Đề thi chuyên Anh tỉnh Cà Mau vào THPT chuyên Phan Ngọc Hiển năm học 2022-2023 có đáp án

Đề thi chuyên Anh tỉnh Cà Mau vào THPT chuyên Phan Ngọc Hiển năm học 2022-2023 có đáp án - Trang 1/7

Tài liệu diệu kỳ xin cập nhật Đề thi chuyên Anh tỉnh Cà Mau vào THPT chuyên Phan Ngọc Hiển năm học 2022-2023 có đáp án. Bài thi môn chuyên Tiếng Anh được Sở Giáo dục và Đào tạo Cà Mau tổ chức vào ngày 23/6/2022. Quý thầy cô và các em học sinh có thể tải xuống Đề thi và đáp án gợi ý ở cuối bài viết để tham khảo các dạng bài tập và ôn luyện cho Kỳ thi Tuyển sinh vào lớp 10 THPT sắp tới tại Cà Mau.

Một số dạng bài tập đáng chú ý có trong đề thi chính thức Chuyên Anh Cà Mau: IELTS Gap filling (1.0 pt) , Listening multiple choice (1.0 pt), Phonetics (0.5 pt), Preposition (0,5 pt), Word formation (0,5 pt), Error identification (0,5 pt), True-False Reading (0,5 pt), Guided cloze test (1,0 pt)Multiple Choice Reading Exercises (1,0 pt), Summary Writing và Paragraph writing.

Theo thông tin từ Sở GD&ĐT tỉnh, năm học 2022-2023, trường THPT chuyên Phan Ngọc Hiển tuyển sinh 09 lớp chuyên: Toán học, Tin học, Vật lí, Hóa học, Sinh học, Ngữ văn, tiếng Anh, Lịch sử, Địa lí và 01 lớp không chuyên (mỗi lớp không quá 35 học sinh). Tổng số: không quá 350 học sinh.

Đáp án gợi ý ở cuối bài viết.

Đáp án gợi ý Đề thi chuyên môn Tiếng Anh tỉnh Cà Mau vào THPT chuyên Phan Ngọc Hiển năm học 2022-2023

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO

CÀ MAU

ĐÁP ÁN GỢI Ý

KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 CHUYÊN

NĂM HỌC 2022-2023

Môn: TIẾNG ANH (chuyên)

Ngày thi: 23/06/2022

Thời gian làm bài: 120 phút, không kể thời gian phát đề

A. LISTENING (2.0 pts)

Part 1. 1   12/ twelve

    2   ancient temples

    3   elephant

    4   (the) beaches

    5   1850

Part 2. 1   B

    2   A

    3   C

    4   A

    5   C

B. PHONETICS (0.5 pts)

Part 1. 1   B

    2   C

    3   C

Part 2. 1   D

    2   D

C. LEXICO-GRAMMAR (2.5 pts)

Part 1. 1   D

    2   B

    3   D

    4   B

    5   A

    6   A

    7   C

    8   A

    9   C

    10  A

Part 2. 1   of

    2   up

    3   over

    4   after

    5   on

Part 3. 1   emission

    2   completely

    3   uncommon

    4   evaporation

    5   advancement

Part 3. 1   C

    2   C

    3   C

    4   D

    5   D

D. READING COMPREHENSION (2.5 pts)

Part 1. 1   TRUE

    2   FALSE

    3   FALSE

    4   TRUE

    5   FALSE

Part 2. 1   A

    2   C

    3   D

    4   A

    5   B

    6   D

    7   C

    8   C

    9   C

    10  B

Part 3. 1   B

    2   A

    3   D

    4   A

    5   C

    6   D

    7   D

    8   D

    9   B

    10  D

E. WRITING (2.5 pts)

Part 1.     Contents:

•   The summary should:

•   introduce the topic of the passage,

•   present the main ideas of the passage.

Language use:

•   The summary should:

•   demonstrate a wide variety of vocabulary and grammatical structures,

•   have correct use of words and mechanics,

•   maintain coherence, cohesion, and unity throughout.

Part 2.     Task achievement:

•   The essay should:

•   sufficiently address all requirements of the task,

•   develop relevant supporting ideas with explanations, examples, evidence, etc.

Organization:

•   The essay should have:

•   an introduction presenting a clear thesis statement introducing the points to be developed,

•   body paragraphs developing the points mentioned in the introduction,

•   a conclusion summarising the main points discussed in the essay.

Language use:

•   The essay should:

•   demonstrate a wide variety of vocabulary and grammatical structures,

•   have correct use of words and mechanics,

•   maintain coherence, cohesion, and unity throughout.

TRANSCRIPT

Part 1.

Have you always dreamt of visiting the Far East? Do you love adventure and excitement? Then we have the perfect holiday for you. Thai tours offers a 12 day holiday in Thailand that you will never forget. You will fly from London to Bangkok where you will spend the first two days of the tour. Here you can visit ancient temples and shop in the busy markets in the Thai capital.

Next you will head into the jungle for a four-day trek to Chiang Mei. You will visit important cultural sites and spend an exciting day riding an elephant through the jungle. After that, there is more adventure, as you will spend three days canoeing along the rivers of the Phang Nga National Park. After that you will probably want to relax and we have the perfect place for it. The island of Koh Samui has some of the most beautiful beaches in the world. After three days on this island paradise you will fly back to Bangkok before heading for home.

This is the perfect opportunity to see the best of Thailand on a short holiday. Throughout your tour you will stay in comfortable accommodation and you will have an English-speaking guide with you at all times. The total cost of the package, including return flights from London, is just £1850. Call today and make your reservation.

Part 2.

A: … and I’d like to welcome Dr. Joe Purdy of the Institute for Scientific Research …

B: Thank you …

A: Dr. Purdy, what would you say is the most striking thing about volcanoes?

B: Well, volcanoes are a very powerful natural phenomenon. And of course they can cause a village with hundreds of people to disappear in seconds. But for me, what is most amazing about them is the fact that they can erupt at any time, without any warning …

A: Yes …

B: But now scientists are working on the idea that volcanic eruptions are related to the moon …

A: The moon? Can this be possible?

B: Well, they think that the moon may affect volcanic eruptions. For example, a volcano is more likely to erupt when there is a full moon. This is a very old idea, but it has never been tested until recently …

A: I see …

B: But not all volcanoes are dangerous killers …

A: Really?

B: Take Mount Etna, in Sicily. Everybody has heard of Mount Etna. It’s called the “Friendly Giant”, not because it’s big – though it is – but because its lava moves very slowly. This gives people time to escape. It’s not a killer volcano … even though it looks terrible during its eruptions …

A: Oh, I didn’t know that about its lava …

B: It’s true. Also, people have recorded the deaths caused by Mount Etna for over three thousand years, and it has only killed seventy-three people in all that time. That’s not very many when you think about it, though there was a large eruption in sixteen sixty-nine … but nobody recorded any deaths …

A: Amazing …

B: Volcanoes are always changing … for example, the cone, that’s the channel the lava flows through, can close up and a new cone can form. A new cone is actually a new volcano. On the site of Mount Fuji in Japan, there were two other volcanoes there before the present one …

A: Amazing!

B: Mount Fuji is actually a very popular place for tourists, including the Japanese. It has about four hundred thousand visitors a year. In the summer, there can be twenty thousand a day …

A: And can you tell us about the word “volcano” itself?

B: Yes … it comes from the Italian word “vulcano” which means “burning mountain”, and from the Latin “Vulcanus”. All “burning mountains”, like Vesuvius and Mount Fiji, were given this name, but the name “Vulcanus” was first given by the Romans to Mount Etna because they thought that it was the home of the god Vulcanus …

———- THE END ———-

Trích dẫn nội dung Đề thi chuyên Anh tỉnh Cà Mau vào THPT chuyên Phan Ngọc Hiển

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO

CÀ MAU

ĐỀ THI CHÍNH THỨC

(Đề thi có 07 trang)

KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 CHUYÊN

NĂM HỌC 2022-2023

Môn: TIẾNG ANH (chuyên)

Ngày thi: 23/06/2022

Thời gian làm bài: 120 phút, không kể thời gian phát đề

A. LISTENING (2.0 pts)

Part 1: Listen to two friends chatting about television series and do the task. Write your answers on the answer sheet. You will listen twice (1.0 pts)

TOUR OF THAILAND

by Thai Tours

Length of holiday   :   (1) __________ days

Bangkok :   2 days visiting (2) __________ and busy markets.

Chiang Mei  :   4 days trekking including a ride on a(n) (3) __________.

Phang Nga   :   3 days canoeing in the Phang Nga National Park

Koh Samui   :   3 days relaxing on (4) __________

Cost    :   (5) £__________ including return flight from London.

Part 2: You will hear a radio interview with a volcanologist. For each question, circle A, B, or C. Write your answers on the answer sheet. You will listen twice (1.0 pts)

1. The most striking thing about volcanoes is the fact that __________.

A. they can kill a large number of people very quickly

B. you never know when they will erupt

C. they have enormous power

2. The idea that the moon affects volcanic eruptions is __________.

A. old  B. recent   C. impossible

3. Mount Etna is called the “Friendly Giant” because __________.

A. everyone has heard of it B. it is very big   C. it rarely kills people

4. Mount Etna has killed __________.

A. 73 people    B. 69 people    C. 3,000 people

5. Mount Fuji in Japan is the __________.

A. 2nd volcano on that site B. 1st volcano on that site C. 3rd volcano on that site

B. PHONETICS (0.5 pts)

Part 1: Choose the letter A, B, C, or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. Write your answers on the answer sheet. (0.3 pts)

1.  A. tangle   B. dangerous    C. battle   D. calculate

2.  A. looked   B. watched  C. opened   D. stepped

3.  A. occasion B. measure  C. skyscraper   D. erosion

Part 2: Choose the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions. Write your answers on the answer sheet. (0.2 pts)

1.  A. shallow  B. insect   C. worship  D. canoe

2.  A. benefit  B. pesticide    C. cinema   D. guitarist

C. LEXICO-GRAMMAR (2.5 pts)

Part 1: Choose the best answer A, B, C, or D to complete each of the following questions. Write your answers on the answer sheet. (1.0 pts)

1. New York, __________ population reached 10 million by 1930, was the world’s first megacity.

A. which    B. who  C. where    D. whose

2. I bought my wife a(n) __________ hat when I went abroad on a business trip.

A. beautiful large copper Italian   B. beautiful large Italian copper

C. beautiful copper large Italian   D. Italian beautiful large copper

3. Mr. Thanh hoped __________ to join the club. He could make important business contacts there.

A. inviting B. being invited    C. to invite    D. to be invited

4. Ann studied very hard last year, but she couldn’t gain __________ to any university.

A. acceptance   B. admission    C. adoption D. entrance

5. Our outstanding players made __________ work of Thailand to earn their first AFF U23 Youth Championship title.

A. short    B. large    C. long D. wide

6. There’s hardly anything that can be done to reduce pollution, __________?

A. is there B. isn’t there  C. can it   D. can’t it

7. If you had taken my advice, you __________ in such difficulties now.

A. wouldn’t have been   B. won’t be C. wouldn’t be  D. hadn’t been

8. Phong always gets up early every morning __________ he’s not late for his work.

A. so that  B. even though  C. because  D. as soon as

9. I will have your car __________ by the end of the day.

A. to repair    B. repair   C. repaired D. repairing

10. Alex is thanking Michelle for giving him the gift on his birthday.

– Alex: “Thanks for the nice gift you brought to me!” 

– Michelle: “__________”

A. Not at all.

B. Welcome! I’m glad you like it.

C. Actually speaking, I myself don’t like it.

D. All right! Do you know how much it costs?

Part 2: Fill in each blank with a suitable preposition. Write your answers on the answer sheet. (0.5 pts)

1. A Japanese meal consists __________ rice, miso soup, the main dishes, and pickles.

2. If you want to be healthy, you should give __________ your bad habits in your lifestyles.

3. My father still hasn’t really got __________ the death of my mother.

4. Frankly speaking, your daughter does not take __________ you at all.

5. Johnny sometimes calls __________ his grandparents in the countryside.

Part 3: Read the text. Fill in each blank with the appropriate form of the word in brackets. Write your answers on the answer sheet. (0.5 pts)

Global warming is one of the big environmental problems in current time. According to the researchers, heating impact, caused by excessive (1. EMIT) __________ of greenhouse gases, is the main reason of global warming. It is very dangerous and harmful to the existence of life in future on the earth. Because of global warming, sea level is increasing regularly which is creating the fear of flood in lower lying coastal areas and cities. Because of flood some countries may finish (2. COMPLETE) __________ in the near future. It is changing the weather patterns regularly; due to this some places on earth are facing severe droughts, flood, and various (3. COMMON) __________ weather conditions.

Carbon dioxide is one of the main greenhouse gases, the increased amount of which  is  causing  a  warming  effect  on  the  earth  surface  which  in  turn  causes (4. EVAPORATE) __________ of more water and creates water vapor. In this way, the levels of greenhouse gases in the atmosphere are increasing and creating more warming effect. CO2 level is also increasing because of the burning fossil fuels. Other greenhouse gases like Sulfur, CFCs, Methane, etc. are also responsible for increasing global warming. The level of these gases is increasing due to the population growth, urbanization, industrialization, technological (5. ADVANCE) __________ and deforestation.

Part 4: Choose the underlined word or phrase A, B, C, or D in each sentence that needs correcting. Write your answers on the answer sheet. (0.5 pts)

1. He refreshed his (A) daily life by going (B) on a (C) ten-days trip from the North (D) to the South of Vietnam.

2. (A) In Southeast Asia, many forests (B) have been cut down to produce timber and (C) clearing land for farms and (D) industries.

3. The (A) number of articles (B) published on the generation gap (C) are really (D) amazing.

4. Many (A) large enterprises have (B) established research and development centres (C) to develop technologies for the fourth (D) industrious revolution.

5. If you don’t know (A) what that word (B) means, try (C) to look it (D) on in the dictionary.

D. READING COMPREHENSION (2.5 pts)

Part 1: Read the passage below and decide whether these statements (1-5) are TRUE (T) or FALSE (F). Write your answers on the answer sheet. (0.5 pts)

Son Doong Cave in Viet Nam – Good Morning America

Son Doong Cave and Swallow Cave (En Cave) were recorded and broadcast on Good Morning America – a programme of ABC Television (USA). By being broadcast on Good Morning America (ABC Television), Son Doong Cave would be introduced widely to international travellers.

This is a good chance for Quang Binh tourism to promote the image of Son Doong – the biggest cave in Viet Nam – to travellers around the world. Therefore, the film crew worked in the most favourable conditions. The programme was directly broadcast on satellite in May 2015.

The cave is a part of the underground system connecting over 150 other caves in Viet Nam near Viet Nam – Lao border with many caves such as Phong Nha Cave. 

Son Doong Cave is compared equally to Mount Everest in terms of attraction. The biggest natural cave in the world is appreciated to be an interesting destination for a several-day tour, including exploring underground rivers, caves and camping… The overwhelming natural landscapes inside Son Doong Cave create an attraction by majestic and magnificent scenes. It takes months to end up a cave’s round. In addition, the condition to join tours in Son Doong Cave is extremely high. Adventurers must be in good mental and physical health to conquer the cave. Son Doong, the biggest cave in Viet Nam, along with other attractions in Quang Binh, is an attractive destination for travelers, especially those who are fans of natural exploration. The first exploration tour was held in early August 2013. The first tour consisted of 6 people from the US, Russia, Australia, and Norway. They underwent 7 days and 6 nights to explore Son Doong Cave. There are a large number of tourists registering for next tours since then.

Statements  True    False

1. Thanks to the programme of Good Morning America on ABC Television, a large number of people around the world will know Son Doong Cave.       

2. The film crew making the programme about the cave met a lot problems from the local authorities.     

3. The number of people climbing Mount Everest is the same as that exploring Son Doong Cave.        

4. The exploration tour of Son Doong Cave is so hard that it requires tourists to have good physical and mental health.     

5. Tourists can explore the cave in several months.     

Part 2: Complete the following passage by choosing A, B, C, or D to fill in each blank. Write your answers on the answer sheet. (1.0 pts)

Many parents believe that they should begin to teach their children to read when they are (1) __________ more than toddlers. This is fine if the child shows a real interest but forcing a child could be counter-productive if she isn’t ready. Wise parents will have a (2) __________ attitude and take the lead from their child. What they should provide is a selection of (3) __________ toys, books and other activities. Nowadays there is plenty of good (4) __________ available for young children, and of course, seeing plenty of books in use about the house will also (5) __________ them to read.

Of course, books are no longer the only source of stories and information. There is also a huge range of videos, which can reinforce and extend the pleasure a child finds in a book and are (6) __________ valuable in helping to increase vocabulary and concentration. Television gets a bad review as far as children are concerned, mainly because too many spend too much time watching programmers not intended for their age (7) __________. Too many television programmes induce an incurious, uncritical attitude that is going to make learning much more difficult. However, (8) __________ viewing of programs designed for young children can be useful. Just as adults enjoy reading a book after seeing it serialized on television, so children will pounce on books which (9) __________ their favorite television characters, and videos can add a new (10) __________ to a story known from a book.

1.  A. scarcely B. rarely   C. slightly D. really

2.  A. cheerful B. contented    C. relaxed  D. hopeful

3.  A. bright   B. thrilling    C. energetic    D. stimulating

4.  A. material B. sense    C. produce  D. amusement

5.  A. provoke  B. encourage    C. provide  D. attract

6.  A. properly B. worthily C. perfectly    D. equally

7.  A. set  B. band C. group    D. limit

8.  A. cautious B. choice   C. approved D. discriminating

9.  A. illustrate   B. extend   C. feature  D. possess

10. A. revival  B. dimension    C. option   D. existence

Part 3: Read the text below and choose the best answers A, B, C, or D. Write your answers on the answer sheet. (1.0 pts)

It takes a long time to raise a family of owlets, so the great homed owl begins early in the year. In January and February, or as late as March in the North, the male calls to the female with a resonant hoot.  The female is larger than the male. She sometimes reaches a body length of twenty-two to twenty-four inches, with a wingspread up to fifty inches. To impress her, the male does a strange courtship dance. He bobs. He bows. He ruffles his feathers and hops around with an important air. He flutters from limb to limb and makes flying sorties into the air. Sometimes he returns with an offering of food. They share the repast, after which she joins the dance, hopping and bobbing about as though keeping time to the beat of an inner drum. 

Owls are poor home builders. They prefer to nest in a large hollow in a tree or even to occupy the deserted nest of a hawk or crow. These structures are large and rough, built of sticks and bark and lined with leaves and feathers. Sometimes owls nest on a rocky ledge, or even on the bare ground, even to occupy the deserted nest of a hawk or crow. These structures are large and rough, built of sticks and bark and lined with leaves and feathers. Sometimes owls nest on a rocky ledge, or even on the bare ground. The mother lays two or three round, dull white eggs. Then she stoically settles herself on the nest and spreads her feather skirts about her to protect her precious charges from snow and cold. 

It is five weeks before the first downy white owlet pecks its way out of the shell. As the young birds feather out, they look like wise old men with their wide eyes and quizzical expressions. They clamor for food and keep the parents busy supplying mice, squirrels, rabbits, crayfish, and beetles. Later in the season baby crows are taken. Migrating songsters, waterfowl, and game birds all fall prey to the hungry family. It is nearly ten weeks before fledglings leave the nest to search for their own food. The parent birds weary of family life by November and drive the young owls away to establish hunting ranges of their own.

1. What is the topic of this passage?

A. Mating rituals of great horned owls  B. Raising a family of great horned owls

C. Habits of young great horned owls    D. Nest building of great horned owls

2. The phrase “a resonant hoot” in the first paragraph is closest in meaning to __________.

A. a sound  B. an offering of food  C. an instrument    D. a movement

3. It can be inferred from the first paragraph that the courtship of great horned owls __________.

A. happens in the fall  B. takes place on the ground

C. involves the male alone  D. is an active process

4. According to the passage, great horned owls __________.

A. may inhabit a previously used nest   B. are discriminate nest builders

C. need big nests for their numerous eggs   D. build nests on tree limbs

5. According to the passage, which of the following is the mother owl’s job?

A. To build the nest    B. To initiate the courtship ritual

C. To sit on the nest   D. To feed the young

6. The phrase “precious charges” in the second paragraph refers to __________.

A. the hawks and crows  B. other nesting owls

C. the nest D. the eggs

7. According to the passage, young owlets eat everything EXCEPT __________.

A. insects  B. other small birds    C. small mammals    D. nuts and seeds

8. The word “they” in the last paragraph refers to __________.

A. the adult birds  B. the wise old men C. the prey D. the young birds

9. What can be inferred from the passage about the adult parents of the young great horned owls?

A. They are lazy and careless about feeding the small owlets.

B. They probably don’t see their young after November.

C. They don’t eat while they are feeding their young.

D. They are sorry to see their young leave home.

10. The phrase “weary of” in the last paragraph is closest in meaning to __________.

A. become sad about B. support  C. are attracted to D. tire of

E. WRITING (2.5 pts)

Part 1: Read the following passage and use YOUR OWN WORDS to summarize it. You MUST NOT copy or re-write the original. Your summary should be about 60 words. (1.0 pts)

Cultural Evolution

The history of life is the story of biological evolution on a changing planet, and at no time has change ever been as rapid as in the age of humans. The evolution of humans and their culture has had enormous consequences, making humans a new force in the history of life.

Cultural evolution has occurred in stages, beginning with the nomads who hunted and gathered food on the African grasslands two million years ago. These hunter-gatherers made tools, organized communal activities, and divided labor. Next came the development of agriculture in several parts of the world 10 to 15 thousand years ago. Agriculture led to permanent settlements, the first cities, and trade among societies. An important cultural leap was the Industrial Revolution, which began in the eighteenth century. Since then, new technology has escalated exponentially, and so has the human impact on the planet.

Throughout this cultural evolution, from simple hunter-gatherers to high-tech societies, humans have not changed much biologically. Our knowledge is stored not in our genes but in the product of thousands of years of human experience. Cultural evolution has enabled us to defy our physical limitations and shortcut biological evolution. We no longer have to wait to adapt to our environment through natural selection; we simply change the environment to meet our needs. We are the dominant species of life and bring environmental change wherever we go.

Part 2: Write a paragraph. (1.5 pts)

Today, many teenagers are in the habit of depending much on other people. In about 120-180 words, write a paragraph about how to live independently.

———- THE END ———-