15 Đề thi thử tuyển sinh vào lớp 10 THPT môn Tiếng Anh năm học 2023-2024 có đáp án đầy đủ (35 trang)

     Tài liệu diệu kỳ xin giới thiệu đến quý thầy, cô giáo và các bạn học sinh tài liệu 15 Đề thi thử tuyển sinh vào lớp 10 THPT môn Tiếng Anh năm học 2023-2024 có đáp án đầy đủ (35 trang) có thể tải xuống (download) ở dạng pdf.

Tải xuống: 15 Đề thi thử tuyển sinh vào lớp 10 THPT môn Tiếng Anh năm học 2023-2024 có đáp án đầy đủ (35 trang)

Trích dẫn nội dung "15 Đề thi thử tuyển sinh vào lớp 10 THPT môn Tiếng Anh năm học 2023-2024 có đáp án đầy đủ (35 trang)":

KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT  

 ĐỀ THI THỬ 1 NĂM HỌC 2022-2023 

 Ngày 1 – 6 - 2023 Môn: Tiếng Anh- Thời gian làm bài 60 phút Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions

Question 01: A. passage B. village C. message D. massage  Question 02: A. century B. convenient C. consist D. comfortable Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions

Question 03: A. admire B. honour C. title D. difficult Question 04: A. chemical B. effective C. experience D. biology Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.  

Question 05: Every year Tom and Mary spend a few day at the same hotel by the sea. 

 A B C D 

Question 06: Harry, alike his colleagues, is trying hard to finish his work early. 

 A B C D  

Question 07: Vietnam National anthem, calling Tien Quan Ca”, was written in 1954. 

 A B C D 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions

Question 08: Peter is sometimes unsuccessful because he's not__________ of other people's opinions.  A. tolerate B. tolerable C. tolerant D. tolerance Question 09: He tried to walk__________ so as not to be late for school. A. fast B. quick C. rapid D. slowly Question 10: Lan is very tired. __________, she has to finish her assignment before going to bed  A. Although B. However C. So D. Therefore  Question 11: I think I’ve lost my new hat. I’ve__________ it everywhere but I can’t find it.  A. looked out B. looked in C. looked for D. looked on  Question 12: Many people are concerned____ the pollution of the environment. A. about B. on C. to D. over Question 13: I wish I__________ all about this some weeks ago. 

 A. knew B. had known C. have known D. would know Question 14: The 21st century has already seen considerable__________ in computer technology.   A. progress B. progressing C. progresses D. process  Question 15: She goes to school late because she lives very far from school.  

 A. Unless she lives far from school, she wouldn’t go to school late. 

 B. Unless she lived far from school, she would go to school late. 

 C. If she lived far from school, she wouldn’t go to school late. 

 D. If she didn’t live far from school, she wouldn’t go to school late. 

Question 16: "Stay in bed for a few days", the doctor said to me

 A. The doctor said me to stay in bed for a few days. B. The doctor told me to stay in bed for a few days.  C. The doctor told me stay in bed for a few a days. D. The doctor told to me to stay in bed for a few days. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

Question 17: Many people feel nervous when they first make a speech in public  

 A. impressed B. fearful C. confident D. upset Question 18: Today students are under a lot of pressure due to the high expectation from their parents and teachers.  A. relaxation B. nervousness C. emotion D. stress  Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

Question 19: After seeing movie in the theater, we went window shopping

 A. grazing B. buying C. just looking D. purchasing Question 20: Another word for fortune is_____________. 

 A. richness B. luck C. wealth D. goodness  Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges.  

Question 21: Hoa: “I suggest going camping next Sunday”. Lan: "________________"   A. That’s a fine day. B. That’s a good idea. C. That’s a reason. D. That’s a good trip Question 22: Tom: “When are we leaving for the concert?” Kyle: "________________"

 A. No problem B. Certainly C. That’s right D. Straight away Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.  

Television is one of man's most (23)___ means of communication. It brings events and sounds (24)____ around the world into millions of homes. A person with a television set can sit in his house and watch the president making a (25)___ _ or visit a foreign country. He can see a war being (26)________ and watch statesmen try (27)_____ _ about peace. Through television, home viewers can see and learn about people places and things all over the world. TV even takes its viewers out of the world. It brings them coverage of American's astronauts as the astronauts explore outer space. 

Question 23: A. important B. importance C. unimportant D. unimportance Question 24: A. at B. in C. to D. from 

Question 25: A. speak B. speech C. speaking D. spoken 

Question 26: A. happen B. happens C. happened D. happening Question 27: A. bring B. to bring C. brought D. bringing Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions

Music influences people in different ways or the same person differently at different times.  Music may seem to influence people differently. That is because people can react differently to the music. We are able to apply a choosing process to the music we hear. If someone hates jazz, then a jazz piece with a positive effect will probably not make him feel good. A happy song might appear to make an angry person angrier, yet it is not the music itself that is creating the anger; rather it is the positive effect of the music. The angry person does not want to accept the song's happy feeling: it points out his already existing anger, and makes that anger come to the surface. When a piece of music is played and we are listening to it, our body, mind, and feelings are being affected. The musicians of ancient cultures such as China, India, Turkey and Greece understood the effects of music. In fact, Pathagoras, in ancient Greece, introduced a whole science that concerned them. Because the musicians of these ancient cultures understood these effects, they created music that was positive, uplifting, and beneficial. Once the effects of music are better understood, the next step is to gain a better understanding of the music around us, and what effect it is actually having. 

Question 28. The text is about__________.  

 A. The science of music B. Music and an angry person  

 C. Understanding music D. The effects of music on human feelings  Question 29. Music__________.  

 A. cannot be chosen B. affects us in different ways  

 C. affects everybody in the same way D. never makes us angry 

Question 30. According to the text, __________.  

 A. Everybody likes jazz B. a very angry person sometimes do not accept music   C. No one likes jazz D. Jazz always makes us feel better 

Question 31. In ancient cultures, there used to be a science that concerned the effects of music in__________.   A. Greece B. China C. India D. Turkey  Question 32. The word "Once" has a close meaning to_____. A. on time B. because C. when D. if 

KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT ĐỀ THI THỬ 2 NĂM HỌC 2022-2023  Môn: Tiếng Anh- Thời gian làm bài 60 phút I. MULTIPLE CHOICE (8.0 pts ) 

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. 

Question 01. A. place B. great C. basic D. artisan Question 02. A. sunbathe B. theater C. father D. weather Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in the position of second stress in each of the following questions

Question 03. A. surface B. attraction C. bamboo D. technology Question 04. A. convenient B. encourage C. material D. modernize Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions

Question 05. It has been raining much these days. We wish it stop raining now so that we could have a nice picnic tomorrow. A B C D Question 06. Mrs. Brown got used to use chopsticks during meals after living in Vietnam for a month.   A B C D 

Question 07. It is considered that life in a city is wonderful and unenjoyable

 A B C D 

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions

Question 08. After the tourists_________ two hours in the gallery, they_________ to a craft village. A. had spent/ travelled B. spent/ travelled C. had spent/ travelling D. spent/ had travelled Question 09. It’s not easy to give up_________. My uncle has tried_________ it lots of times without success. 

A. smoke/ to do B. to smoke/ doing C. smoking/ to do D. smoking/ doing Question 10. _________ university has been built in our area. A. An B. A C. The D. 0 Question 11. Air pollution has a bad influence_________ the environment. A. at B. in C. on D. to Question 12. My sister is a poet. She often takes_________ from the natural beauty. 

A. inspiration B. inspire C. inspiring D. inspirational Question 13. Look! The children are playing_________ in the school yard. 

A. happy B. happiness C. happier D. happily 

Question 14. My brother is a famous artisan in the village, _________ he is still very young. A. because B. although C. when D. however Question 15. We live in the mountainous area so we often go climbing_________ we have free time. A. whenever B. however C. whatever D. wherever Question 16. The artisans in my village can_________ basket weaving. They earn enough money from it. A. deal with B. come back C. live on D. pass down Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the most suitable respond to complete each of the following exchanges

Question 17. - Peter: “It’s very kind of you to help us. Thanks a lot, Daisy!” - Daisy: “_______________.” A. It doesn’t matter. B. That’s right. C. You’re welcome! D. Thanks! Question 18. - Paul: “Hi, John! How’s it going? Getting over jet lag?” - John: “Yes, ________________.” 

A. Yes, I ate pretty much last night. B. Yes, I read pretty much last night  C. Yes, I slept pretty well last night. D. Yes, I studied pretty well last night. Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following question

Question 19. Students in our class always have a good relationship with one another. 

A. get on with B. know C. look after D. think about Question 20. At the weekends, the city is always crowded with people. 

A. full B. busy C. quiet D. packed Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following question

Question 21. When you come inside a temple, you should take off your shoes and hat. 

A. go on B. put on C. get on D. turn on Question 22. In developing countries, a lot of people are still living in poverty

A. difficulty B. illiteracy C. health D. wealth

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each numbered blank

Traditionally, rural villages in Vietnam produced handicrafts (23)___ __ they were not busy with planting or harvesting crops. Over time, many villages developed the expertise to (24)____ _ Specialized products and so particular villages became famous (25)__ With industrialisation many villagers moved to the cities but not maintained (26)____ _ craft skills and networks to produce products for the city market, for example, craft villages make furniture, grow flowers or make utensils for the urban population. Other villages changed from making (27)__________ crafts to producing different products desired by an industrialised society.  

Question 23. A. where B. when C. how D. Why Question 24. A. do B. get C. give D. make Question 25. A. for B. at C. in D. after 

Question 26. A. her B. his C. their D. our Question 27. A. fashional B. traditional C. natural D. industrial Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.  

Sydney is Australia’s most exciting city. The history of Australia begins here. In 1788 Captain Arthur Philips arrived in Sydney with 11 ships and 1624 passengers from Britain (including 770 prisoners). Today there are about 3.6 million people in Sydney. It is the biggest city in Australia, the busiest port in the South Pacific and one of the most beautiful cities in the world. In Sydney, the buildings are higher, the colors are brighter and the nightlife is more exciting. There are over 20 excellent beaches close to Sydney and its warm climate and cool winter have made it a favourite city for immigrants from overseas. There are two things that make Sydney famous: its beautiful harbor, the Sydney Harbor Bridge, which was built in 1932 and the Sydney Opera House, which was opened in 1973.  

Question 28. Where did Captain Arthur Philips arrive in 1788? 

A. Britain B. South Pacific C. Sydney D. Australia Question 29. The first population of Sydney was___________. 

A. 1624 B. 770 C. 3.600.000 D. 2394 

Question 30. The things that make Sydney famous are___________. 

A. the high buildings and exciting nightlife B. beaches 

C. Sydney Harbor Bridge and Sydney Opera House D. harbors 

Sydney 31. Which of the following statements is NOT true about Sydney? 

A. Sydney is one of the most beautiful cities in the world. 

B. Sydney is the most exciting city in Australia. 

C. Sydney is not a favourite city for people from overseas to immigrate into. 

D. Sydney is the busiest port in the South Pacific. 

Question 32. Which of the following should be the title of the reading passage? 

A. Sydney Opera House. B. The History of Sydney. 

C. Sydney beaches and harbors D. An introduction of Sydney 

  

KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT 

ĐỀ THI THỬ 3 - NĂM HỌC 2022-2023 

Môn: Tiếng Anh- Thời gian làm bài 60 phút 

A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points) 

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions

01. A. lectured B. pressed C. treasured D. pleased 02. A. laugh B. plough C. enough D. cough II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions

03. A. practicality B. politician C. uncontrollable D. comfortable 04. A. managerial B. determination C. unbelievable D. inability III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions

05. They wish they are able to spend more time in the countryside. 

A. are B. to C. more D. in 

06. We studied very hard for the exam, because we passed it very easily

A. studied B. hard C. because D. very easily 

07. Staying in bed all day is not good for our health, hasn't it? 

A. in B. all day C. for D. hasn't it 

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question.

08. It is the most beautiful building___________ the world. 

 A. around B. of C. in D. at 

09. If you come to the cinema, ___________ your friend with you. 

 A. bring B. get C. invite D. take 10. I’m sorry I missed the meeting yesterday. I didn’t___________ well. 

 A. feel B. fell C. felt D. feeling 

11. We discussed the problem but we___________ a final decision. 

 A. don’t reach B. won’t reachC. hadn’t reached D. didn’t reach  

12. Tom, write carefully and don’t___________ any mistakes! 

 A. do B. have C. give D. make 13. Sue can’t come to the party___________ she’s broken her leg. 

 A. although B. because C. because of D. so 

14. ___________ rush hour, the roads in the city are very busy. 

 A. While B. During C. Through D. On 

15. Kate___________ a great time in France and doesn’t want to come back. 

 A. is having B. has C. had D. had had 16. If you___________ forty cigarettes a day, you would cough a lot. 

 A. smoke B. smoked C. would smoke D. smoking V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges. 17. Bush: “______________.” Clinton: “No, but thanks all the same.” A. Another cup of coffee? B. May I help you? 

C. Would you like a slice of salad? D. How about having dinner out? 

18. Tom: “Would you please drive me to class today?” Thuy: “________________.” A. No, I don’t mind B. You are welcome C. Yes, I’d be glad to D. Thank you for all VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

19. The repeated commercials on TV distract many viewers from watching their favorite films. A. economics B. Businesses C. contests D. advertisements 

20. It is an occasion when strength and sports are tested, friendship and solidarity was built and deepened. A. practice B. power C. will D. competence 

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

21. In some societies, language is associated with social class and education. People judge one’s level in society by the kind of language used. 

A. connected with B. not allowed by C. separated from D. dissimilar to 

22. There was a long period without rain in the countryside last year so the harvest was poor. A. epidemic B. Drought C. famine D. flood 

VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks

We are using up the world's petroleum. We use it in our cars and to heat our building in winter. Farmers use petro-chemicals to (23)_________ the soil rich. They use them to kill insects eating plants. These chemicals go into rivers and lakes and kill the fish there. Thousands of pollutants also go into the air and pollute it. Winds carry this (24)_________ air to other countries and other continents. 

Poor fanners use the same land over and (25)_________. The land needs a rest so it will be better next year. However, the farmers must have food this year. Poor people cut down forests for firewood. In some areas when the trees are gone, the land (26)_________ desert. Poor people can't save the environment for the future. This is not a problem for one country or one area of the world. It is a problem for all humans. The people and the nations of the world must work together to (27)_________ the world's resources. 

23. A. enrich B. change C. make D. let 

24. A. pollute B. polluting C. polluted D. pollution 25. A. over B. again C. repeated D. repeating 26. A. gets B. changes C. turn D. becomes 27. A. recycle B. preserve C. keep D. use 

IX. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions. 

Devastating floods along the coast have left many people homeless. People are asked to help by donating food, clothes, furniture, and other supplies to the Assistance Fund. Donations of bottled water are especially

needed, since the floods have disrupted the local water supply. In addition, volunteers are needed to travel to the flooded area to help distribute the donations. 

28. What does this notice concern? 

A. Help for flood victims B. Safety precaution 

C. Dangerous roads D. Warning about weather 

29. What kind of supplies is NOT mentioned? 

A. Furniture B. Clothing C Food. D. Medicine 

30. In addition to supplies, what is needed? 

A. Volunteers B. New bridges C. Places to stay D. Teacher 

32. “Devastating floods in line 1 refer to those that_________. 

A. happen suddenly B. are very short C. last for a long time D. cause a lot of damage 32. The word “donating” in line 2 is closest in meaning to_________. 

A. selling B. buying C. giving D. taking 

KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT  

 ĐỀ THI THỬ 4 NĂM HỌC 2022-2023 

 Ngày 1 – 6 - 2023 Môn: Tiếng Anh- Thời gian làm bài 60 phút I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions

01. A. likes B. days C. lives D. listens 

02. A. meat B. great C. mean D. teacher 

II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions

03. A. happy B. early C. allowed D. injured 

04. A. inspiration B. economic C. situation D. material III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions

05. Most students were able of finding good jobs three to six months after graduation.  A B C D 

06. We were made learning fifty new words every week. 

 A B C D 

07. Suzy had better to change her study habits if she hopes to be admitted to a good university.  A B C D 

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question. 08. May I watch the game__________ we are having lunch? A. while B. during C. between D. just 09. She couldn't reach the phone because she__________ a bath. 

A. had B. had been having C. was having D. is having 

10. It is 10 p.m, she__________ for nearly four hours. 

A. is studying B. was studying C. studies D. has been studying 11. The thing I hate most about__________ is the boredom. 

A. employ B. unemployed C. employment D. being unemployed 12. In developed countries unemployed people can get__________. 

A. employment B. benefit C. employment benefit D. unemployment benefit 13. Her__________ include swimming and reading. A. interesting B. interests C. interested D.  interest 

14. Ask him__________ in. Don't keep him standing at the door. A. to come B. come C. coming D. came 15. __________ you work hard, you'll fail the exam. A. If B. While C. Because D. Unless 16. Forests will disappear__________ we stop cutting down trees. A. unless B. if C. when D. whole V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges 17. Teacher: “Janet, you’ve written a much better essay this time”. Janet: “______________” A. Writing? Why? B. Thank you. It’s really encouraging 

C. You’re welcome. D. What did you say? I’m so shy. 

18. Ken and Tom are high-school students. They are discussing where their study group will meet. Select  the most suitable response to fill in the blank. 

Ken: “Where is our study group going to meet next weekend?” Tom: “______________” A. We are too busy on weekdays. B. Why don’t you look at the atlas. 

C. The library would be best. D. Studying in a group is great fun. 

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19. When you cross the street, be careful and be on the alert fo r the bus. 

A. look for B. watch out for C. search for D. watch for 

20. Both Mary and her brother look like her mother. 

A. take after B. take place C. take away D. take on 

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

21. As a brilliant and mature student with a rare gift of concentration, Marie harbored the dream of a scientific career which was impossible for a woman at that time. 

A. ugly B. dark C. dull D. dirty 

22. As a brilliant and mature student with a rare gift of concentration, Marie harbored the dream of a scientific career which was impossible for a woman at that time. 

A. important B. likely C. unreal D. maybe 

VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks

Everyone wants to reduces pollution but the pollution (23)_________ is as complicated as it is serious. It is complicated because much pollution is caused by things that benefit people. For example, (24)_________ from automobiles causes a large percentage of air pollution. But the automobile provides transportation for millions of people. Factories (25)_________ many of materials that pollute the air and water, but factories give employment to a large number of people. 

 Thus, to end or greatly reduce pollution immediately, people would have to stop using many things that (26)_________ them. Most of the people do not want to do that, of course. But pollution can be gradually reduced in several ways. Scientists and engineers can work to find ways to lessen the amount of pollution that such things as automobiles and factories cause. Governments can pass and enforce laws that (27)_________ businesses and individuals to stop, or cut down on certain polluting activities. 

23. A. work B. problem C. accident D. event 

24. A. exhaust B. fire C. gas D. liquid 

25. A. offer B. bring C. discharge D. cause 

26. A. benefit B. harm C. motivate D. encourage 27. A. require B. forbid C. prevent D. request 

IX. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions

Every year students in many countries learn English. Some of these students are young children. Others are teenagers. Many are adults. Some learn at school, others study by themselves. A few learn English just by hearing the language, in film, on television, in the office, or among their friends. But not many are lucky enough to do that. Most people must work hard to learn another language 

 Learning another language! Learning English! Why do all these people want to learn English? Is it difficult to answer that question? Many boys and girls learn English at school because it is one of their subjects. They study their own language and Mathematics…and English (In England, or America, or Australia, many boys and girls study their own language, which is English, and Mathematics, .and another language, perhaps French, or German, or Spanish) 

 Many adults learn English because it is useful for their work. Teenagers often learn English for their higher studies, because some of their books are in English at the college or university. Other people learn English because they want to read newspapers or magazines in English. 

28. According to the writer, __________.A. only adults learn English B. no children like learning English C. English is only useful to teenagers D. English is popular in much of the world 29. Many people learn English by__________. A. watching videos only B. hearing the language in the office C. working hard on their lessons D. talking with the film stars  

30. Many boys and girls learn English because__________. 

A. English can give them a job B. It is included in their study courses 

C. their parents make them D. they have to learn their own language 31. In America or Australia many school children study__________. 

A. such foreign languages as French, German, and Spanish B. English as a foreign language  C. English and Mathematics only D. their own language and no foreign language 32. Many adults learn English because__________. A. their work is useful B. they want to go abroad C. most of their books are in English D. it helps them in their work

ANSWER KEYS ĐỀ 4 

01.A 

02.B 

03.C 

04.D 

05. C 

06. C 

07. B 

08. A

09.C 

10. D 

11.D 

12. D 

13. B 

14. A 

15. D 

16.A 

17.B 

18.C 

19. B 

20. A 

21. C 

22. B 

23.B 

24. A

25C. 

26.A 

27. A 

28. D 

29. C 

30. B 

31. A 

32. D



33. Peter apologized for breaking the glass. 

34. The house is too expensive for us to buy. 

35. It is such a dirty restaurant that no one wants to eat there. 

36. I suggest that you should ask her yourself. 

37. It was such a hot day that he had to cancel the tennis game. 

38. You’d better take a sweater in case it gets cold. 

39. The television was interrupted in the middle of the game, therefore most of the audiences didn’t know the result of the match. 

40. Tom has continued to smoke two packs of cigarettes a day, even though the doctor warned him. 

SỞ GD_ ĐT TỈNH QUẢNG NINH KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT   ĐỀ THI THỬ 5 NĂM HỌC 2022-2023 

 Ngày 1 – 6 - 2023 Môn: Tiếng Anh- Thời gian làm bài 60 phút A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points) 

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions

01. A. necessary B. celebrated C. special D. receive 

02. A. bone B. only C. lonely D. son 

II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions

03. A. follow B. exist C. really D. borrow 

04. A. wander B. helmet C. access D. about 

III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions

05. If there is no water, there would be no life on the earth. 

A. is B. be C. on D. the 

06. We are looking forward to spend our summer vacation in the country. 

A. are B. to spend C. summer vacation D. in 

07. There are so much chickens in the garden that I can't count them all. 

A. so much B. chickens C. in the garden D. count them all 

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question. 08. My class are lucky_________ a chance to visit the capital. 

A. having B. to have C. to be D. being 

09. Would you like_________ and visit our country Vietnam? 

A. come B. to come C. coming D. came 

10. I've been_________ a cup to match the one I broke. 

A. looking for B. looking over C. looking through D. looking 

11. We wish our team_________ lose this language game. 

A. won't B. didn't C. don’t D. doesn't 

12. Manchester is the_________ and most beautiful city in England. 

A. most clean B. cleaner C. more clean D. cleanest 

13. The building at the end of the street_________ in the early 20th century. 

A. is built B. will build C. was built D. has been built 

14. If you smoke twenty cigarettes a day, you_________ of lung cancer. 

A. died B. will die C. would die D. had died 

15. Your hair is so long. You'd better have it_________ tomorrow morning. 

A. cut B. to be cut C. to be done D. to cut

16. Scotland is rich_________ coal and iron. 

A. in B. of C. about D. on 

V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges 17. Jack: "Would you like to join our volunteer group this summer?" - Jill: “_______.” A. I wouldn't. Thank you. B. Yes, I'd love to. Thanks. 

C. Do you think I would? D. Yes, you're a good friend 

18. Jimmy: "You must have found reading my essay very tiring". - Kate: “__________.” A. Not in the least B. At all costs C. Just in case D. You are welcome VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

19. Now, Peter has become accustomed to driving to the left 

A. has got used to B. has become upset with  

C. has become angry with D. all are correct 

20. If the world’s tropical forests continue to disappear at their present rate, many animal species will be extinct. 

A. die from B. die out C. die of D. die for 

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

21. Each time you turn it on, with appropriate hardware and software, it is capable of doing almost anything you ask. A. unsuitable B. unimportant C. ill-prepared D. irregular 22. The man understood the lessons very well. 

A. ill B. hardly C. poorly D. wrong 

VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks

Every season there are new clothes and new fashions in the shops. Colours and styles keep (23)________. One season black is the 'in' colour, but the next season everyone is wearing orange or pink or grey. The length of women's skirts goes up and down from year to year. A shirt (24)________ you once thought was very trendy can look (25)________ old-fashioned a few years later. And your father's shirts, you always thought were very conservative and traditional, can suddenly become (26)________. Keeping up with the fashions can be very expensive. So one way to save money is never to throw your old clothes out. If you wait long enough, the clothes are out of fashion today will be (27)_________ in fashion tomorrow. Yesterday's clothes are tomorrow's new fashions. 

23: A. to change B. changed C. changing D. change 

24: A. whom B. that C. what D. who 

25: A. stranger B. strangeness C. strange D. strangely 

26: A. outdated B. old C. useless D. stylish 

27: A. out B. away C. back D. up 

IX. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions

Paper is named for papyrus, a reed like plant used by ancient Egyptians as writing material more than 5000 years ago. The Chinese invented the paper that we use 2000 years ago.   A piece of paper is really made up of tiny fibers, unlike a piece of material. The fibers used in paper, however, are plant fibers, and there are millions of them in one sheet. In addition to the plant fiber, dyes and additives such as resin may be used. Dyes can make the paper different colors; resin may add weight and texture. Where do these fibers come from? The majority of paper is made from the plant fiber that comes from trees. Millions are cut down, but new trees are planted in their place. Paper may be also made from things like old rags or pieces of cloth. Wastepaper, paper that has been made and used, can be turned into recycled paper. This recycling process saves forest, energy and reduces air and water pollution. 28. According to the passage, the paper that we use was first invented by________. 

 A. the Chinese B. the Egyptians C. ancient cultures D. foresters 29. What is the main ingredient in most paper?  

 A. resin B. cardboard C. plant fiber D. papyrus  30. According to the passage, the primary source of the plant fiber used in paper is  A. rags B. trees C. fabric D. wastepaper 31. According to the passage, recycling paper is________. 

 A. bad for the environment C. good for the environment 

 B. wasteful D. economical  

32. According to the passage, recycling paper does all of the following EXCEPT________.

 A. reduce the need for ink C. save energy 

 B. save forests D. reduce air pollution 

B. WRITING (2.0 points) 

X. Rewrite the following sentences using the provided word and keep meaning as that of the root one. 33. Although he wasnt experienced, he got the job. 

Despite..…………………………………………………………..……………… 

34. If you are a student, you can always get special reduced prices. 

Unless…………………………………………………………………………..… 

35. Nowhere is more expensive than this restaurant. 

This restaurant…………………………………………………..…………… 

36. All the other players on the field were better than Jim. 

Jim was the……………………………………………………………………… 

XI. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word in brackets

37. My sister is not old enough to ride a bicycle. too ………………………………………………………………………………… 

38. A knock at the door interrupted Dads story telling ………………………………………………………………………………… 

39. The total sales for this video are already over a million copies. sold ………………………………………………………………………………… 

40. After sitting in front of the computer all evening I felt sleepy. Been ………………………………………………………………………………… 

ANSWER KEYS ĐỀ 5 

01.C 

02. B 

03. B 

04. D 

05. A 

06. B 

07. A 

08. B

09.B 

10. A 

11.B 

12.D 

13. C 

14. B 

15. A 

16.A 

17.B 

18. A 

19. A 

20. B 

21. A 

22. C 

23. C 

24.B 

25.D 

26.C 

27. C 

28. A 

29.C 

30. B 

31. C 

32. A



33. Despite his inexperience, he got the job. 

34. Unless you are a student, you cant get special reduced prices 

35. This restaurant is the most expensive. 

36. Jim was the worst player on the field. 

37 My sister is too young to ride a bicycle. 

38. Dad was telling a story when there was a knock at the door. 

39. This video has sold over a million copies already. 

40. I felt sleepy because I had been sitting in front of the computer all evening. 

SỞ GD_ ĐT TỈNH QUẢNG NINH KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT   ĐỀ THI THỬ 6 NĂM HỌC 2022-2023  Ngày 1 – 6 - 2023 Môn: Tiếng Anh- Thời gian làm bài 60 phút A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points) 

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in  pronunciation in each of the following questions

01. A. helped B. supposed C. embarrassed D. depressed 02. A. tense B. decision C. skill D. house-keeping II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions

03. A. imperial B. simplicity C. magnificence D. stimulating 04. A. destination B. derivative C. affordable D. ingredient III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question. 05. You___________ take anything out of the shop without paying for it. 

A. need B. needn’t C. must D. mustn’t 

06. Three great___________ of sandy desert almost circle the centre of Australia. 

A. series B. groups C. stretches D. lines 

07. In developing countries, 90 percent of people use___________ for cooking and heating.

A. wood B. eucalyptus C. cactus D. date palm 

08. Many plant and animal___________ are now in danger of extinction. 

A. pieces B. species C. amount D. numbers 

09. The disappearance of one or several species may result in the loss of___________. A. university B. biology C. biodiversity D. diversity 

10. The negative effect of cigarette smoking is enormous___________ many peolpe still smoke. A. but B. so C. therefore D. however 

11. Fish is easy to___________ when you are ill. 

A. digest B. direct C. cook D. fry 

12. ___________ is considered one of the most complete form of exercise, it is the basic part of many other  aquatic sports. 

A. Snorkeling B. Water polo C. Scuba diving D. Swimming 

13. The Asian Games is an occasion when friendship and___________ are built and deepened. A. solidarity B. determination C. admiration D. rival 

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions

14. My little daughter is going to being taken to daycare center. 

 A B C D 

15. There are also many single mothers and single father which are raising children by themselves.  A B C D 16. The most you practise your English, the faster you will learn

 A B C D 

V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges 17. “Who came up with this wonderful idea?” “_____________________" 

A. The class monitor did. B. To protect our environment. 

 C. Mr. Billy came yesterday. D. In order to raise some funds. 

18. “What can we do for a better community?” - “___________________________”  A.

To ensure healthy lifestyles. 

 B. Why not people public facilities such as kindergartens or parks? 

 C. I hate collecting rubbish in public places. 

 D. Doing charity work is a must for everyone. 

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

19. Together, all of these treatment are supposed to cleanse your body and stimulate your immune system. A. encourage B. generate C. increase D. expand 

20. The most common side effects with acupuncture are soreness, slight bleeding and discomfort. A. direct B. indirect C. original D. unwanted 

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

21. Nam is considered to be the best student in our class because he is not only good at learning but also well informed about everything around the world. 

A. perfectly-informed B. badly-informed C. bad-informed D. ill-informed 

22. Tommy was fired owing to his arrogant manner. 

A. humble B. overconfident C. superior D. haughty 

VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks

What do you do well? What do you enjoy doing? Your answers to these two questions will help you identify your (23)__________. An employer will consider you seriously for a (24)__________ when you can show them that you know who you are, what you can offer and which you have studied. Sometimes it is difficult to know what your weaknesses are. Clearly not everyone is equally good (25)__________ everything. You may need to improve yourself and so taking courses in that field could turn a weakness into strength. 

You will need to (26)__________ some time on your self-assessment. Your honesty and the desire for self-improvement will lead to (27)__________ in getting the right job. Explore the following seven areas to start to get to know yourself: your aptitude, your skills, your personality, the level of responsibility you feel comfortable with, your interests and your needs. 

23. A. strong B. strength C. strengthen D. strengthened 

24. A. position B. location C. spot D. room 

25. A. upon B. in C. at D. for 

26. A. use B. make C. lose D. spend

27. A. success B. successful C. successfully D. succeed 

IX. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions

Every year people in many countries learn English. Some of them are young children. Others are teenagers. Many are adults. Some learn at school. Others study by themselves. A few learn English just by hearing the language in film, on television, in the office or among their friends. Most people must work hard to learn English. Why do these all people learn English? It is not difficult to answer this question. Many boys and girls learn English at school because it is one of their subjects. Many adults learn English because it is useful for their work. Teenagers often learn English for their higher studies because some of their books are in English at the college or university. Other people learn English because they want to read newspapers or magazines in English.  

28: According to the writer. English is learned by _______. 

A. young children B. adults C. teenagers D. all are correct 29: Most people learn English by ________.  

A. themselves B. hearing the language on television  C. working hard on the lesson D. speaking English to their friends  30: Where do many boys and girls learn English?  

A. at home B. in the office C. in evening class D. at school 31: Teenagers learn English because _______.  

A. It’s useful for their higher studies B. it’s one of their subjects.  

C. They want to master it. D. A and C are correct.  

32: Why do many adults learn English? 🡪 Because _______. 

A. they want to see movies in English. B. they need it for their job. 

C. they are forced to learn. D. it’s not difficult to learn. 

B. WRITING (2.0 points) 

X. Rewrite the following sentences using the provided word and keep meaning as that of the root one. 33. “Let’s go swimming” 

She suggests…………………………………………………..……….. 

34. “Would you like a cup of tea?” 

He……………………………………………………………..……………. 

35. We got lost in the jungle because we didn’t have a map. 

If we had…………………………………………..…………………….. 

36. I last saw Bob when I was in Ho Chi Minh City. 

I haven’t seen ………………………………………………………….. 

XI. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word in brackets

37. She is overweight because she eats too much meat. IF 

……………….……………………………………………………………………….. 38. “I have visited this beauty spot many times” said my father. TOLD 

……………….……………………………………………………………………….. 39. “I wasn’t there at that time” said he. DENIED 

……………….……………………………………………………………………….. 40. The farmers spread the trees each week. BY 

……………….……………………………………………………………………….. ______HẾT______ 

ANSWER KEYS ĐỀ 6 

01.C 

02.B 

03.D 

04.A 

05.D 

06.C 

07.A 

08.B

09,C 

10.A 

11.A 

12.D 

13.A 

14.C 

15.C 

16.A

17.A 

18.B 

19.A 

20.D 

21.D 

22.A 

23.B 

24.A

25.C 

26.D 

27.A 

28.B 

29.C 

30.D 

31.A 

32.B



 33. she suggests going swimming 

34. he invited me a cup of coffee 

35. if we had had a map, I wouldn’t got lost in the juggle 

36. I haven’t seen Bob since I was in Ho Chi Minh city. 

37. if she didn’t eat too much meat, she wouldn’t be overweight.

38. my father told me that he had visited that beauty spot many times. 

39. he denied being there at that time. 

40. the trees are spread by farmers each week. 

SỞ GD_ ĐT TỈNH QUẢNG NINH KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT   ĐỀ THI THỬ 7 NĂM HỌC 2022-2023  Ngày 1 – 6 - 2023 Môn: Tiếng Anh- Thời gian làm bài 60 phút A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points) 

A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points) 

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions

01. A. charge B. champagne C. exchange D. champion 02. A. ethnic B. think C. gather D. earth 

II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions

03. A. attendance B. interesting C. department D. apprentice 

04. A. several B. particular C. construction D. eruption III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions

05. Because of the light, the city seemed to be differently from the way I had remembered it. A. Because of B. differently C. from D. had remembered it 06. I want to do it on myself because other people make me nervous

A. want B. on myself C. other D. nervous 

07. Her parents don’t allow her go out in the evening. 

A. Her B. don’t C. go out D. in 

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question. 08. It is raining very hard. I wish I_________ a raincoat. 

A. bad had B. will have C. am having D. had 

09. Her aunt suggests that she_________ harder on her examination. 

A. worked B. should work C. would work D. works 

10. The bridge_________ recently. 

A. is built B. is being built C. has been built D. has built 

11. Her father has promised_________ her a new pairs of shoes before Christmas. 

A. buy B. to buy C. buying D. buys 

12. Would you_________ the gas when the kettle boils? 

A. turn in B. turn down C. keep on D. keep up 

13. Let's go into the room_________ we'll be protected from the strong winds. 

A. which B. that C. who D. where 

14. If he had known the new words, he_________ the passage. 

A. would understand B. understood C. had understood D. could have understood 15. They are tired_________ they stayed up late watching football last night. 

A. if B. while C. because D. although 

16. My sister is getting married_________ a singer. 

A. for B. with C. on D. to 

V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges 17. Ann: “Would you mind lending me you bike?” – Jim: “_________________” 

A. Yes. Here it is B. Not at all C. Great D. Yes, let’s 

18. Harry: “Thanks for your help, Judy.” Judy: “_________________” 

A. With all my heart B. Never remind me C. It’s my pleasure D. Wish you 

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

19. He did not particularly want to play any competitive sport. 

A. use up B. do with C. take up D. go on 

20. The small white flowers are my favorite. They give off a wonderful honey smell that scents the entire garden. A. release B. stop C. end D. me 

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

21. Places of scenic beauty are places where the scenes are interesting and beautiful.

A. incorrect B. tiresome C. irrelevant D. unlucky 

22. Why is computer a miraculous device? 

A. ordinary B. improper C. false D. ugly 

VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks

Tourism is an activity in which the person moves from place to place for the purpose of recreation and the identification of tourist sites. The person (23)…. carries out this activity is called the tourist. Tourism is divided (24)…… to: internal tourism which is inside the country and an external tourism which is outside the country. Tourism is of particular importance for the (25)…. of the country as a whole and citizens, such as: Tourism is an important source of funds and increasing the (26) ……… income of the country. Some countries rely mainly on tourism to provide capital and build projects in them. Providing job opportunities for residents and thus reducing the unemployment rate. The exchange of cultures and ideas (27)….. tourists and the country’s population are discussed every day to promote tourism. 

23. A. who B. which C. when D. where 

24. A. of B. at C. in D. on 

25. A. exciting B. interesting C. good D. benefit 

26. A. nation B. national C. international D. nationality   27. A and B. between C. near D. next  

IX. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions

Music influences people in different ways or the same person differently at different times. Music may seem to influence people differently. That is because people can react differently to the music. We are able to apply a choosing process to the music we hear. If someone hates jazz, then a jazz piece with a positive effect will probably not make him feel good. A happy song might appear to make an angry person angrier, yet it is not the music itself that is creating the anger; rather it is the positive effect of the music. The angry person does not want to accept the song's happy feeling: it points out his already existing anger, and makes that anger come to the surface. When a piece of music is played and we are listening to it, our body, mind, and feelings are being affected. The musicians of ancient cultures such as China, India, Turkey and Greece understood the effects of music. In fact, Pathagoras, in ancient Greece, introduced a whole science that concerned them. Because the musicians of these ancient cultures understood these effects, they created music that was positive, uplifting, and beneficial. Once the effects of music are better understood, the next step is to gain a better understanding of the music around us, and what effect it is actually having. 

28. The text is about___________.  

A. The science of music B. Understanding music 

C. The effects of music on human feelings D. Music and an angry person 

29. Music___________. 

A. cannot be chosen B. affects everybody in the same way  

C. affects us in different ways D. never make us angry 

30. According to the text, ___________.  

A. Everybody likes jazz 

B. Jazz always makes us feel better 

C. No one likes jazz 

D. a very angry person sometimes do not accept music 

31. In ancient cultures, there used to be a science that concerned the effects of music in___________. A. China B. India C. Turkey D. Greece 32. The word "Once" has a close meaning to___________. 

A. on time B. when C. because D. if 

B. WRITING (2.0 points) 

X. Rewrite the following sentences using the provided word and keep meaning as that of the root one. 33. "Please sit down,” the teacher said to me.  

The teacher asked me .................................................................. 

34. I fell asleep because the film was boring.  

The film was so ............................................................................... 

35. “What are you doing?”, she asked me.  

She wondered .................................................................................

36. I don’t find it difficult to get up early in the morning.  

I am used ........................................................................................... 

XI. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word in brackets

37. She never stops saying how much she dislikes public transport. (complaining

………………………………………………………………………………………… 38. The bus service in our city becomes more inefficient every year. (getting

………………………………………………………………………………………… 39. Why dont we go to the cinema tonight? (film

………………………………………………………………………………………… 40. Italy is where we went for a holiday last year. (on

………………………………………………………………………………………… ______HẾT______ 

ANSWER KEYS ĐỀ 7 

01. B 

02. C 

03. B 

04. A 

05. B 

06. B 

07. C 

08. D

09. B 

10. C 

11. B 

12. B 

13.D 

14.D 

15. C 

16. D

17. B 

18.C 

19.C 

20. A 

21. B 

22.A 

23. A 

24.C 

25. D 

26. B 

27. B 

28C. 

29. D 

30. D 

31. C 

32. B



33. The teacher asked me to sit down. 

34. The film was so boring that I fell asleep. 

35. She wondered what I was doing. 

36. I am used to getting up early in the morning. 

37. She is always complaining about public transport. 

38. The bus in our city is getting more and more inefficient. 

39. Lets go and see/ to see a film tonight. 

40. We went on a holiday to Italy last year/ to Italy on a holiday last year. 

SỞ GD_ ĐT TỈNH QUẢNG NINH KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT   ĐỀ THI THỬ 8 NĂM HỌC 2022-2023  Ngày 1 – 6 - 2023 Môn: Tiếng Anh- Thời gian làm bài 60 phút 

A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points) 

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions

01. A. ask ed B. stopped C. kissed D. raised 

02. A. nation B. language C. place D. Asian 

II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions

03. A. certificate B. necessary C. economy D. geography 04. A. personal B. penalty C. defensive D. vertical 

III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question. 05. I met James in a restaurant on Friday and he said that he had seen Caroline there__________.  A. the day before B. this day C. today D. that day 06. Jane said that she__________ come and look after the children the following day. 

 A. can B. will C. could D. should 

07. The weather was__________ in England than in Spain last week. 

 A. most warmer B. by far warmer C. more warmer D. much warmer 08. ___________ all our efforts to save the school, the authorities decided to close it. 

 A. Since B. Despite C. Although D. Because 09. He still doesn’t know_________ his budget when living alone in the city. 

 A. when to manage B. how to manage C. where to manage D. what to manage 10. The cost__________ living in Singapore is higher than any countries in South East Asia.  A. for B. on C. of D. in 

11. Studies show that having good conflict__________ skills is associated with various positive outcomes.  A. resolutional B. resolving C. resolve D. resolution

12. For most of us, however, positive thinking and__________ can be learned. 

 A. self-awareness B. self-abuse C. self-access D. self-analysis 13. He asked her to marry him but she__________. 

 A. carry him out B. turned him down C. took him out D. let him in IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions

14. The director wanted to know how long you have been learning English. 

 A B C D 

15. The more nearer the Tet holidays come, the more exciting the children feel. 

 A B C D 

16. The last person leaving the room must turn off the lights

 A B C D 

V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges 17. – Ann: “Why do you like pop music?” - Brian: “______________________”  A. Pop music originated in the Western world. B. Because it is soft and beautiful. 

C. Wes is a pop band. D. Since the 1950s, pop hashad some new elements. 18. – James: “What’s your neighbourhood like?” - Jane: “__________________________”  A. I live in Hanoi. B. Sounds good. I like living there.  C. It’s good. I love it. D. No, there is no hospital there. VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

19. Traditional women are often passive and dependent on their husbands. 

 A. free B. reliant C. adhered D. strong 20. Women will be exhausted if they have to cover both jobs at work and at home. 

 A. very relaxed B. very pleased C. very tired D. very happy VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

21. The maintenance of this company is dependent on international investment. 

 A. affective B. self-reliant C. self-restricted D. reliant 22. With his remarkable ability, Lam can deal with this problem effectively

 A. ineffectively B. inefficiently C. ineffectively D. unefficiently VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks

At 16, Paul decided he was (23)__________ for full-time work, and left school. At first his parents did not agree with him, and wanted him to stay (24)__________ his studies. In fact, they were very angry with him. “We’re worried (25)__________ your future!” his father told him. “How can you ever get a good job (26)__________ you leave school and sit in the café, drinking coffee with your friends? His parents strongly (27)__________ of Paul’s friends. 

23. A. interested B. ready C. necessary D. excited 

24. A. to finish B. and finished C. finishing D. and finishing 

25. A. of B. on C. about D. to 

26. A. unless B. if C. although D. so that 

27. A. agreed B. disagreed C. approved D. disapproved 

IX. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions

 In the Mekong Delta, Long Dinh village of Tien Giang province is famous for its traditional craft of weaving flowered mats. The mat’s high quality makes them popular domestically, and they are also exported to markets worldwide including Korea, Japan and America. 

 In spite of its well-established reputation for this traditional craft, mat weaving only started here some 50 years ago. It was first introduced by immigrants from Kim Son, a famous mat weaving village in the northern province of Ninh Binh. However, the technique of weaving village sedge mats in Long Dinh, as compared with other places in the South, is somewhat different. Long Dinh branded mats are thicker and have more attractive colours and patterns. 

 Weaving sedge mats is similar to growing rice. Long Dinh mat production mainly occurs during the dry season, from January to April. Weavers have to work their hardest in May and June, otherwise, when the rainy season starts in July, they will have to put off finishing their Products till the next dry season. No matter how much work it requires, Long Dinh mat producers stick with this occupation, as it brings a higher income than growing rice.

 This trade provides employment for thousands of local labourers. At present, nearly 1,000 households in Long Dinh village live on weaving mats. To better meet market demands, Long Dinh mat weavers have created more Products in addition to the traditional sedge mats. Particularly, they are producing a new type of mat made from the dried stalks of water hyacinth, a common material in the Mekong Delta. 

 Thanks to the planning and further investment, the mat weaving occupation has indeed brought in more income for local residents. Their living standards have improved considerably, resulting in better conditions for the whole village. 

28. All of the following are true about the craft in Long Dinh EXCEPT that____________.  A. it has the origin from Kim Son, Ninh Binh 

 B. it has had the reputation for more than 50 years 

 C. the techniques are a little bit different from those in other regions 

 D. the mats have more attractive colours and designs 

29. We can infer from the sentence “Weaving sedge mats is similar to growing rice” that__________.  A. both depend on weather conditions B. both occur on the same land 

 C. both bring similar income D. both occur at the same time 

30. Despite difficulties, people in Long Dinh try to follow the craft because____________.  A. they can have jobs in the rainy months 

 B. they can go to Korea, Japan and America 

 C. they can make the techniques of weaving different 

 D. they can earn more money than growing rice 

31. In order to meet market demands, artisans in Long Dinh_____________. 

 A. produce new Producs from rare material B. for thousands of local labourers  C. try to produce various types of Products D. stop producing the traditional sedge mats 32. We can infer from the passage that____________. 

 A. the new technique makes labourers work in the dry season 

 B. Long Dinh mat production is only well-known in foreign markets 

 C. the craft contributes much to the village economy 

 D. most of the households in Long Dinh village live on weaving mats 

B. WRITING (2.0 points) 

X. Rewrite the following sentences using the provided word and keep meaning as that of the root one. 33. Lan went to school after saying goodbye to her parents. 

After Lan…………………………………………………………………………………………… 34. The family becomes a source of encouragement in times of personal success or defeat. We are conscious of  that. 

We are conscious……………………………………………………………………………….. 35. He was so brave that he ran after the thief to get the bag back. 

It was ………………………………………………………………………………………………… 36. Each family needs its own special set of rules and guidelines. It is sure about that. 

It is sure…………………………………………………………………………………………….. XI. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word in brackets

37. Please don’t smoke in the dining room. (‘d rather

………………………………………………………………………………………………………… 38. The flight to Moscow lasted three and a half hour. (took

………………………………………………………………………………………………………… 39. Mrs. Smith is the wisest member of the family. (so

………………………………………………………………………………………………………… 40. I remembered and so did she. (forget

………………………………………………………………………………………………………… ______HẾT______ 

ANSWER KEYS ĐỀ 8

01.D 

02.B 

03.B 

04.C 

05.D 

06.C 

07.D 

08.B

09,B 

10.C 

11.D 

12.A 

13.B 

14.C 

15.A 

16.B

17.B 

18.C 

19.B 

20.C 

21.B 

22.C 

23.B 

24.A

25.C 

26.B 

27.D 

28.B 

29.A 

30.A 

31.C 

32.C



33. After Lan had said goodbye to her parents, she went to school. 

34. we are conscious that the family becomes a source of an encouragement in times of personal success or defeat. 

35. it was (very) brave of him to run after the thief to get the bag back. 

36. it is sure that each family need its own special set of rules and guidelines. 

37. I’d rather you didn’t smoke in the dining room. 

38. it took three and a half hour to fly to Moscow. 

39. no member of the family is so wise as Mrs. Smith. 

40. I didn’t forget and neither did she. 

SỞ GD_ ĐT TỈNH QUẢNG NINH KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT   ĐỀ THI THỬ 9 NĂM HỌC 2022-2023  Ngày 1 – 6 - 2023 Môn: Tiếng Anh- Thời gian làm bài 60 phút 

I. Circle the letter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. (0.5 point) 

Question 1. A. hobby B. hour C. history D. humor Question 2. A. listened B. wanted C. opened D. stayed II. Circle the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in the following questions. (0.5 point) 

Question 3. A. happen B. agree C. remind D. enjoy. Question 4. A. occurrence B. ambitious C. character D. develop. III. Circle the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions. (2.25 points) Question 5. This is the best musician ________ has the most beautiful voice. 

 A. whose B. that C. which D. where Question 6. My friend keeps insulting me for not being able to lift heavy weights. I wish he would put himself in my _____. 

 A. shoes B. legs C. pants D. hands Question 7. She’d like_________ somewhere different for a change. 

 A. going B. to have gone C. to go D. go Question 8. They have their meeting _________ Monday. 

 A. in B. for C. on D. at Question 9. The ________ temperature was the cause of the forest fire last month. 

 A. heavy B. moderate C. extreme D. light Question 10. You have been studying a lot, ___________? 

 A. hadn't you B. had you 

 C. have you D. haven't you 

Question 11. I don't want____________ to the party tonight. 

 A. go B. to go C. going D. went Question 12. Let's go somewhere else. There's __________ noise in this room. 

 A. too many B. enough C. too D. too much Question 13. They _________ their car parked outside the restaurant. 

 A. having B. have C. has D. had IV. Circle the letter A, B, C or D to indicate the word CLOSEST in meaning to the underlined word in the following question. (0.5 point) 

Question 14. The Internet is available only in cities and towns, so we cannot easily get access to it in  the countryside. 

 A. existing B. safe C. visiting D. helpful V. Circle the letter A, B, C or D to indicate the word(s) that is OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. (0.5 point) 

Question 15. Solar energy doesn't cause pollution, but it is not cheap

 A. effective B. possible 

 C. commercial D. expensive 

VI. Circle the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the option that best completes each of the following exchanges. (0.75 point) 

Question 16. David and Linda are talking about the environmental problem. 

-David: I think to reduce pollution people should use public transport instead of their own cars. -Linda: _______ 

 A. Yes, let‘s. B. I can‘t agree with you more.

 C. What nonsense! D. I don‘t know.I just don‘t think it‘s for me. Question 17. John and Sarah are choosing a movie to watch. John suggests watching a horror movie. John: "Do you want to watch a horror movie tonight?" 

Sarah: "............" 

 A. Congratulations! B. That's a great idea. 

 C. Never mind. D. You're welcome 

V. Circle the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correcting in each of the following questions. (0.75 point)  

Question 18. If he plays football everyday , he would become very fit. 

 A B C D 

Question 19. I regret not to attend the party. 

 A B C D 

Question 20. My father is more taller than my mother. 

 A B C D 

VI. Read the following passage and circle the letter A, B, C or D to indicate the correct word that best fits each  of the numbered blanks from 21-25. (1.25 points)  

Cruise to the dolphin-shaped islands of Halong Bay, located in the province of Quang Ninh, offers an amazing  opportunity to see (21)______ rare dolphins in their natural habitat. These playful creatures have been known to  swim (22)______ boats, showing off their acrobatic skills. Visitors can enjoy a variety of activities while  observing the landscape, such as kayaking, swimming and (23) ______ spectacular scenery. In addition, Ha Long  Bay also has a number of notable monuments, including Sung Sot Cave, Ti Top Island and Cua Van Fishing  Village. The area is also known for its fresh seafood, (24)______ can be found in the many floating (25)______  throughout the bay. 

Question 21. A. a B. an C. the D. x (no article) Question 22. A. around B. round C. through D. against Question 23. A. capturing B. killing C. destroying D. protecting Question 24. A. who B. which C. whom D. when Question 25. A. resorts B. markets C. villages D. restaurants V. Read the following passage and circle the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the  questions from 26-30. (1.25 points) 

The World Cup, the most prestigious football tournament in the world, is just around the corner. With less than a  year to go until World Cup 2022 kicks off in Qatar, here's what you need to know about the tournament. Firstly, this World Cup is going to be a little different from the previous ones. The tournament will be held in  November and December, rather than June and July, due to the extreme heat in Qatar during the summer months.  Despite the change in schedule, football fans around the world are eagerly anticipating what promises to be an  unforgettable event. 

Secondly, Qatari authorities are working tirelessly to ensure that the tournament is a success. Qatar has invested  heavily in infrastructure, with eight new stadiums being built for the tournament. The stadiums are designed with  the latest technology and have state-of-the-art facilities to ensure that players and fans have the best possible  experience. 

Thirdly, world-class football is guaranteed at this tournament, with the crème de la crème of football players  taking to the field. Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar Jr., and Kylian Mbappé are just a few of the players  who will be representing their countries. 

Fourthly, there are some new nations competing in this edition of the World Cup. Both Kosovo and Gibraltar  have qualified for the tournament for the first time in their history, adding a fresh element to the competition. Finally, the World Cup is not just about football. It's also about bringing people together from all corners of the  world to celebrate a shared love of the beautiful game. With over three billion people expected to tune in to watch the tournament, it's clear that football has the power to unite us all. 

(Source: Adapted from https://www.dw.com/en/world-cup-2022-the-most-anticipated-sporting-event-of-the year/a-57900340) 

Question 26. When is World Cup 2022 going to be held? 

A. June and July B. November and December C. September and October D. January and February 

Question 27. Why is the tournament being held in November and December? 

A. Because of the extreme heat in Qatar during the summer months 

B. Because it's more convenient for the players 

C. Because it's cheaper to hold the event during this time 

D. Because it's tradition to hold it during these months 

Question 28. Qatar spent a lot of money building __________, with eight new stadiums being built.

A. green trees B. scenery C. facilities D. new stage Question 29. _______ are world-class soccer players participating in the tournament. 

A. Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar Jr. and Kylian Mbappé 

B. Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic and Serena Williams 

C. Kobe Bryant, LeBron James, Michael Jordan and Magic Johnson 

D. Tom Brady, Aaron Rodgers, Patrick Mahomes and Drew Brees 

Question 30. What ideas can be inferred from the passage? 

A. The World Cup is a sporadic tournament. B. The World Cup still takes place as scheduled every year. C. World Cup helps to increase racism in football. D. World Cup brings people together. VII. Put each word in capital letters into the correct form so that it can fit the gap in each sentence below.  (1.25 points)  

Question 31. The festival is ___________ held in July. (ANNUAL) Question 32. She has a ___________ voice. (MELODY) Question 33. The classroom was ___________ decorated for the party. (BEAUTY) 

Question 34. The traffic was ___________ due to the accident. (CONGEST) Question 35. The new book by J.K. Rowling is ___________ anticipated by fans. (HIGH) VIII. Rewrite each of the sentences below in such a way that it means exactly the same as the one given before  it. (1.25 points)  

Question 36. We‟ll get there early so that we‟ll be able to get tickets. 

🡪 If …………………………………………………………………………………………………………….. Question 37. “Close your books and go out to play”, the teacher said to us. 

🡪 The teacher told us ………………………………………………………………………………………….. Question 38. My dad worked in a factory in the past, but doesn‟t work there now. 

🡪 My dad ………………………………………………………………………………………………………. Question 39. Mr. Peter has written a lot of articles for the CNN News.  

🡪 A lot of articles ………………………………………………………………………………………………. Question 40. He left the house, but right after that it began to rain. 

🡪 No sooner ……………………………………………………………………………………………………. ___THE END___ 

ANSWER KEYS ĐỀ 9 

1-B 

11-B 

21-C 

31- ANNUALL

2-B 

12-D 

22-A 

32- MELODIOUS

3-A 

13-D 

23-D 

33- BEAUTIFULLY

4-C 

14-A 

24-B 

34- CONGESTED

5-A 

15-D 

25-D 

35- HIGHLY

6-A 

16-B 

26-B 

36- If we get there early, we‟ll be able to get tickets.

7-C 

17-B 

27-A 

37- The teacher told us to close our books and go out to play.

8-C 

18-A 

28-C 

38- My dad used to work in a factory.

9-C 

19-C 

29-A 

39- A lot of articles have been written for the CNN News by Mr. Peter. 

10-D 

20-B 

30-D 

40- No sooner had he left the house than it started to rain.



SỞ GD_ ĐT TỈNH QUẢNG NINH KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT   ĐỀ THI THỬ 10 NĂM HỌC 2022-2023  Ngày 1 – 6 - 2023 Môn: Tiếng Anh- Thời gian làm bài 60 phút 

I. Circle the letter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in  pronunciation in each of the following questions. (0.5 point) 

Question 1. A. hobby B. humor C. hour D. history Question 2. A. decided B. wanted C. played D. provided II. Circle the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary  stress in the following questions. (0.5 point) 

Question 3. A. become B. perform C. attend D. option Question 4. A. apartment B. beautiful C. wonderful D. important III. Circle the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions. (2.25 points) Question 5. I don't want _______________ to the party tonight. 

 A. to go B. going C. went D. go 

Question 6. When he lived in the city, he _______________ to the theater twice a week.  A. was going B. used to go C. has gone D. uses to go

Question 7. ” I wish I _______________ your village again some day” Lisa told Mary  A. could visit B. can visit C. will visit D. visited 

Question 8. We often ______ soccer after school. 

 A. play B. have C. do D. go 

Question 9. You have been studying a lot, ___________? 

 A. hadn't you B. have you C. had you D. haven't you 

Question 10. They're a bit tired _______ playing the same game every night. 

 A. of B. to C. for D. about 

Question 11. Ho Chi Minh City is famous ___ its urban development. 

 A. with B. in C. for D. of 

Question 12. If it rained tomorrow, _______ a movie inside. 

 A. watch B. would watch C. will watch D. watched 

Question 13. My friend keeps insulting me for not being able to lift heavy weights. I wish he would put himself  in my _____. 

 A. legs B. hands C. pants D. shoes 

IV. Circle the letter A, B, C or D to indicate the word CLOSEST in meaning to the underlined word in the  following question. (0.5 point) 

Question 14. If you aspire to be a popular chef, you must find a way to distinguish your cooking from others. A. genius B. renew C. famous D. normal  

V. Circle the letter A, B, C or D to indicate the word(s) that is OPPOSITE in meaning to the underlined  word(s) in each of the following questions. (0.5 point) 

Question 15. When you put on clothing or make-up, you place it on your body in order to wear it.  A. get on B. wash up C. look after D. take off 

VI. Circle the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the option that best completes each of the  following exchanges. (0.75 point) 

Question 16. A man and a woman are talking at the station.  

Man: Can I help you with your luggage, Madam?" 

Woman: ______ 

 A. Oh, thank you. B. Poor you! C. It must be boring. I'm afraid D. Oh, you're night. Question 17. Two roommates are studying and the room is dark. 

- Linda: "Would you mind opening the window?"  

- Jane: " ______. " 

 A. Yes, you can B. Yes, I'd love to C. I agree with you D. Not at all V. Circle the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correcting in each of the following  questions. (0.75 point)  

Question 18. If he plays football everyday , he would become very fit. 

 A B C D 

Question 19. The mountain peak was highest than any other in the range. 

 A B C D 

Question 20. I regret not to attend the party.  

 A B C D 

VI. Read the following passage and circle the letter A, B, C or D to indicate the correct word that best fits each  of the numbered blanks from 21-25. (1.25 points)  

People enjoy living in large cities. But cities have problems. One problem is (33) _______ they frequently grow very rapidly. Transportation (34) _______ complicated. There are a lot of cars, buses and bicycles. (35)  _______, people are trying to improve the big cities, and they are also planning for new cities. Plan A is a large  city (34) _______ smaller cities around it. 

There is an open land with trees, fields, and lakes between the large city and smaller cities. Each small city is total . It has offices, schools, hospitals, and places of entertainment. In Plan B the cities are (36) _______by a road. In  Plan c, the cities are in rings around the central city and all of them are connected to each other. The goal of all  these plans is to limit the (37) _______of the large city. 

Question 21. A. that B. which C. who D. whom 

Question 22. A. becomes B. returns C. happens D. develops 

Question 23. A. In spite of B. As a result C. However D. Because 

Question 24. Ạ. chain B. connected C. attached D. fastened 

Question 25. A. progress B. growth C. movement D. improvement 

V. Read the following passage and circle the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the  questions from 26-30. (1.25 points)

It is said that Ha Long Bay is a magical place, attracting more tourists than ever since UNESCO's  recognition of this beautiful spot. It is situated in the northeast region of Viet Nam. With its rich history and  picturesque setting, Ha Long Bay is the perfect destination for any tourist. Ha Long Bay is one of the most  extraordinary natural wonders you will ever see. Viewed from any angle, Ha Long Bay looks like a work of art. It has 1,969 islands concentrated in two main zones: the southeast (belonging to Bai Tu Long Bay), and the  southwest (belonging to Ha Long Bay). At the center of the islands, there are wonderful caverns, such as Thien  Cung, Dau Go, Sung Sot, and Tam Cung. For those interested in history, a visit to Van Don Island, Poem  Mountain, and the Bach Dang River is a must. It is now known that Ha Long was one of the places where humans first existed. Don't miss out on a visit to Ha Long Bay. With its long history and astounding natural beauty, it is  truly unforgettable. 

Question 26. What is Ha Long Bay known for? 

A. Its magical place B. Its recognition by UNESCO 

C. Its rich history and picturesque setting D. All of the above 

Question 27. Ha Long Bay is located at _________. 

A. Southwest region of Vietnam B. Southeast region of Vietnam 

C. Northeast region of Vietnam D. Northwest region of Vietnam 

Question 28. There are _______ islands in Ha Long Bay. 

A. 1,969 B. 1,699 C. 1,969,000 D. 196 Question 29. What are some of the caverns in Ha Long Bay? 

A. Van Don, Poem Mountain, Bach Dang River B. Bai Tu Long Bay, Ha Long Bay C. Thien Cung, Dau Go, Sung Sot, Tam Cung D. None of the above 

Question 30. What is Ha Long Bay known for? 

A. Its rich history and picturesque setting B. Its long coastline and white sandy beaches C. Its modern city and skyscrapers D. Its bustling nightlife and parties VII. Put each word in capital letters into the correct form so that it can fit the gap in each sentence below.  (1.25 points)  

Question 31: My sister is studying to become a ………... technician. (MEDICINE) Question 32: I like to eat ………... food. The flavors are unique and the spices are delicious. (INDIA) Question 33: Can you give me the ………... number of the nearest pizza delivery? I don't have it.(PHONING) Question 34: The city council is planning to build a new……...center in the downtown area.(COMMUNITAS) Question 35: My friend is an ………... engineer. He designs buildings and makes (ARCHITECT) sure they are safe. 

 

VIII. Rewrite each of the sentences below in such a way that it means exactly the same as the one given before  it. (1.25 points)  

Question 36. I have not met her for three years. 

🡪 The last time …………………………………………………………………………………………………… Question 37. "How beautiful is the dress you have just bought!" Peter said to Mary. 

🡪 Peter complimented Mary ……………………………………………………………………………………... Question 38. Barry continued to smoke even though we had advised him to quit. 

🡪 Despite ………………………………………………………………………………………………………… Question 39. Many people think Steve stole the money. 

🡪 Steve …………………………………………………………………………………………………………… Question 40. Even though it was raining heavily, the explorers decided to continue their journey. 🡪 The heavy rain …………………………………………………………………………………………………. ___THE END___ 

KEY ĐỀ 10

1-C 

11-C 

21-A 

31- medical

2-C 

12-B 

22-A 

32- Indian

3-D 

13-D 

23-B 

33- phone

4-B 

14-C 

24-B 

34- community

5-A 

15-D 

25-D 

35- architectural

6-B 

16-A 

26-D 

36- The last time I met her was three years ago.

7-A 

17-D 

27-C 

37- Peter complimented Mary on her beautiful dress.

8-A 

18-A 

28-A 

38- Despite being told not to smoke, Barry continued to do.

9-D 

19-B 

29-C 

39- Steve is thought to have stolen the money.

10-A 

20-C 

30-A 

40- The heavy rain could not prevent the explorers from continuing 






their journey.



SỞ GD_ ĐT TỈNH QUẢNG NINH KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT   ĐỀ THI THỬ 11 NĂM HỌC 2022-2023  Ngày 1 – 6 - 2023 Môn: Tiếng Anh- Thời gian làm bài 60 phút 

I. Circle the letter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in  pronunciation in each of the following questions. (0.5 point) 

Question 1. A. stamps B. books C. rulers D. cats Question 2. A. where B. what C. whole D. why II. Circle the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary  stress in the following questions. (0.5 point) 

Question 3. A. charity B. tropical C. collection D. tendency Question 4. A. important B. importing C. specific D. impolite III. Circle the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions. (2.25 points) Question 5. It’s two years _______________ him. 

 A. that I don’t see B. since I last saw C. since I see D. that I haven’t seen Question 6. They are _____________ to their employees. They always listen to their concerns and try to create a  positive work environment. 

 A. obedient B. learned C. sympathetic D. tolerant Question 7. We often ______ soccer after school. 

 A. play B. go C. have D. do Question 8. ” I wish I _______________ your village again some day” Lisa told Mary  A. will visit B. can visit C. visited D. could visit Question 9. This is the best musician _______________ has the most beautiful voice. 

 A. whose B. where C. which D. that Question 10. The internet has revolutionized international ________. 

 A. discussion B. talking C. communication D. announcement Question 11. My brother always ___________ the dishes after dinner. 

 A. play B. do C. make D. run Question 12. If you don't study, you __________ pass the exam. 

 A. didn't B. won't C. wouldn't D. don't Question 13. Solar energy doesn’t cause___________. 

 A. pollute B. pollutant C. polluted D. pollution IV. Circle the letter A, B, C or D to indicate the word CLOSEST in meaning to the underlined word in the  following question. (0.5 point) 

Question 14. The coach had a great influence on the performance of the team.. 

 A. attention B. effect C. care D. power 

V. Circle the letter A, B, C or D to indicate the word(s) that is OPPOSITE in meaning to the underlined  word(s) in each of the following questions. (0.5 point) 

Question 15. Fresh water is very important to life because no one can live without it. Yes it is one of the limited and most endangered natural resources on our planet. 

 A. Running B. Drinkable C. Polluted D. Clean 

VI. Circle the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the option that best completes each of the  following exchanges. (0.75 point) 

Question 16. A man and a woman are talking at the station.  

Man: Can I help you with your luggage, Madam?" 

Woman: ______ 

 A. Oh, you're night. B. Oh, thank you. C. Poor you! D. It must be boring. I'm afraid Question 17. David and Linda are talking about the environmental problem. 

-David: I think to reduce pollution people should use public transport instead of their 

own cars. 

-Linda: _______ 

 A. I don‘t know.I just don‘t think it‘s for me. B. What nonsense! 

 C. Yes, let‘s. D. I can‘t agree with you more. V. Circle the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correcting in each of the following  questions. (0.75 point)  

Question 18. He asked me whether I like coffee. 

 A B C D

Question 19. Even though he was tired , but he continued working

 A B C D 

Question 20. Neither George nor his sister have a car. 

 A B C D 

VI. Read the following passage and circle the letter A, B, C or D to indicate the correct word that best fits each  of the numbered blanks from 21-25. (1.25 points)  

Moc Chau has recently (21)______ a popular tourist attraction that draws travellers throughout the year.  People are attracted to this lovely town to admire its endless hills. The picturesque scenery here is unlike anything else in Viet Nam. Many places remain untouched by people. Apart from its fabulous scenery, Moc Chau is also  famous (22)______ its local dishes, which are new to outsiders. People usually try them out of curiosity and end  up falling in love with their amazing taste. Another (23)______ of this small own is its honest and friendly  people. Visiting small villages (24)______ located in Moc Chau, tourists are welcomed into the locals' homes  and treated with homemade corn wine. The warm and open (25)______ of the people here has made it a  delightful experience for domestic as well as international visitors. Located on 187 kilometres from Ha Noi, Moc  Chau can easily be reached by both private and public transport. 

Question 21. A. become B. became C. becoming D. becomed Question 22. A. in B. of C. for D. with Question 23. A. disgust B. repulsion C. detestation D. attraction Question 24. A. that B. who C. whose D. whom Question 25. A. unfriendliness B. hospitality C. inhospitality D. animosity V. Read the following passage and circle the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the  questions from 26-30. (1.25 points) 

Package holidays, covering a two weeks" stay in an attractive location are increasingly popular, because they  offer an inclusive price with few extras. Once you get to the airport, it is up to the tour operator to see that you get safely to your destination. Excursions, local entertainment, swimming, sunbathing, skiing - you name it - it"s all  laid on for you. There is, in fact, no reason for you to bother anything yourselves. You make friends and have a  good time, but there is very little chance that you will really get to know the local people. This is even less likely  on a coach tour, when you spend almost your entire time travelling. Of course, there are carefully scheduled stops for you to visit historic buildings and monuments, but you will probably be allowed only a brief stay overnight in  some famous city, with a polite reminder to be up and breakfasted early in time for the coach next morning. You  may visit the beautiful, the historic, the ancient, but time is always at your elbow. There is also the added  disadvantage of being obliged to spend your holiday with a group of people you have never met before, may not  like and have no reasonable excuse for getting away from. As against this, it can be argued that for many people,  particularly the lonely or elderly, the feeling of belonging to a group, although for a short period on holiday, is an  added bonus. They can sit safely back in their seat and watch the world go by. 

Question 26. What makes package holidays increasingly popular among travelers? 

A. It offers a limited number of attractions B. It is more expensive than other options C. It includes all costs in one price D. It requires the traveler to plan and book everything themselves Question 27. In spite of its disadvantages, spending a holiday with a group is particularly good for ____ A. schoolboys and schoolgirls B. the lonely or elderly people 

C. newly married young couples D. those who always travel by themselves Question 28. “Time is always at your elbow." This means ___________________ 

A. your time always is limited when visiting a place B. your time is always limited when visiting a place C. you can take your time visiting a place D. you can take your time visiting a place Question 29. When you go on a package holiday, you don"t have to__________ 

A. arrange anything yourself B. pay for any extra activities 

C. follow the tour schedules D. travel in an organised group 

Question 30. Which of the following statements is NOT true?  

A. A coach tour is always exhausting. 

B. You are constantly on the move when you are on a coach tour. 

C. You get no chance to visit historic buildings in famous cities on a coach tour.  

D. You don"t get enough sleep on a coach tour. 

VII. Put each word in capital letters into the correct form so that it can fit the gap in each sentence below.  (1.25 points)  

Question 31. The little girl is a ________ of her mother. (SING) Question 32. We should always keep our food ________ to avoid getting sick. (HYGIENE) Question 33. Her teacher's ________ and encouragement inspired her to pursue her dreams. (SUPPORTED) Question 34. The house was so _________ that it had a swimming pool, a tennis court, (LUXURY)

and a movie theater. 

Question 35. The play was ___________ received by the audience. (ENTHUSIASM) VIII. Rewrite each of the sentences below in such a way that it means exactly the same as the one given before  it. (1.25 points)  

Question 36. It's a pity I can't cook as well as my mom.  

🡪 I wish …………………………………………………………………………………………………………… Question 37. Finish your homework or you can't go out with your friend. 

🡪 If ………………………………………………………………………………………………………………... Question 38. It took me 4 hours to read the first chapter of the book.  

🡪 I ………………………………………………………………………………………………………………… Question 39. Snowboarding is more dangerous than tennis.  

🡪 Tennis …………………………………………………………………………………………………………..  Question 40. It's not worth getting into a fight over something as trivial as a parking spot.  

🡪 There is no reason ... …………………………………………………………………………………………… KEY ĐỀ 11 

1-C 

11-B 

21-A 

31- singer

2-C 

12-B 

22-C 

32- hygienic

3-C 

13-D 

23-D 

33- support

4-B 

14-B 

24-A 

34- luxurious

5-B 

15-C 

25-B 

35- enthusiastically

6-D 

16-B 

26-C 

36- I wish I could cook as well as my mom..

7-A 

17-D 

27-B 

37- If you don't finish your homework, you can't go out with your  friend.

8-D 

18-D 

28-B 

38- I spent 4 hours reading the first chapter of the book.

9- A 

19-B 

29-A 

39- Tennis is not as dangerous as snowboarding.

10-C 

20-D 

30-C 

40- There is no reason to get into a fight over something so trivial.



SỞ GD_ ĐT TỈNH QUẢNG NINH KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT   ĐỀ THI THỬ 12 NĂM HỌC 2022-2023  Ngày 1 – 6 - 2023 Môn: Tiếng Anh- Thời gian làm bài 60 phút 

I. Circle the letter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. (0.5 point) 

Question 1. A. history B. hour C. humor D. hobby Question 2. A. plays B. stamps C. wants D. books II. Circle the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in the following questions. (0.5 point) 

Question 3. A. puisement B. dictation C. decision D. employment Question 4. A. education B. scientific C. economy D. economics III. Circle the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions. (2.25 points) Question 5. I really wish I ________________ play the piano like my sister. 

 A. could B. can't C. may D. can Question 6. It's important that the bill ________________ before the deadline. 

 A. paid B. be paid C. is paid D. should pay Question 7. The guard at the entrance of the pagoda says that you should ________________ your shoes before entering. 

 A. take on B. take off C. turn off D. put on Question 8. She enjoys ________________ in the park on Sundays. 

 A. walking B. walk C. walkers D. walked Question 9. In Western countries, electricity, gas, ______ water are not luxuries but necessities.  A. or B. therefore C. but D. and Question 10. They __________ married next month. 

 A. have got B. got C. will get D. are getting Question 11. This is the best city________________ has the most interesting tourist attractions.  A. whose B. which C. that D. where Question 12. The streets _______ after the rain yesterday.

 A. was cleaned B. are cleaned C. is cleaned D. were cleaned Question 13. The teacher is _____________ to her students. She tries to understand their different learning styles and create a supportive classroom environment. 

 A. tolerant B. obedient C. sympathetic D. learned IV. Circle the letter A, B, C or D to indicate the word CLOSEST in meaning to the underlined word in the following question. (0.5 point) 

Question 14. The coach had a great influence on the performance of the team.. 

 A. care B. attention C. power D. effect V. Circle the letter A, B, C or D to indicate the word(s) that is OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. (0.5 point) 

Question 15. Thousands are going starving because of the failure of this year's harvest.  A. rich B. full C. hungry D. poor VI. Circle the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the option that best completes each of the following exchanges. (0.75 point) 

Question 16. David and Linda are talking about the environmental problem. 

-David: I think to reduce pollution people should use public transport instead of their 

own cars. 

-Linda: _______ 

 A. Yes, let‘s. B. What nonsense! 

 C. I can‘t agree with you more. D. I don‘t know.I just don‘t think it‘s for me. Question 17. Laura and Emily are discussing a vacation. Laura suggests going to the beach. Laura: "How about we go to the beach for vacation?" 

Emily: "_______" 

 A. That's all right. B. It is very kind of you. 

 C. You're welcome D. That sounds amazing. 

V. Circle the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correcting in each of the following questions. (0.75 point)  

Question 18. I am very interested in to learn Spanish. 

 A B C D 

Question 19. She asked me what time is it

 A B C D 

Question 20. I hope he will come, even though he said he won't. 

 A B C D 

VI. Read the following passage and circle the letter A, B, C or D to indicate the correct word that best fits each  of the numbered blanks from 21-25. (1.25 points)  

Cua Ong Temple is a famous (21) ____ site in Quang Ninh province, Vietnam. It is located at the entrance of Cua Ong estuary, which leads to Halong Bay - a world cultural heritage. The temple was built during the Later Le  Dynasty (18th century), in honor of Nguyen Van Sieu - a (22) ____ scholar under the Le Dynasty. Nguyen Van  Sieu was a man of great talent and is highly respected in Vietnam. He had a great contribution in the propagation  of Confucianism in Vietnam. The architecture of the temple is simple (23) ____ graceful, with a combination of  bold Chinese (24) ____ identities and Vietnamese local traditions. The temple is built on a (25) ____ mound,  looking toward the sea. From afar, it looks like a sparkling pearl in the rays of the sunshine. Every year, numerous tourists come to visit and admire the beauty of Cua Ong Temple. 

Question 21. A. historical B. natural C. cultural D. musical Question 22. A. chemistry B. artistic C. sports D. scientific Question 23. A. so B. and C. but D. or  Question 24. A. cultural B. civilized C. advanced D. non-cultural Question 25. A. hill B. mountain C. beach D. valley V. Read the following passage and circle the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the  questions from 26-30. (1.25 points) 

Along with jogging and swimming, cycling is one of the best all-round forms of exercise. It can help to increase  your strength and energy, giving you more efficient muscles and a stronger heart. But increasing your strength is  not the only advantage of cycling. Because you’re not carrying the weight of your body on your feet, it’s a good  form of exercise for people with painful feet or backs. However, with all forms of exercise it’s important to start  slowly and build up gently. Doing too much too quickly can damage muscles that aren’t used to working. If you  have any doubts about taking up cycling for health reasons, talk to your doctor and ask for his/her advice.  

Ideally you should be cycling at least two or three times a week. For the exercise to be doing you good, you  should get a little out of breath. Don’t worry that if you begin to lose your breath, it could be dangerous and there 

must be something wrong with your heart. This is simply not true; shortness of breath shows that the exercise is  having the right effect. However, if you find you are in pain then you should stop and take a rest. Question 26. People with back problems might go cycling because__________. 

A. it enables them to carry the weight of their body on their feet  

C. it helps to make their backs become stronger 

B. it does not make them carry the weight of their body on their feet  

D. it helps them to relieve their backache 

Question 27. All forms of exercise must be started__________. 

A. gradually B. quickly C. strenuously D. violently 

Question 28. According to the writer, it is best to go cycling__________. 

A. once a week B. at least two or three times a week 

C. at least two or three times a day D. every day 

Question 29. You should not worry about the shortness of breath because__________. A. it shows that there is something wrong with your heart  

C. it is a sign of exercise having the right effect  

B. it shows that you should stop and take a rest  

D. it is a sign of your getting rid of your heart problem 

Question 30. Which of the following is NOT included in the advantages of cycling? 

A. Giving you a stronger heart B. Increasing you strength and energy 

C. Giving you bett