Đề thi HSG Tiếng Anh 12 tỉnh Nghệ An bảng B năm học 2023-2024

Đề thi HSG Tiếng Anh 12 tỉnh Nghệ An bảng B năm học 2023-2024 có đáp án - Trang 1

Mời quý thầy cô và các bạn học sinh tham khảo Đề thi HSG Tiếng Anh 12 tỉnh Nghệ An bảng B năm học 2023-2024 - hệ không chuyên có đáp án (hướng dẫn chấm) và file nghe chính thức do Sở GD&ĐT Nghệ An công bố tại website Tài liệu diệu kỳ. Đề thi có thể tải xuống ở định dạng file word và pdf.

Bài thi nằm trong khuôn khổ Kỳ thi chọn học sinh giỏi tỉnh lớp 12 năm học 2023-2024. Đề thi chính thức HSG Tiếng Anh 12 tỉnh Nghệ An bảng B năm nay bao gồm 12 trang, thí sinh hoàn thành bài thi trong vòng 150 phút, không kể thời gian phát đề. Đề thi bảng A dành cho thí sinh học lớp chuyên Anh cũng đã được đăng tải tại website.

Cấu trúc bài thi bao gồm 04 phần chính, với tổng số điểm là 20 điểm. A. Listening (5 điểm); Section B. Lexico-Grammar (2 điểm); Section C. Reading (7 điểm) và Section D. Writing (6 điểm).

Tải xuống: Đề thi HSG Tiếng Anh 12 tỉnh Nghệ An bảng B năm học 2023-2024 có đáp án
Đề thi HSG Tiếng Anh 12 tỉnh Nghệ An bảng B năm học 2023-2024 có đáp án - Trang 1

Đề thi HSG Tiếng Anh 12 tỉnh Nghệ An bảng B năm học 2023-2024 - Trang 1

Đề thi HSG Tiếng Anh 12 tỉnh Nghệ An bảng B năm học 2023-2024 có đáp án - Trang 2

Đề thi HSG Tiếng Anh 12 tỉnh Nghệ An bảng B năm học 2023-2024 - Trang 2

Đề thi HSG Tiếng Anh 12 tỉnh Nghệ An bảng B năm học 2023-2024 có đáp án - Trang 11

Đề thi HSG Tiếng Anh 12 tỉnh Nghệ An bảng B năm học 2023-2024 - Trang 11

Đáp án đề thi HSG Tiếng Anh 12 tỉnh Nghệ An bảng B năm học 2023-2024 - Trang 1

Đáp án đề thi HSG Tiếng Anh 12 tỉnh Nghệ An bảng B năm học 2023-2024 - Trang 1

Đáp án đề thi HSG Tiếng Anh 12 tỉnh Nghệ An bảng B năm học 2023-2024 - Trang 2

Đáp án đề thi HSG Tiếng Anh 12 tỉnh Nghệ An bảng B năm học 2023-2024 - Trang 2

Bên cạnh tài liệu trên, thầy cô cũng có thể tham khảo các đề thi năm trước và chuyên đề ôn luyện và bồi dưỡng HSG Tiếng Anh THPT tại Trang chủ website Tài liệu diệu kỳ. Kho tài liệu được cập nhật liên tục với nhiều đề thi chọn học sinh giỏi mới nhất chắc chắn sẽ giúp các sĩ tử chuẩn bị thật tốt cho kỳ thi sắp tới.

Trích dẫn nội dung Đề thi HSG Tiếng Anh 12 tỉnh Nghệ An năm học 2023-2024:

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO

NGHỆ AN

ĐỀ THI CHÍNH THỨC

(Đề thi có 12 trang)

KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP TỈNH LỚP 12

NĂM HỌC 2023-2024

MÔN: TIẾNG ANH – BẢNG B

Thời gian làm bài: 150 phút, không kể thời gian phát đề






ĐIỂM HỌ TÊN, CHỮ KÍ GIÁM KHẢO SỐ PHÁCH

Bằng số:

…………………………………. Giám khảo 1:

………………………………….

Bằng chữ:

…………………………………. Giám khảo 2:

………………………………….

SECTION A. LISTENING (50 points)

Part 1. You are going to hear a talk. As you listen, fill in the missing information. For questions

1-15, write NO MORE THAN THREE WORDS in the spaces provided. Write your answers in the corresponding numbered boxes provided. 

HOW TO BOOST YOUR CONFIDENCE?

When faced with a big challenge where (1) _______ heard this advice before: “Be more confident.” And, this is what you think when you hear it: “If only it failure seems to lurk at every corner, maybe you’ve were that simple.” But what is confidence? 

Take the belief that you are valuable, worthwhile, and (2) _______ optimism that comes when you are certain of your abilities, and then empowered by these, act (3) _______ also known as self-esteem, add in the to face a challenge head-on. This is confidence. It turns thoughts into action. So where does confidence even come from? There are (4)_______ that impact confidence.

One: what you’re born with, such as your genes, which will impact things like the balance of neurochemicals in (5) _______.

Two: how you’re treated. This includes the social pressures of your environment. 

And three: the part you have control over, the choices you make, the risks you take, and how you think about and respond to challenges and (6) _______. It isn’t possible to completely untangle these three factors, but the personal choices we make certainly play a major role in confidence development. So, by keeping in mind a few practical tips, we do actually have the power to (7) _______ our own confidence. 

Tip one: (8) _______. There are a few tricks that can give you a confidence boost in the short term. Picture your success when you’re beginning a difficult task something as simple as listening to music with deep bass; it can promote feelings of power. You can even strike a powerful pose or give yourself a pep talk. 

Tip two: believe in your ability to improve. 

If you’re looking for a long-term change, consider the way you think about your abilities and talents. Do you think they are fixed (9) _______, or that they can be developed, like a muscle? These beliefs matter because they can influence how you act when you’re faced with setbacks. If you have a fixed mindset, meaning that you think your talents are locked in place, you might give up, assuming you’ve (10) _______ something you’re not very good at. But if you have a growth mindset and think your abilities can improve, a challenge is an opportunity to learn and grow. (11) _______ supports the growth mindset. The connections in your brain do get stronger and grow with study and practice. It also turns out, (12) _______, people who have a growth mindset are more successful, getting better grades, and doing better in the face of challenges. 

Tip three: practice failure. Face it, you’re going to fail sometimes. 

Everyone does. J.K. Rowling was rejected by twelve different publishers before one picked up “Harry Potter.” The Wright Brothers built on history’s failed attempts at flight, including some of their own, before designing a successful airplane. Studies show that those who fail regularly and keep trying anyway are (13) _______ to respond to challenges and setbacks in a constructive way. They learn how to try different strategies, ask others for advice, and (14) _______.

So, think of a challenge you want to take on, realize it’s not going to be easy, accept that you’ll make mistakes, and be kind to yourself when you do. Give yourself (15) _______, stand up, and go for it. The excitement you’ll feel knowing that whatever the result, you’ll have gained greater knowledge and understanding. This is confidence.

Your answers:

1. 2. 3. 

4. 5. 6. 

7. 8. 9. 

10. 11. 12.

13. 14. 15.

Part 2. You will hear a recording a nutritionist called Penny Flack talking about the effects of health and diet in some countries around the world. For questions 16-20, decide whether the following statements are true (T) or false (F). Write your answers in the corresponding numbered boxes provided. 

EATING FOR HEALTH

16. A quarter of Europeans and Americans are now said to be obese.

17. American politicians have been discussing how to tackle the causes and consequences of obesity.

18. High-fat cheese and meat is causing the French to become obese.

19. Heart disease is becoming more common in Japan and Greenland.

20. Scientists have discovered that a number of spices used in Indian cooking can improve brain health.

Your answers:

16. 17. 18. 19. 20.

Part 3. You will hear a radio interview about a mountain-climbing. For questions 21-25, choose the answer (A, B, C or D) which fits best according to what you hear. Write your answers in the corresponding numbered boxes provided.

21. How did Douglas feel when he booked the weekend? 

A. He was sure that he would enjoy training for it.

B. He was uncertain if it was a good idea for him.

C. He was surprised that such activities were organized.

D. He was bored with exercises.

22. Douglas expected that the experience would help him to _______.

A. meet people with similar interest B. be more active and creative

C. improve his physical fitness D. discover his psychological limits

23. What did one of his friends say to him?

A. He was making a mistake. B. Climbing was fashionable.

C. She didn`t want him to continue. D. She was envious of him.

24. In what way did Douglas change as a result of the trip?

A. He developed more interest in people. B. He took part in many social activities.

C. He became more ambitious. D. He began to notice more things around him.

25. Douglas’s boots are still muddy because he wants them to _______.

A. remind him of what he has achieved B. warn him not to do it again

C. show other people what he has done D. motivate him to climb again

Your answers:

1. 2. 3. 4. 5.


SECTION B. LEXICO - GRAMMAR (20 points)

Part 1. For questions 1- 12, choose the best answer to complete each of the following sentences. Write A, B, C or D in the corresponding numbered boxes.

1. It was at the press conference _______ the truth about his corporation. 

A. did the director tell B. the director did tell

C. where the director told D. that the director told

2. It’s a pity that we didn’t visit Tom when we had the chance, I _______ him before he left the country.

A. would like to see B. would like to have seen

C. would like seeing D. would like having seen

3. To do _______ professionally requires a lot of skills. 

A. photographer B. photographic C. photography D. photograph

4. However strict _______ we took, we couldn’t eliminate the risk of any further riots in the streets. 

A. measures B. controls C. discipline D. regulations

5. His parents died when he was very young so he was _______ by his aunt.

A. grown up B. taken care C. taken after D. brought up

6. _______ all of his homework, he went out with his friends until 10 p.m.

A. Having finished B. Have been finished C. Finished D. Having been finishing

7. It’s about time you let your _______ down and had some fun.

A. hair B. hand C. eyes D. head

8. Some chemicals can be used for cleaning surfaces, _______ these chemicals affect the air quality and cause health problems.

A. and B. so C. but D. because

9. To protect against hackers, security experts advise longer passwords _______ combinations of upper and lowercase letters, as well as numbers.

A. between B. to C. with D. in

Choose the correct answer A, B, C, or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in the following question.

10. I decided to come clean with everybody about what I’d been doing.

A. confess B. lie C. remind D. concur

Choose the correct answer A, B, C, or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in following question.

11. Lack of experience will generally count against you in an interview.

A. give you a disadvantage B. give you an advantage

C. cause you harm D. make you feel overworked

Choose the correct answer A, B, C, or D to indicate the sentence that best completes the following exchange.

12. Daisy and Jenny are talking about learning a foreign language.

- Daisy: “I think that English is still the most important language for everyone to learn nowadays.”

- Jenny: “_______. It helps people a lot in international communication.” 

A. I don’t think it’s right B. I don’t understand

C. You may be wrong D. I definitely agree

Your answers:

1. 2. 3. 4. 5. 6.

7. 8. 9. 10. 11. 12.

Part 2. For questions 13-20, read the passage below, which contains 8 mistakes. Identify the mistakes and write the corrections in the corresponding numbered boxes.

Line


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12 DANCING IS GOOD FOR YOU

Since the dawn of civilisation, dance is an important part of life, and dance historians have struggled to identify the first evidence of dance as it has always been an intrinsic part of human behavior. The earliest recorded dances, discovering in the 9,000-year-old Bhimbetka rock paintings in India, were used to telling stories and celebrate significant events, whilst also serving as a way of passing on information to future generations. 

But why has dance, something what can make someone look utterly ridiculous if done wrong, always seemed to be natural to our DNA? Experts argue that their psychological and physiological benefits are the cause. Innumerable studies have been discovered that dancing is not only an effective form of non-verbal communication, but is also a mood-boosting cure that can alleviate depression, improve interpersonal relationships and cure illnesses. Physically, dancing makes us happy because of, as with any repetitive exercise, it releases endorphins. Also it’s a socialising event, to enable us to be physically close to people and more emotionally connected to them.

Your answers:

Line Mistake Correction

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

SECTION C. READING (70 points)

Part 1. For questions 1-15, read the passage and choose the best answer. Write your answers A, B, C or D in the corresponding numbered boxes.

THE KANGAROO GENERATION

The French have a name for them - le generation kangarou - because kangaroos carry their (1) _______ around in a pouch for months after birth. They are the 20-somethings who have realised that living at (2) _______ with their parents is (3) _______ to struggling to be independent. A few years ago, anyone approaching 30 still (4) _______ under the parental roof would have been an object of concern, if not ridicule. Today it is fast becoming the norm. To a certain (5) _______this shift is due to economic pressures; property prices in Western Europe (6) _______ soared, making mortgage payments out of (7) _______ for most young people on starting salaries. And why (8) _______ a fortune to rent a cramped bedsit when relatively luxurious accommodation is available rent-free? These days, parents also seem (9) _______ willing to continue to perform (10) _______ chores like cooking, washing and ironing. Of course, some mums and dads were unprepared for the burden of (11) _______ to go on so long. The previous generation, (12) _______ often married young, (13) _______ expected that once their children left (14) _______ university, their years of freedom would begin. They are now finding that times have changed and there is a (15) _______ possibility that their kids will want to stick around indefinitely.

1. A. offspring B. childhood C. relationship D. novices

2. A. house B. room C. home D. place

3. A. preferential B. preferable C. better D. key

4. A. resting B. holding C. keeping D. residing

5. A. instance B. prospect C. amount D. extent

6. A. have B. has C. is D. are

7. A. catch B. touch C. reach D. chance

8. A. pay B. to pay C. paying D. paid

9. A. not B. less C. more D. so

10. A. housewarming B. domestic C. normal D. interior

11. A. leadership B. parenthood C. sponsorship D. household

12. A. that B. whom C. who D. which

13. A. generally B. totally C. greatly D. flatly

14. A. with B. to C. from D. for

15. A. foregone B. distinct C. little D. slim

Your answers:

1. 2. 3. 4. 5.

6. 7. 8. 9. 10.

11. 12. 13. 14. 15.

Part 2. For questions 16-30, fill in the gap with ONE suitable word. Write the answers in the corresponding numbered boxes.

The use of Chatbot A.I in language teaching (16) _______ revolutionized the way we approach language learning. These intelligent software programs offer a range of benefits (17) _______ make language education more engaging, effective, and accessible.

One of the (18) _______ significant benefits of Chatbot A.I in language teaching is the personalization it offers. Chatbots are capable (19) _______ adapting to each student’s learning style, pace, and ability, delivering lessons that are tailored specifically to (20) _______ needs. This ensures that students receive instruction that is most relevant to them, leading (21) _______ improved engagement and motivation.

Another advantage of Chatbot A.I is that it (22) _______ students with immediate feedback. Unlike a traditional classroom setting (23) _______ students have to wait for a teacher to correct their mistakes, Chatbots can provide instant feedback (24) _______ pronunciation, grammar, and vocabulary, helping them to identify and address their weaknesses in real-time.

The availability of Chatbot A.I technology 24/7 also (25) _______ language learning more accessible. Students can practice their language skills at any time, from anywhere, (26) _______ having to worry about scheduling conflicts with a teacher. This flexibility (27) _______ that language learning can become a more integral part of students’ daily lives, helping to embed the new language more deeply in their minds.

Finally, Chatbot A.I provides (28) _______ enjoyable and engaging experience for language learners. With its (29) _______ of gamification techniques and interactive dialogues, Chatbots make language learning feel like a fun and engaging activity, (30) _______ than a chore.

Your answers:

16. 17. 18. 19. 20.

21. 22. 23. 24. 25.

26. 27. 28. 29. 30.

Part 3. For questions 31-37, choose the answer (A, B, C or D) which you think fits best according to the text. Write your answers in the corresponding numbered boxes provided.

More often than not, you can’t just “order up a job” by responding to an online posting and have it delivered in one or two days as if you were buying whatever your heart desires on Amazon. Even as employers are hiring at a higher rate than they have in the last several years, it can often take months to work your way through the job search process. If you are a new graduate yet to receive a job offer, if you recently moved to a new locale with your spouse or partner or if you are unemployed for any other reason, you may find success in your job search by spending time volunteering at a nonprofit organization.

Both the nonprofit and for-profit worlds need people with many of the same talents. The best volunteer jobs for you to consider are ones where the experience you acquire will be applicable in the “for-pay” position you want to attain. It’s often the case that once you display your passion for the organization and its mission, and have demonstrated your abilities, you’ll earn strong consideration when a paying position opens up that can benefit from your talents. Even if you don’t have a path to employment at the place you volunteer, by highlighting your volunteer experience on your resume, you can demonstrate that you haven’t been wasting your time away staying at home watching the grass grow.

There are a few strategies you might adopt when considering at which organization you’ll want to volunteer. You’ ll probably want to make a priority of volunteering to do what you’ve already done, or want to do, in the for-profit sector. Alternatively, however, it might make sense to volunteer to do something where you can turn an area of professional weakness into a new strength. Remember, as well, that nonprofit organizations maintain strong relationships with their corporate sponsors, and you might look for a volunteer position that would enable you to be that nexus point between the two. And, especially if you are recently out of school, you should look for positions that let you learn about an occupation, a field of interest or an industry.

As you try to determine what you want to volunteer to do, and where you want to do it, make three lists: your marketable skills, the roles you seek and the kinds of charitable organizations you would want to support. For example, perhaps your skills cluster around accounting, marketing or event planning. Think about how these might come in handy for organizations that need financial help figuring out how to brand the organization to attract other volunteers or donors or run anything from charitable golf tournaments to gala dinners.

31. What is the author’s main purpose in the passage?

A. To explain why volunteer work is always beneficial to volunteers.

B. To advise unemployed people to do voluntary work.

C. To prove that people can have a good job via doing volunteer work.

D. To describe the procedure to have a profit job.

32. According to the first passage, the following should spend time volunteering at a nonprofit organization, EXCEPT _______.

A. employers B. emigrants C. the jobless D. new graduates

33. As mentioned in paragraph 2, what should the volunteers pay attention to when searching for an unpaid job?

A. They should not mention what voluntary jobs they have done in the resume.

B. They should merely display their abilities when doing the for-pay jobs.

C. The best type of volunteer work should be relevant to the one they want to get wages.

D. The employers may think you have been wasting time doing nonprofit jobs.

34. The word “priority” in paragraph 3 is closest in meaning to _______.

A. precedence B. unimportance C. demonstration D. preference

35. What does the phrase “the two” in paragraph 3 refer to?

A. volunteer jobs and for-profit Jobs.

B. volunteer jobs and their organizations.

C. unpaid jobs and corporate sponsors.

D. nonprofit organizations and corporate sponsors.

36. What can be inferred from paragraph 3? 

A. Doing the voluntary work that you’re not good at 1s not a good idea.

B. Volunteering is a perfect time to change your weak points into the new good ones.

C. Keeping contacts with corporate sponsors will help you to have a good-paid job in the future.

D. It’s ideal for graduates to choose the positions similar to the jobs they have learnt.

37. The phrase “marketable skills” in the last paragraph mostly means _______

A. the practical skills you can learn from selling things at the markets.

B. the technical skills for a particular Job.

C. the useful skills that make an employer want to give you a job.

D. the skills you have been taught at schools.

Your answers:

31. 32. 33. 34. 35. 36. 37.

Part 4. For questions 38 -50, read the following passage and do the tasks that follow.

THE VALUE OF HANDWRITING

Section A

‘When I was in school in the 1970s,’ says Tammy Chou, ‘my end-of-term report included Handwriting as a subject alongside Mathematics and Physical Education, yet, by the time my brother started, a decade later, it had been subsumed into English. I learnt two scripts: printing and cursive *, while Chris can only print.’

The 2013 Common Core, a curriculum used throughout most of the US, requires the tuition of legible writing (generally printing) only in the first two years of school; thereafter, teaching keyboard skills is a priority.

Section B

‘I work in recruitment,’ continues Chou. ‘Sure, these days, applicants submit a digital CV and cover letter, but there’s still information interviewees need to fill out by hand, and I still judge them by the neatness of their writing when they do so. Plus there’s nothing more disheartening than receiving a birthday greeting or a condolence card with a scrawled message.’

Section C

Psychologists and neuroscientists may concur with Chou for different reasons. They believe children learn to read faster when they start to write by hand, and they generate new ideas and retain information better. Karin James conducted an experiment at Indiana University in the US in which children who had not learnt to read were shown a letter on a card and asked to reproduce it by tracing, drawing it on another piece of paper, or by typing it on a keyboard. Then, their brains were scanned while viewing the original image again. Children who had produced the freehand letter showed increased neural activity in the left fusiform gyrus, the inferior frontal gyrus, and the posterior parietal cortex – areas activated when adults read or write, whereas all other children displayed significantly weaker activation of the same areas.

James speculates that in handwriting, there is variation in the production of any letter, so the brain has to learn each personal font – each variant of ‘F’, for example, that is still ‘F’. Recognition of variation may establish the eventual representation more permanently than recognising a uniform letter printed by computer.

Victoria Berninger at the University of Washington studied children in the first two grades of school to demonstrate that printing, cursive, and keyboarding are associated with separate brain patterns. Furthermore, children who wrote by hand did so much faster than the typists, who had not been taught to touch type. Not only did the typists produce fewer words but also the quality of their ideas was consistently lower. Scans from the older children’s brains exhibited enhanced neural activity when their handwriting was neater than average, and, importantly, the parts of their brains activated are those crucial to working memory.

Pam Mueller and Daniel Oppenheimer have shown in laboratories and live classrooms that tertiary students learn better when they take notes by hand rather than inputting via keyboard. As a result, some institutions ban laptops and tablets in lectures and prohibit smartphone photography of lecture notes. Mueller and Oppenheimer also believe handwriting aids contemplation as well as memory storage.

Section D

Some learners of English whose native script is not the Roman alphabet have difficulty in forming several English letters: the lower case ‘b’ and ‘d’, ‘p’ and ‘q’, ‘n’ and ‘u’, ‘m’ and ‘w’ may be confused. This condition affects a tiny minority of first-language learners and sufferers of brain damage. Called dysgraphia, it appears less frequently when writers use cursive instead of printing, which is why cursive has been posited as a cure for dyslexia.

Section E

Berninger is of the opinion that cursive, endangered in American schools, promotes self-control, which printing may not, and which typing – especially with the ‘delete’ function – unequivocally does not. In a world saturated with texting, where many have observed that people are losing the ability to filter their thoughts, a little more restraint would be a good thing.

A rare-book and manuscript librarian, Valerie Hotchkiss, worries about the cost to our heritage as knowledge of cursive fades. Her library contains archives from the literary giants Mark Twain, Marcel Proust, HG Wells, and others. If the young generation does not learn cursive, its ability to decipher older documents may be compromised, and culture lost.

Section F

Paul Bloom, from Yale University, is less convinced about the long-term benefits of handwriting. In the 1950s – indeed in Tammy Chou’s idyllic 1970s – when children spent hours practising their copperplate, what were they doing with it? Mainly copying mindlessly. For Bloom, education, in the complex digital age, has moved on.

* A style of writing in which letters are joined, and the pen is lifted off the paper at the end of a word.

Questions 38-43: The passage has six sections: A-F. Choose the correct heading for sections A-F from the list of headings below. Write your answers in the corresponding numbered boxes provided.

List of Headings

i           Handwriting and a more active brain

ii          The disgrace of dysgraphia

iii         A school subject

iv         Handwriting has had its day

v          Handwriting raises academic performance

vi         Handwriting reduces typing ability

vii        The medium is the message?

viii       Cursive may treat a reading disorder

ix         The social and cultural advantages of handwriting

38. Section A _______

39. Section B _______

40. Section C _______

41. Section D _______

42. Section E _______

43. Section F _______

Questions 44-47: Look at the following statements and list of people below. Match each statement with the correct person: A, B, C, or D. Write your answers in the corresponding numbered boxes provided.

44. According to him/ her/ them, education is now very sophisticated, so handwriting is unimportant.

45. He/ She/ They found children who wrote by hand generated more ideas.

46. Universities have stopped students using electronic devices in class due to his/ her/ their research.

47. He/ She/ They may assess character by handwriting.

List of people

A Tammy Chou

B Victoria Berninger

C Pam Mueller and Daniel Oppenheimer

D Paul Bloom

Questions 48-50: Complete the summary using the list of words, A-E, below. Write your answers in the corresponding numbered boxes provided.

A. correlation B. evidence C. proponents D. psychologists E. teachers

THE VALUE OF HANDWRITING

Educators in the US have decided that handwriting is no longer worth much curriculum time. Printing, not cursive, is usually taught. Some (48) _______ and neuroscientists dispute this decision as there seems to be a(n) (49) _______ between early reading and handwriting. Children with the best handwriting produce the most neural activity and the most interesting schoolwork. (50) _______ of cursive consider it more useful than printing. However, not all academics believe in the necessity of handwriting. In the digital world, perhaps keyboarding is inevitable.

Your answers:

38. 39. 40. 41. 42.

43. 44. 45. 46. 47.

48. 49. 50.


SECTION D. WRITING (60 points)

Part 1. Finish each of the following sentences in such a way that it is as similar as possible in meaning to the sentence printed before it.

1. There was a loud scream from backstage immediately after the concert ended.

=> No sooner __________________________________________________________________________.

2. Many people believe that the villagers died because of the lack of medical facilities.

=> The villagers ________________________________________________________________________.

Complete the second sentence so that it has the same meaning as the first one. Use the word given in capital letters and the word mustn’t be altered in any way.

3. After two hours, the bride has not arrived yet. (TURNED)

=> After two hours, the bride _____________________________________________________________.

4. We couldn’t understand the film at all. (SENSE)

=> We could make absolutely _____________________________________________________________.

5. It’s a waste of time denying that you did it when we’ve got proof. (POINT)

=> There _____________________________________________________________________________.

Part 2. Write a letter of about 120-150 words.

You are studying at a high school which has very limited sports and leisure facilities for students. Write a letter to the principal. In your letter, you should

- outline the situation.

- propose ways to improve this situation.

Use your name and address as Le Nguyen Bao Ngoc - 68 Minh Khai Street, Vinh City, Nghe An Province.


Part 3. Choose ONE of the following options

Option 1:

- Your English teacher has asked you to write a story

- Your story must begin with this sentence

It was late in the afternoon and I was trying to catch a bus home.

- In about 250 words, write your story on your answer sheet

Option 2:  More and more parents are allowing their children to play on computers and tablets as they think that children should learn technology skills. Do advantages of this development outweigh the disadvantages? 

In about 350 words, write an essay to express your opinion on the issue. Use reasons and examples to support your position.


---------- HẾT ----------

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO

NGHỆ AN

ĐÁP ÁN CHÍNH THỨC

(Đề thi có 02 trang)

KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP TỈNH LỚP 12

NĂM HỌC 2023-2024

MÔN: TIẾNG ANH – BẢNG B



SECTION A - LISTENING (50 pts)

Part 1. 15 x 2 pts = 30 pts 

1. potential 2. capable 3. courageously

4. several factors 5. your brain 6. setbacks

7. cultivate 8. a quick fix 9. at birth

10. discovered 11. Neuroscience 12. on average

13. better equipped 14. persevere 15. a pep talk

Part 2. 5 x 2 pts = 10 pts 

16. T 17. F 18. F 19. F 20. T

Part 3. 5 x 2 pts = 10 pts

21. B 22. D 23. B 24. D 25. A

SECTION B - LEXICO - GRAMMAR (20 pts)

Part 1. 12 x 1 pt = 12 pts

1. D 2. B 3. C 4. A 5. D 6. A

7. A 8. C 9. D 10. A 11. B 12. D

Part 2. 8 x 1 pt=8 pts

Your answers:

Line Mistake Correction

13. 1 is has been

14. 3 discovering discovered

15. 4 telling tell

16. 6 what which/that

17. 7 their its

18. 8 have been have

19. 11 because of because

20. 12 to enable enabling

SECTION C - READING (70 pts)

Part 1. 15 x 1 pt = 15 pts

1. A 2. C 3. B 4. D 5. D

6. A 7. C 8. A 9. C 10. B

11. B 12. C 13. A 14. D 15. B

Part 2. 15 x 1 pt =15 pts

16. has 17. which/that 18. most 19. of 20. their

21. to 22. provides/supplies 23. where 24. on 25. makes

26. without 27. means 28. an 29. use 30. rather

Part 3. 7 x 2 pts = 14 pts 

31. B 32. A 33. C 34. A 35. D 36. B 37. C

Part 4

38. iii 39. vii 40. i 41. viii 42. ix

43. iv 44. D 45. B 46. C 47. A

48. D 49. A 50. C

SECTION D - WRITING (60 pts)

Part 1. 5 x 2 pts = 10 pts

1. No sooner had the concert ended than there was a loud scream from backstage.

2. The villagers are believed to have died because of the lack of medical facilities.

3. After two hours, the bride has not turned up yet.

4. We could make absolutely make sense of the film.

5. There’s no point (in) denying that you did it when we’ve got proof.

Part 2. (20 pts)

Length (1 pt): 120 - 150 words

Ideas (10 pts):

- Opening

- An appropriate language use for making complaints

- Closing

Organization and Style (2 pts): Formal letter

Vocabulary and grammar (7 pts)

Part 3. (30 pts)

The mark given to part 3 is based on the following criteria:

1. Task achievement (15 points)

2. Organization (3 points)

3. Language use (10 points)

4. Punctuation, spelling, and handwriting (2 points)

TOTAL: 200 points/10 = 20 points