you studying English here? 

C. Really ? What do you do? 

D. Hello, pleased to meet you nga. 

E. Well . That ‘s good. Good luck to you , Nga. 

F. Did you learn English at school? 

G. Do you like learning English?



 Maryam: Paula. Can I introduce you to Nga? She is studying English here in Lon don.  Paula: (1)......................................................................................................................  Nga: Pleased to meet you, too. 

Paula:(2)..........................................................................................................................

 Nga: I come from Vietnam. 

 Paula (3)......................................................................................................................  Nga:I need it for my job. 

Paula (4)..........................................................................................................................  Nga:I work for a bank, an international bank in Hanoi. 

 Paula Oh , I see,(5).....................................................................................  Nga:Yes , and at university ,too. But I’ve forgotten a lots. 

Answer: 1.......; 2......; 3.......; 4.......; 5........ 

SECTION D: READING

 VI. Read the text and choose the best answer to complete each sentences below.  Television is one of man’s important means of communication. It brings events and  sounds around the world into million of homes. A person with the television set can sit  in his house and watch the president making a speech or visit a foreign country. he can  see war being fought and watch statesmen try to bring peace. Through TV , home  viewers can see and learn about people , places, and things in faraway lands. Television  even takes its viewers out of this world. It bring them coverage of America’s astronauts  as the astronauts explore outer space. 

 In addition to these things, TV brings its viewers a steady stream of programs that are  designed to entertain. In fact, TV provides many more entertainment programs than any  other kinds. The programs include action packed dramas , light comedies, sporting  events and motion pictures. 

1. What does television bring us? 

A. Noise from around the world. 

B. Man’s most important means of talking. 

C. Events and sounds around our globe. 

D. President making speech. 

2. What can’t viewers do with the TV at home?

 

A. watch a president giving a talk. 

B. see a war being fought. 

C. watch a statesmen making attempt to bring about peace. 

D. see heavens and hells. 

3. Which of the following is not true? 

A. TV can bring us entertainment. 

B. By watching TV, people can widen their knowledge. 

C. People know events and sounds from different world. 

D. People can watch TV without going out. 

4. According to the passage, what don’t entertainment programs include? A. dramas 

B. tragedies 

C. musicals 

D. motion pictures. 

5. With TV set a person can..................... 

A. watch president making a speech. 

B. see a foreign country. 

C. learn things in faraway lands.

D. all of them (A, B, C) 

 Answer: (1)......................; (2)........................; (3).........................  (4).....................; (5)....................... 

VII. Fill in the blanks with the suitable words from the box. There are three extra words  that you do not need to use.  

rivers - the - cutting - into - cut causing - are - is - soil - with - clothes - forests



Our rivers , streams, and seas are being dirtied by activities on land. Man has been  (1) .................. too many trees over the years and we are now faced (2)...................... the  problem of deforestation. Soil erosion results when (3)............... are cut down carelessly. as erosion occurs, (4) ................. and other land debris are washed (5)...................... our  rivers. Motor boats pollute (6)...................... with gas and oil emissions. Most soaps and  detergents contain phosphates , a subsance that (7)........... damaging to  (8)........................... environment. Washing (9).................... and bathing in the rivers and  streams send these phosphates out to the sea, (10)................. damage to fish and marine  life. 

Answer: (1)..................... (2)...................... (3).................. (4).................(5)...............  (6).................... (7).................... (8)...................(9)...................(10).............  SECTION E : WRITING

VIII. Rewrite the following sentences without changing the meaning. 1. She asked : “ Shall I shut the window? 

=> She asked..................................................................................................... 2. They started learning English for four years. 

=> They have......................................................................................................... 3. Learning English is very useful and interesting. 

=> It is................................................................................................................. 4. I’d like you to help me to put the chairs away. 

=> Do you mind.................................................................................................... 5. Spending the weekend in the countryside is very wonderful. 

=> It is.................................................................................................................... 6. “ Do your parents still live in Nha Trang now?, said Nam to me. 

=> Nam asked .......................................................................................... 7. I am too poor to buy a country house. 

=> I am not................................................................................................... 8. The house is very beautiful > It was built last month. 

=> The house................................................................................................. 9. She didn’t have any interest in technology. 

=> She was not.......................................................................................... 10. Your hair needs combing properly. 

=> your hair............................................................................................  Lu ý: Học sinh ở Bảng A làm từ câu 1- 10 trong phần VI này. 

 Học sinh ở Bảng B làm từ câu 1- 6 trong phần VI này. 

 Học sinh ở Bảng C làm từ câu 1- 3 trong phần VI này. 

IX “What should you do to protect our environment? Write some thing about it. (about 100-120 words)

.............................................................................................................................................. .............................................................................................................................................. .............................................................................................................................................. .............................................................................................................................................. ................................................ 

.............................................................................................................................................. ..............................................................................................................................................  PHÒNG GIÁO DỤC ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 9 - THCS  Hoằng Hoá Năm học 2005-2006 

 MÔN THI: TIẾNG ANH 

Đề chính thức Thời gian: 150 phút ( Không kể thời gian giao đề

Question 1:  

a- Choose a word that the way of spelling underlined sound is different from another. 1. A- thank B- than C- month D- youth 2. A- advantage B- adventure C- advertise D- addtion 3. A- main B- complain C- curtain D- entertain 4. A- good B- noon C- soon D- food 

5. A- sing B- morning C- long D- angrb- Complete this report, putting the verbs in the right tense. As I (1- get) ... into my car my neighbour ( 2- shout) ...... out of his front window and (3- ask)... me where I (4 - go ) ... . When I (5- tell) ...... him I (6- go ) ...... to town he (7- ask )... if I (8- can)...... give him a lift into work. He (9- be ) ...... afraid he (10- be ) ...... late for work because his car (11- break down )...... and it (12- not start ) ... . I explained that I (13- not go ).... into town but I (14- can) ...... give him a lift to the railway station. 

Question 2: 

a- Fill each blank with correct form of the word given in capital letters. 1. He was .......... when he did the test badly. HOPE 2. We started our trip on a beautiful ......... morning. SUN 3. I enjoyed the book very much, because it was so ........... READ 4. What time do you ........... start work ? USE 5. I really don’t think he has the .......... to do this job. ABLE 

b- Find and correct the wrong form of verbs in the following sentences. 1. I enjoyed to listen to her song. 

2. The breaking glass was still on the floor. 

3. He walked away without to look back. 

4. Most of people inviting to dinner were old friends. 

5. We’re looking forward to visit London. 

Question 3: Fill in the blank with must, have to, or be to 1. “It’s eight o’clock. The children ....... go to bed”, Mr Brown said to the nurse. 2. He told me that I ....... learn by heart some twenty lines every day to know Enlish well. 

3. He ....... stay the night with us because he was missed the last bus. 4. I ....... start on my new job on Monday.

5. She ........ learn to do things for herself. I refuse to help her in future. 6. He ........ stay the night with us and tomorrow he sets off on his tour to Europe. 7. We ........ begin as early as possible or we shan’t finish it today. 

8. My mother says that I ....... not be out after 11 o’clock but I don’t have to hurry home because she herself is out playing bridge. 

9. My bike was under repair and I .......... collect it that afternoon. 

10. My bike is under repair and I .......... walk here this morning. 

Question 4: Fill in each blank with one suitable word. 

The Browns live in the countryside. Last week when they came up to London, they ...1... their times in seeing as much as ...2... . Mrs Brown was most interested in stores, especially in Oxford Street, and bought some of ...3... things which she could not find in the shops in the countryside. Their two children, George and Susan, ...4... had never been to London before, were surprised at the crowds everywhere. They enjoyed travelling on the underground and going down the moving stairs ...5... lead to the platforms. 

 One day they went to Hyde Park and walked along on the grass to Kensington Garden in the bright autunm sunshine. It was very quiet here. Only the noise from the streets reminded them that they were still in a city. The ...6... of the tall trees were turning red, brown and yellow, birds were ...7... about, sheep were eating the grass, there were ...8... of flowers, and ducks were swimming about on the Round Pond. George, ...9... hobby was planes and boats, was very much interested in the model boats which boys were sailing ...10... the Pond. 

Before the end of the week they had seen a great. They hoped, however, to see more of London on their next visit. 

Question 5:  

a- Choose the best answer  

1. ........... he was sick, he still turned up for his guitar lesson. 

A. Although B. Because C. Despite D. Since 

2. The old man was very fond .............. telling stories. 

A. to B. about C. of D. for 

3. They .......... haven't replied to the letter we sent two months ago 

A. still B. yet C. already D. ever 

4. His face looks ............., but I can’t remember his name. 

A. similar B. alike C. memorial D. familiar 5. The fire officer is coming to ............the building tomorrow. 

A. look B. inspect C. witness D. watch 6. The boys hurt ........... when they injured down from the tree. 

A. one another B. each other C. himself D. themselves 7. I’m sure they were ............lies 

A. making B. telling C. doing D. saying 8. She’d rather die than ...........Peter. 

A. she married B. to marry C. marrying D. marry. b-Read the text below then choose the right sentence a, b, c or d.

Baby 

It was a beautiful spring day: the sun was shining, the sky was blue. In the centre of London a policeman cried. He saw a man with a big lion. They were walking down the street. 

“Hey,you!” he said. “What are you doing here with this lion? You can’t walk around the streets with a lion. Take it to the Zoo!” 

“OK, officer. I want to show Baby the town.” 

The man opened the door of his car and the lion jumped in. The car went away. The next day the police officer saw the same man and the same lion again. “Hey, you!” he said.”Come over here! And bring that lion with you!” The man took the lion to the police officer. 

“What’s the problem, officer?” 

“Problem? I told you yesterday to take the lion to the Zoo!” 

“Oh, I did, officer, I took Baby to the Zoo. He enjoyed it very much. But today, I am taking him to the swimming pool !” 

1. a- It wasn’t raining that day. 

b- A policeman saw a man with a dog in the centre of New York. 

c- The man and his pet were walking along the park. 

d- The man didn’t have a car. 

2. a- The lion couldn’t get into the car, the lion was too big. 

b- The policeman took the lion to the Zoo and put the lion into the cage. c- The man showed his pet the Zoo. 

d- The policeman was happy to see a man with a lion in the centre of London. 3. a- The man had a baby. It was a nice girl of three. 

b- Baby was the lion’s name. 

c- The policeman told the man to show Baby the town. 

d- The lion visited the London Zoo. 

4. a- The man could drive a car. 

b- The lion didn’t like the Zoo at all. 

c- The policeman took the lion to the swimming pool. 

d. The policeman met people with lions in London streets every day. 5. a- The lion was the man’s pet. 

b- The man had a baby lion as a pet. 

c- The policeman showed the park and the school to the lion. 

d- When the policeman saw the man with the lion he got very hungry. Question 6: Rerwite the following sentences that keep the same meaning. 1. I was very interested in our conversation. 

 It was interesting ....................... 

2. Why did you do that ? 

 Whatever ................................. ? 

3. These bookshelves are my own work. 

 I made .................................... 

4. I don’t play tennis as well as you do. 

 You ........................................ 

5. I haven’t been to the dentist’s for two years. 

 It’s .............................................

6. Whenever she went to Paris she bought a new dress. 

 She never .................................................... 

7. I spent seven years at secondary school and then I went to university.  After ................................................................................ 

8. It’s not worth living to make her change her mind. 

 There’s ...................................................... 

  

PHÒNG GIÁO DỤC ĐÁP ÁN - HƯỚNG DẪN CHẤM ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 9 - THCS 

 Hoằng Hoá Năm học 2005-2006 

 MÔN : TIẾNG ANH 

A- ĐÁP ÁN 

Question1: ( 19 points) 

a- 1-B 2- D 3- C 4- A 5- D 

b- 1. was getting 6. was going 11. had broken down 

2. shouted 7. asked 12. would not start 

3. asked 8. could 13. was not going 

4. was going 9. was 14. could 

5. told 10. was 

Question 2: ( 10 points) 

a- 1. hopeless 2. sunny 3. readable 4. usually 5. ability 

b- 1. enjoyed listening to 

 2. broken 

 3. without looking back 

 4. people invited to 

 5. forward to visiting 

Question 3: ( 10 points) 

1. must 2. had to 3. has to 4. am to 5. must 

6. is to 7. must 8. must 9. was to 10. have to 

Question 4: ( 10 points) 

1. spent 6. leaves 

2. possible 7. flying  

3. the 8. lots 

4. who 9. whose 

5. which 10. on 

Question 5: ( 13 points) 

a- 1. A 2. C 3. A 4. D 

5. B 6. D 7. B 8.D 

b- 1- a 2- c 3- b 4- a 5- a 

Question 6: ( 8 points) 

1. It was interesting to talk to you. 

2. Whatever did you do that for ? 

3. I made these bookshelves myself. 

4. You play tennis better than I do. 

5. It’s two years since I went to the dentist’s.

6. She never went to Paris without buying a new dress. 

7. After having spent seven years at secondary school I went to university. 

8. There’s no need to make her change her mind. 

B- HƯỚNG DẪN CHẤM 

- Tổng điểm toàn bài: 70 points 

- Thang điểm 10 

Tổng những phần làm đúng 

- Điểm bài thi =  

 7 

PHÒNG GIÁO DỤC ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 9

- THCS  HOẰNG HOÁ Năm học 2003-2004 

 Môn thi: Tiếng Anh 

 Thời gian: 150 phút ( Không kể thời gian giao đề ) 

Question 1: Supply the correct form of the verb in brackets: 1. I (wait) ...................... for you for the past hour! What (you do) .........................all this time ? 

2. Hello, Pat. I (phone) ...................... to ask if you (do) ...................... anything this Saturday. 

3. Hurry up ! I (think) ...................... you (be) ...................... ready by now. 4. Just as I (leave) ...................... home for school the telephone (ring) ...................... 

5. Stay in the house and wait till you get a phone call from home. He (tell) ...................... you where to look for her. 

6. I (do) ...................... my homework when my mother (send) ...................... me to the chemist’s with the prescription she ( give) ...................... by the doctor. 

7. By the end of this month, I hope, I (write) ...................... 200 pages of my new novel. 

8. She (be) ...................... here but she (go) ...................... down with flu. 

Question 2 : Fill each blank with correct form of the word given in capital letters.

What will homes be like by the year 2050? What ....1..... will there be in the general standard of living? 

 Forget about entering the house with a key ....2...... will only be possible with a ......3......... card. 

 It will be of no .........4........ if you leave lights or heaters on when you go out. They will be ........5........ switched off.  

 The ............6........... of your house will not be a problem.  

........7........ against fire and intruder will be guaranteed.  

 Doing the shopping, going to the bank, talking and seeing people on the other side of the world without leaving home will all be possible due to the ........8...... of 21st century technology. 

 Each home will have a ......9...... computer controlling all sort of ......10..... devices that will make life easier and more comfortable. 

Question 3:  

 improve 

 admit 

 person  important  automatic  safe 

 protect 

 exist 

 centre 

 practice 

a. Correct the wrong form of verbs in the following sentences. 1. “Do we have to put off the light ?” - “Yes, our light has to put off.” 2. She doesn’t mind to be disturbed while she’s walking. 3. His parents let him doing what he likes. 

4. We couldn’t agree on any of the problems discussing at the meeting. 5. I didn’t enjoy the party because I was boring. 

b. Fill in each blank with one correct preposition. 1. He supported the plan ........ all his heart. 

2. The horse was tired ........... a post. 

3. I need some papers to write ........... . 

4. Give me a pen to write ............. . 

5. I don’t like to be made fun .......... . 

Question 4: Choose the correct answer a, b, c or d. 1. Betty ............... a lot of presents on her birthday. 

a. was been given b. gave c. was giving d. was given 2. Saturday or Sunday ? ................ day is fine. Come whenever you like. a. Neither b. Either c. Both d. None 3. I wish she ................ make so much noise ! 

a. wouldn’t b. couldn’t c. hadn’t d. weren’t

4. Coffee is cheap at this supermarket but it costs even .............. at Save Supermarket. 

a. lest b. more little c. little d. less 5. The most ................. girl in the class is Sally. 

a. best c. favorite c. popular d. ideal Question 5: Fill in each blank with one suitable word. ...1... my country, Japan, we usually invite guests home ...2... the weekend, ...3... the early evening, ...4... seven o’clock. Before they come, we ...5... tidy the front garden and clean the sitting room. Then we must spray it all ...6... water to show ...7... we welcome guests ...8... cleanliness. The guests usually ...9... presents and when ...10... give you the present, ...11... say, “I’m sorry this is such a small present”. But in fact they have chosen the present very carefully. When the meal is ready the hostess says, “We have nothing special for you today but you ....12... welcome to come this way”. You can see that in Japan you ...13... try to be modest and you ...14... not show ...15... too much. If you don’t understand our culture, you will think this is very strange. 

Question 6: Rewrite each sentence, beginning as shown, so that the meaning stays the same. 

1. When you phoned me, it was my lunchtime. 

 When you phoned me, I ................................... 

2. Nobody knows anything about Pam’s past life. 

 Nothing ............................................................. 

3. This house was specially built for my uncle. 

 My uncle ........................................................... 

4. William never makes mistakes because he is a careful reader.  William is so ............................................................................ 5. We expected Larry to accept the job, but he didn’t. 

 Even though Larry .................................................. 

 Phòng giáo dục đáp án - hướng dẫn chấm đề thi chọn học sinh giỏi lớp 9 - THCS  Hoằng Hoá Năm học 2003-2004 

 Môn : Tiếng Anh

Question1: ( 15 points) 

1. have been waiting / have you been doing  

2. am phoning / are doing  

3. thought / would be 

4. was leaving/rang 

5. will tell 

6. was doing / sent / had been given 

7. shall have written 

8. should have been / has gone 

Question 2: ( 10 points) 

1. improvement 6. safty 

2. admittance 7. protection 

3. personal 8. existence 4. importance 9. central 

5. automatically 10. practical Question 3: ( 10 points) 

1. has to be put of 

2. mind being disturbed 

3. let him do 

4. discussed 

5. was bored 

b- 1. with 2. to 3. on 4. with 5. of 

Question 4: ( 5 points) 

1. d- was given 

2. b- Either 

3. a- wouldn’t 

4. d- less 

5. c- popular 

Question 5: ( 15 points) 

1. In 6. with 11. they 

2. at 7. that 12. are 

3. in 8. with 13. should 

4. about 9. bring 14. should 

5. must 10. they 15. of 

Question 6: ( 10 points) 

1. When you phoned me, I was having lunch. 

2. Nothing is known about Pam’s past life. 

3. My uncle had this house specially built. 

4. William is so careful that he never makes mistakes when he reads.  (William is so careful a reader that he never makes mistakes.) 5. Even though Larry was expected to accept the job, he didn’t.

- Tổng điểm toàn bài: 60 points 

- Thang điểm 20 

Tổng những phần, câu làm đúng 

Điểm bài thi =  

 

Đề số 1: 

Trường thcs nguyễn du Đề thi 

 Quảng Xương chọn đội tuyển đi thi học hsg cấp huyện lớp 9 THCS  Năm học 2005-2006

Môn tiếng anh 

 Thời gian làm bài: 150 phút ( Không kể thời gian giao đề

Question 1: Supply the correct forms of the verbs in brackets. 

1. People always (blame) their circumstances for what they are. 

2. Over the years, She (collect) thousands of stamps. 

3. "Where is Jane?" "Down stairs sir" ."She (greet) the guests." 

4. We don’t enjoy (use) as cheap labour. 

5. I can't help (feel) sorry for the hungry children. If only there (be) peace in the world. 6. I am sure the letter won't arrive in time unless it (send) by air 

7. The vase (break) when it (move) to the other room. 

8. I was just about (leave) the office when the phone rang. 

Question 2: Use the correct form of the words in brackets to complete sentences 1. That company has 2000 ............ (employ) 2. I don’t know why they call him a ............. (lie) 3. The old hotel we used to stay at has been .................... (modern) 4. Conservationists believe that we should preserve the ......rainforests in the world. ( tropic) 

5. The little village is very quiet and .............at night. (peace) 6. Women nowadays have more ..........to participate in social activities (free) 7. The .........of the new guest caused trouble to my aunt. (arrive) 8. She cut herself and it's ...........quite badly. (blood) 9. His parents are very ............of him (pride) 10.Every week, there are two ...........from Ha Noi to Nha Trang. (fly) Question 3: Choose the best answer (A, B, C or D ) for each space 

 Jeans are very popular with young people all (1)...........the world. Some people say that  jeans are the "uniform" of (2) ............ But they haven't always been popular. The story of jeans  started (3) ...........two hundred years ago. People in Genoa, Italy made pants. The cloth  (4) ...........in Genoa was called "jeanos". The pants were called "jeans". In 1850, a saleman  (5) ..........California began selling pants made of canvas. His name was Levi Strauss.  (6) ..............they were so strong, "Levi's pants" became (7) ........ with gold miners; farmers and cowboys. Six years (8)............; Levis began making his pants with blue cotton (9) ............called denim. Soon after, factory workers in the United States and Europe began (10) .........jeans.  Young people usually didn’t wear them. 

1. A.in B. on C.over D.above 

2. A.youth B. young C. youger D.youngest 3. A.lots B. much C. most D. almost 4. A.make B. makes C. making D. made 

5. A.in B. on C. at D. with 

6. A.Although B. But C. Because D. So 7. A.famous B. popular C. good D. wonderful 8. A.late B. later C. latest D. last 

9. A.cloth B. clothing C. cloths D. clothes 10. A.wear B. wearing C. wore D. worn 

Question 4: Choose the one sentence that has same meaning to the root one. 1. Would you mind waiting outside the office? 

A. Did you wait outside the office? 

B. Did you see anyone waiting outside the office? 

C. Will you wait outside the office? 

D. Do you enjoy waiting outside the office?

2. I used to go to the cinema on Saturdays . 

A. I usually went to the cinemal on Saturdays. 

B. I got used to going to the cinema on Saturdays. 

C. I didn’t go to the cinema on Saturdays 

D. I usually go to the cinema on Saturdays. 

3. You feel unhealthy because you don’t take any exercise. 

A. if you took more exercise, you would feel healthier. 

B. If you take more exercise, you will feel healthier. 

C. If you were healthier, you would take more exercise. 

D. If you don’t take any exercise, you will feel unhealthy. 

4. "Do you know Trang's address?" he asked me. 

A. He asked me for Trang's address. 

B. He asked me if someone knew Trang's address. 

C. He asked me if I know Trang's address. 

D. He asked me if I knew Trang's address. 

Question 5: a/ There is a mistake in the sentence. Find the mistakes and correct it. 1. If he would speak more slowly, I could understand him. 

2. Hoang has felt much better when he took the pill. 

3. Your brother hardly goes to work by bus, doesn't he? 

4. After living in London for two months, my brother got used to drive on the left. 5. I suggested that you writing to them to accept their offer. 

b/ Fill in the blanks with a suitable prepositions. 

1. Translate this article .. .. .. ..English for me, please. 

2. Donna is thinking of importing flowers ............Vietnam. 

3. They have only been there ............. a few minutes. 

4. The canoe overturned and evryone fell ............the deep water. 

5. I'll come ........to pick her ...........at 8 o'clock 

Question 6: Change the following sentences into reported speech. 

1. "Please call me at 6 o'clock tomorrow morning", said Mai 

2. "Are you interested in this Language Center?"Asked Lan 

3. "We will spend our holiday in Da Lat next month," said Mrs Chi 4. "What does your son want to learn?" the man said to Mr Linh. 

5. "You must come today," Hoa said. 

Question7: Complete the second sentence with the same meaning. 

1. Vinh keep forgetting is homeworkVinh is ..................... 

2. I would like you to help me put the chairs a way.Do you mind................ 3. Please don’t make any noise; I'm very tired. I'd rather......................... 4. This is the best computer I have ever used. I have never...................... 5. He hasn’t chatted with his classmates through the internet for ages.It's ages......... 6. We haven't seen her since we left university. The last time............................ 7. Walking in the rain gives my brother pleasure. My brother enjoys...................... 8. Keeping the environment clean is very important. It's............... 9. Minh began to collect stamps in 2000 Minh has......................... 10.Let's meet inside the center, at the cafe' corner How.................................... 

Đề số 2: 

Trường thcs nguyễn du Đề thi 

 Quảng Xương chọn đội tuyển đi thi học hsg cấp huyện lớp 9 THCS

 Năm học 2005-2006 

Môn tiếng anh 

Question 1: Supply the correct forms of the verbs in brackets. 

1. They (see) to go out three times a day. 

2. Passengers (travel) on this bus bought their tickets in books. 

3. Writing many letters (make) her happy. 

4. Do you hear someone (cry) softly in the next room? 

5. I (have) my house (paint) . That's why there is all this mess. 

6. Either my sister or I ( be) going to visit our uncle. 

7. The Nile (flow) into Mediterranean. 

8. If only I ( have ) money with me, I ( lend ) you some. 

Question 2: Use the correct form of the words in brackets to complete sentences 1. Bell experimented with ways of transmiting ...........over a long distance. (speak) 2. The tiger wanted to see the farmer's ............. (wise) 3. The scouts do the ................work (volunteer) 4. Nowadays, scouting is popular ................ (world) 5. The scouts also help the .............and street children, (old) 6. We're very impressed by the ..........of your town's people. (friend) 7. I must clean this ..............floor. ( dirt) 8. It was ............not to write down the address. ( fool) 9. Is it possible to .........between a hobby and an interest? (distinct) 10.Thousands of people have been made..........by the war (home) Question 3: Choose the best answer (a, b, c or d ) for each space 

There has been a revolution in the world of newspapers. Not many years ..1.....,  newspapers were being produced using techniques unchanged for ..2.. hundred years. The journalists gave their stories to a typist, who prepared them for an editor, who  passed them on...3... the printer. The printer who was a ..4.... skilled man, set up the  type. ......5... was then collected to make the pages. When the pages were complete, the  printing machines could be...6....... 

Nowadays what ...7.....? The journalists type their stories into a coputer. The ...8 ..... checks their spelling, plans the page, shapes the articles. When the pages are ready, another computer may control the printing. 

........9.. can be no doubt about it., producing a newspaper in an entirely  

different ..10.......now 

1.a.before b. after c.ago d. yet 

2.a.a b.some c.an d.over 

3.a.to b.by c.through d.with 

4.a.hardly b.mostly c. partly d.very 

5.a.They b.Which c.This d.All 

6.a.switched b.started c.stopped d.moved 

7.a.gives b.occurs c.goes d.happens 8.a.computer b.editor c.typist d.printer 

9.a.It b..There c.You d.We 

10.a.skill b.work c.management d.business Question4: a) Change these sentences into passive voice 

1. They make these artificial flowers of silk. 

2. He has spelt this word wrongly 

3. How do people learn English? 

4. Who looked after the children when you were away?

5. They used to drink beer for breakfast in England years ago. 

b) Change the following sentences into reported speech 

1. "Listen to me and don’t make a noise,"said the teacher to his students. 2. "I'm tired of eating fish " said Mary to Helen. 

3. "Let me help you make the sandwiches," Lan offered. 

4. "You must do your homework everyday," said Mrs Hoa to us. 

5. "There isn't much rain in the south of the country," said Peter. 

Question 5: a/ There is a mistake in the sentence. Find the mistakes and correct it. 1. Peter and Tom plays tennis every afternoon with mary and me 

2. Rita enjoyed to be able to meet some of her old friends during her vacation. 3. Because they had spent too many time considering the new contract, the students lost the opportunity to lease the apartment. 

4. Could you mind telling me the way to the nearest restaurant. 

5. It spent a long time to travel to the skiing resort but in the end we got there. b/ Fill in the blanks with a suitable prepositions. 

1. My parents are tired ..........living in the city. 

2. Jacson was late because he was not aware ..........the time 

3. Three prisoners escaped ...........the prison in May 

4. Measuring money must be very difficult to carry........... 

5. Take an umbrella with you. It will save you ........getting wet on the way home. Question 6: a) Combine the sentences below, using the words in brackets. 1. Mr brown feeds the chicken. He collects their eggs. (not only....... but also) 2. He didn’t say any word and left the house (without) 

3. He had stolen a gold watch. He was sent to prison. ( for) 

4. She came home early so that she might have plenty of time to cook dinner.( to ) 5. Lan has a nice voice. Everybody likes it.( such .....that) 

b/ Use the following sets of words and phrases to write complete sentences. 

1. My uncle/ give up/ smoke / one year. 

2. The noise / the traffice/ prevented /me/ go to sleep/ 

3. Look! / sun / set / mountains 

4. In my life/ I / never be/ Pac Bo Cave. 

5. It/ rain /./ I’d like / stay here / until / rain / stop. 


Question7: Complete the second sentence with the same meaning. 

1. He said: `` We must have a party to celebrate this``He said that .................... 2. I'm on the tenth page of the letter I'm writing So far I .......................... 3. Minh last wrote to his pen pal five months ago. Minh hasn’t .................. 4. They usually wore jeans when they were young.They used................ 5. We couldn’t go to school this morning because of the heavy rain.Because ............... 6. Practice speaking everyday or you can't improve your English. If .......... 7. Hard work is the secret of passing your exam So long as............................. 8. You donot have to pay for elementary education in Viet Nam. 

Elementary education ............................ 

 9.He was a fool to say that It is......................................... 

10.Living in the city is exciting Some people find ..............................

Đề số 3: 

Phòng Giáo Dục Đề thi chọn đội tuyển đi thi học hsg cấp tỉnh lớp 9 -thcs 

 Quảng Xương Năm học 2004-2005 

Môn tiếng anh 

 Thời gian làm bài: 150 phút ( Không kể thời gian giao đề

Question 1: Supply the correct forms of the verbs in brackets. 

1. It is crucial that Dido (stop) using Quang Ha. 

2. I will ring the bell one more. if he (not answer),I think he must( go) out 

3. I am sorry about the noise last night. We (have) a party. 

4. The man who (rescue) had been in the sea for ten hours. 

5. A great deal of time (be) spent for his exercise. 

6. We want (pay) better wages. 

7. People always (blame) their circumstances for what they are. 

8. You (stop) by a policeman if you (try) to cross the road now. 

Question 2:Use the correct form of the words in brackets to complete the following passage. The families in our streets are slowly being driven mad by the ..............(1- refuse) of the inhabitants of No.13 to have any form of ............(2-communiate) with them. The trouble started over what is known as noise ..............( 3 - pollute). Every evening, the ...........(4- think) neighbours used to turn up the volume on the TV so loud that no one in the (5 - neighbour) was able to hear anything else. Not knowing what ............(6 - act) to take, local residents held a meeting to see if anyone had any ............(7 - suggest) as to how to deal with the problem. A decision was made to send a number of people to talk to the family in No. 13 and ask them ....... .............(8- polite) to turn their music down after six in the evening. Unfortunately, the visit did not turn out to be ............(9 - succeed), as the inhabitants of No.13 refused to talk to them. So on the .............. (10 - advise) of local police, the matter is now in the hands of the court. 

Question 3: Fill in each numbered blank with a suitable word  

 When you hear the word "bank", what do you think of ? A .........(1) to put money? The land on the edge of a river? To depend on something or someone ? If you choose any of ..... ............(2) things, you're right. Why ? because words often have .............(3) than one meaning. The tricky part is figuring out ...........(4) meaning is appropriate. 

 Choosing the correct meaning of a word depends on .............(5) things. First, it depends on the words and ............(6) surrounding your particular word. The other words and sentences give you context clues. .................(7), the meaning depends on how the word is ............(8) in the sentence. Is it a noun, a verb, ................(9) adjective or part of a phrase? Knowing the word's part of speech will ..............(10) you discover the word's precise meaning. 

 Question4: Read the text then choose the correct answer 

 Computing is now at the same stage as printing was when the first printing presses were used. Before  printing presses were invented, only rich people like kings and dukes could afford to buy books. Often  these people were unnable to read and hadn't enough time to learn. In any case, the books were so big  

that it was difficult for anyone to relax with a book as we do today. They wanted books because they  were expensive and there was something magical about them. Only a few people were able to write,  and it took an extremely long time to write a book. Monks and other people who could write said  ordinary people could not learn to read. 

 The position with computers in very similar today. A few years ago, computers were very large and  expensive. Business managers and rich people ordered them but they didn’t know how to use them. In  many countries, however, the situation has now completely changed. Lots of people not only own  microcomputers but also know how to use them. 

1. What happened before printing presses were invented ? 

a. Books were so big that people didn’t want to buy them. 

b. Only intelligent and rich people could read books. 

c. Only kings and dukes had enough money to buy books.

d. All rich people bought books. 

2. Why were books wanted brfore printing presses were invented ? 

a. to show that the people who owned the books were rich and intelligent. b. to show that the people who owned the books could write. 

c. Because books were dear and magical. 

d. Because books showed that the person who owned them were magical people. 3. What is the common feature of a book and a computer? 

a. They were only for intelligent people. 

b. They were too expensive to buy. 

c. They were large and expensive at first. 

d. Only people who could use them buy them. 

4. What situation has throughly changed nowadays? 

a. A lot of people are eager to buy computers 

b. A lot of computers are sold 

c. Even children can use a computer 

d. A person who buys a computer knows how to use it. 

Question 5: a/ Each line in the following passage has a spare word; Underline that word and  write it in the blanks given.  

BICYCLES 

The bicycle is a cheap and clean way to for travel . The first 0/ .......for........... Bicycle was made in about one hundred and fifty years ago. At 1/ ....................... First, bicycles were much expensive. Only rich people could 2/ ....................... buy one. These early time bicycles looked very different from 3/ ....................... the ones we have them today. Later, when bicycles became 4/....................... cheaper, many lot people bought one. People started riding 5/ ....................... bicycles to work and in their with free time. Today, people use 6/ ....................... cars more than bicycles; cars are much more faster and you 7/ ....................... don’t get wet when it start rains! But some people still prefer to 8/ ....................... cycle to work . They say that there have are too many cars in 9/ ....................... town centers and you can't able find anywhere to park! 10/ ..................... b/ Fill in the blanks with a suitable prepositions. 

1. George fell .............the bladder while he was painting the ceiling. 

2. We stopped everyone .................leaving the building. 

3. Admision .................university depends .....................examination results. 4. Don`t use that dictionary. It is .............date. Find one that is ...................date. Question 6: Do as directed 

1. My friend had excellent ideas. He did a good job,too.  

(join into one sentence, using not only.....but...as well ) 

2. His explanation is not clear. The examples he gives are not clear. 

( join into one sentence, using : neither...............nor) 

3. People say that the price of gold is going up. ( change into passive voise.) 4. He asked me: "When will you give this book back to me?" ( change into Reported speech) 5. Seldom did people travel far from home years ago. (Use the ordinary word order) 6. He was given a gift. So were you. ( Join into one sentence, using "as well") 7. You may be intelligent, but you should be careful about this ( start with "No matter........" 8. He made a great discovery. He was very proud of it. ( Combine into one sentence) 9. Lan found it difficult to accept the situation. ( rewrite with: difficulty) 

10.The farmers had applied new technology in their fields. The output of rice was raised. (Combine with: Thanks to ...........which............) 

Đề số 4:

Phòng Giáo Dục Đề thi chọn học sinh giỏi lớp 9 THCS  

 Quảng xương Năm học 2003 - 2004 

môn Tiếng Anh 

Thời gian : 120 phút ( Không kể thời gian giao đề

Question 1:  

a-Put the verbs in brackets into the correct form

1. ( father to his children) : You may go out now but (be) sure (get) back before  it (get) dark. 

2. If only I ( have ) money with me, I ( lend ) you some. 

3. The vase (break) when it (move) to the other room. 

4. "Where is Jane?" "Down stairs sir" ."She (greet) the guests." 

5. How you (get) on at school ? 

6. They wish it ( not rain ) much in London. 

b/ Finish the following tag questions 

1. Nobody called on the phone, ...............?  

2. You have never been there, ..................?  

3. Everything is all right,.....................?  

4. Everyone took the test, ...................... ?  

Question2: Complete the following sentences with an appropriate form of the word in the brackets. 

1. It is very ........ to live in a damproom. ( health ) 2. Many ............ families have to live in hostels. ( home ) 3. Artists are ......... people. ( creat ) 4. I ...........this morning, and was late for school (sleep) 5. We have a ..............newspaper (week) 6. A...........person is one who is kind. (think) 7. I had my trousers .............because they were too short (long) 8. The knife may need .............before it is used (sharp) 

Question 3 Choose the most suitable word or phrase to complete each sentence.   1. From now on , we won't be able to go out as much as we ........ 

 a. were b. had c. used to d. will 

 2. The new school opens .......... 

 a. now b. at once c. next week d. day by day  3. Sorry, I'm late, but I had a lot of ........ to do. 

 a. job b. work c. task d. labour 

 4. When the police arrived, we were pleased to see ......... 

 a. him b. him or her c. it d. them 

 5. Nothing will prevent him ................. succeeding 

a: in ; b: at ; c: from ; d: on 

Question 4: 

a- Fill in the blanks with the appropriate prepositions. 

1. Hue is famous ...............its historical vestiges. 

2. He got back home ...............school at 5 P.M. 

3. I cut the paper .................a pair of scissors. 

4. I put salt in my coffee................mistake. 

5. Have you got money ..........you? 

6. I borrowed some money ............my mother. 

b- Write sentences using suggested words.

1. Please/ not go out / until / rain / stop. 

2. I / always / get on / first bus / and / arrive / school / 7.30 

3. I/ look forward / see/ you / soon. 

4. Mother/ used / getting / early / morning. 

5. Arrive/ Hanoi/ twenty minutes`time. 

Question 5 Rewrite each sentence, beginning as shown, so that the meaning stays the same.  1. John doesn't always speak the truth, I'm afraid. 

 You can't .................................................... 

 2. Your hair is long . You ought to get it cut. 

 Your hair is long . It ....................................... 

 3. Does this camera belong to you ? 

 Do ....................................... 

 4. I will call the police if you don't leave me alone ! 

 Unless ..................................................... 

 5. Couldn't you find a better hotel ?  

Is this............................... 

 6. It took us 3 hours to open the door. 

 We ............................................. 

 7. Mark is too young to get married. 

 Mark is not ................................ 

 8. He never has enough money. 

 He's always ................... 

 9. He could not afford to buy the car. 

 The car ........................... 

 10. She knows a lot more about it than I do. 

 I don't know .................... 

Câu 6: : Fill each of the numbered blanks in the following passage. Use only one word in each space

Public transport in London is expensive. The fare (1)...........on the length of the journey; you can not buy books of tickets in advance. Children (2)..........sixteen pay half and those under five travel free, you usually(3).............bus tickets from a conductor. But on some buses you pay the driver. Most London(4) ...........are doubledeckers. 

On the (5).........railway (or tube) you buy your ticket from a (6)...........or ticket office, and give it up at the (7)..........of the journey. Not all trains from one (8)............go to the same place, so watch the signs. The last train leaves at about 00.15. 

Số báo danh:................................ 

Đề số 5:

Phòng Giáo Dục Đề thi chọn học sinh giỏi lớp 9 THCS  

 Quảng xương Năm học 2003 - 2004 

môn Tiếng Anh 

Thời gian : 120 phút ( Không kể thời gian giao đề

Question 1: Put the verbs in brackets into the correct form

1. The vase broke when it (move) to the other room. 

2. When I entered his room, I saw him ( sleep ) in a chair. 

3. If only I ( have ) money with me, I ( lend ) you some. 

4. why are you under the table? You (look) for something? 

5. David (wash) his hands. He just (repair) the TV set 

6. The radio (play) since 7 a.m. I wish someone would turn it off. 

7. "Where is Jane?" "Down stairs sir" ."She (greet) the guests." 

8. How you (get) on at school ? 

Question2: Complete the following sentences with an appropriate form of the word in the brackets. 

1. I had my trousers ........ (long) because they were too short.  

2. I believe you because you are .......... ( truth ). 

3. Young children are often very ........ ( live ) . They can't sit still for a moment. 4. A ........ ( think ) person is the one who is kind. 

5. I feel so ........... ( sleep ) that I'm going to bed. 

6. The weather was terrible, so we had a very .......... ( please ) holiday. 

7. I spent my ......... (child) in the country. 

8. The old couple have saved a lot of money for their.........( retire

Question 3: Fill each of the numbered blanks in the following passage. Use only one word in each space

Population growth is a serious (1)...........around the world. At the beginning of the 20th (2)...........,there were about 1.5 billion (3)........ in the world. In 1984 the world population (4)..........4.8 billion people. By the year 2000, ...........(5) Will be about 6.1 billion. This growth in population is not happening (6).......... For example in Europe the population is not growing at all . (7).........in these countries are smaller now. Only about 2.1 (8).........are born for every woman. 

Question 4: a)Choose the most suitable word or phrase to complete each sentence.  1. He spent all the money he had won ............. new clothes. 

A: on ; B: for ; C: with ; D: from 

2. It is getting cold. You'd better not .............. without a coat. 

A: go out ; B: to go out ; C: going out; D: have gone out 

3. Nothing will prevent him ................. succeeding 

A: in ; B: at ; C: from ; D: on 

4. The teacher with ............. we studied last year no longer teaches in our school. A: who ; B: whom ; C: whose ; D: that 

5. They made me ............... on the floor. 

A: lie ; B: to lie ; C: lying ; D: lay 

b) Give the noun form of the following words 

1. short 3. proud 5. arrive 

2. young 4. speak 

Question 5: 

b- Fill in the blanks with the appropriate prepositions. 

7. .........first I found the work very tiring, but ..........a few weeks I got used ...........it. 8. Let’s look these new words .................in a dictionary.  

9. Have you said congratulations ................Jack? 

10. He was .......prison .........two years ......that time he became interested in pigeons.

11. He’s tired ...........all the hard work he’s done to day 

b) Correct the grammar mistake in the following sentences 

1. I will have Mary to look after the garden 

2. We can speak and eat by our mouths 

3. I dont know how many pupils are there in my school 

4. I am sitting among you and Lan 

5. I `d rather not to study Maths  

Question 6 Rewrite each sentence, beginning as shown, so that the meaning stays the same. 1. This is the best essay I have ever written. 

 Never ............................. 

2. There was no need for you to have gone to all that trouble. 

 You ............................................................... 

3. There aren't many people who have read this novel to the end but John is one of them.   John is one of....................... 

4. The food in France is famous. 

 France is........................ 

5. She didn't say a word as she left the room. 

 She left the room ... 

6. If the work is finished by lunchtime you can go home. 

 Get................................................................. 

7. I will call the police if you don't leave me alone ! 

 Unless ..................................................... 

8. It's a pity I didn't take my doctor's advice. 

 I wish ............................................................................. 

9. I won't go to bed. Peter will get home at midnight. 

 .......................................... until .................................... 

10. I will pay you the money. I will get a job. 

 ..................................... as soon as ................................ 

Đề số 6:

Phòng Giáo Dục Đề thi chọn đội tuyển học sinh giỏi lớp 9 THCS   Quảng xương Năm học 2003 - 2004 

môn Tiếng Anh 

Thời gian : 150 phút ( Không kể thời gian giao đề

Question 1: 

a- Supply the correct form of the verbs in parentheses: 

1. I don't like dogs because I'm very afraid of ( bite ) 

2.A: "You (know) the man for many years?" B: yes, we (be) at school together. 3.He (work) hard all the week, but today he (have) a good time. 

4.We (have) only bread and butter to eat with our tea as the other tourists (eat) all the sausage and  cakes. 

5. I came to class when I ( enter ) the teacher ( finish ) going over the previous lesson and ( write ) something on the blakcboard. 

b- Supply the correct form of the words in parentheses: 

1. Both Italians and Polish are famous for their .......( friend ) and good spirit. 2I am looking for a ............. (suit)gift for an old lady  

3. India gained her ........( depend ) from Britain after world war II. 

4. He was very ................ (pride)of the work he had done 

5. I ......( sleep ) this morning , and was late for school. 

6.I am bored . I need some ............ ( excite)in my life. 

7.Young children are often very ...............(live) 

8.Unless you ................ (apology) I wont forgive you. 

Question 2 : Supply the missing prepositions. 

1. Whom does she fall ..........love ...........? 

2. Bill is jealous ..........anyone who has something he hasn’t . 

3. I was .............to go out when telephone rang 

4. Jim learns a lot ...........her brother, a well-known writer 

5.Have you got money ..........you? 

6.Please tell me ............once! 

7.May I introduce you ............Miss Brown? 

8.He was ill .........a week and ...........that week his wife never left his side. Question3: Put one suitable word in each space. 

I'm a writer, and I work ......1....... home. It doesn't particulaly ........2....... where my house is, as long as it is ......3....... nice house. But last year my wife ........4..... a job in a different part of the country. So, we had to move. This was our first ..........5........ of ......6....... one house and selling another at the same time. I wouldn't like to do it again. We quickly saw the house .........7........ we wanted. It was then that our problems began: The people who wanted to buy our house couldn't sell ........8......... and the man ........9..... house we wanted couldn't find a house he liked. It ........10......... us nine months to buy the house. Now, I'm not sure if I like it. Question 4: Choose the best answer among a, b, c, or d. 

1. I've been looking for this book for months and ....... I found it. 

a. at last b. in time c. at the end d. at present 

2. I was just ......... to go out when you telephoned. 

a. around b. about c. thinking d. planned 

3. Take this road and you will ........... at the hotel in five minutes. 

a. arrive b. come c. find d. reach 

4. The train will be leaving in five minutes so you ....... better hurry up. 

a. had b. should c. will d. would 

5. They would ............ go by air than spend a week travelling by train. 

a. always b. rather c. prefer d. better

6. I'd like to ............ a three - minute call to London. a. make b. phone c. set d. do 7. .......... Your house painted last year ? 

a. did b. was c. had d. Have 8. It's an hour since he ......... , so he must be at the office now. a. is leaving b. was leaving c. has left d. left Question 5: 

a. Rewrite the following sentences that keep the same meaning. 1. It was so late that nothing could be done 

 It was too.... 

2. Bill is going to write to me. I will tell you all his news  ......................................when................................ 3. She didn't say a word as she left the room. 

 She left the room ... 

4. Keeping calm is the secret of passing your driving test  As long as ............................................. 

5. They never made us do anything we didn't want to do  We ..................... 

6. It 's a pity I didn’t take my doctor's advice. 

 I wish................................................... 

7. They made him wait for two hours. 

 He was ........................................ 

8. It took us 3 hours to open the door. 

 We ............................................. 

9. A train leaves at 7 o'clock every morning. 

 There is ...................................... 

10. During dinner, the phone rang. 

 While I ...........................